A Smer-SD alelnöke, Marek Maďarič szerint valószínű, hogy a választások után a Smer nem egyedül alakít majd kormányt, ami pártja számára nem lesz tragédia. A kormánypárt kampányfőnöke a SITA hírügynökségnek adott interjút.

 

Maďarič szerint egyedi helyzetnek kéne előállnia ahhoz, hogy a pártok közül valamelyik többséget szerezzen. „Annak valószínűsége, hogy ez újra megtörténik,  csekély. Elvileg koalíciós kormánnyal számolunk. Ha két vagy három olyan pártnak sikerül koalíciót kötnie, amelyek képesek megtalálni a közös hangot a főbb kérdésekben, az egy jó kormány lehet Szlovákia számára.”

 

Maďarič úgy véli, fennáll a veszélye, hogy a Smer nem tud többséget szerezni, és a jobboldali pártok egyesülnek hogy kormányt alakítsanak, ugyanakkor szerinte öt- vagy hatpárti koalícióról lenne szó, ami csak kevés többséggel rendelkezne.

 hirdetes_810x300  

 

„Nem állítom, hogy az egyetlen jó megoldás Szlovákiának a Smer…”

 

Maďarič  elmondása szerint pártja egy akcióképes és stabil kormányt szeretne. Bizonytalannak tartja az ellenzéki pártok összefogását, és kételkedik Radoslav Procházka alkalmasságában a miniszterelnöki posztra.  „Mi akcióképes és stabil kormányt szeretnénk létrehozni. (…) Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az egyetlen jó megoldás Szlovákiának a Smer…”.

 

Senkit sem zárunk ki, de…

 

Maďarič  elmondása szerint a Smer pontos kritériumok alapján választana magának koalíciós társakat. „Az egyszínű kormánynak is megvannak a maga buktatói, de az öt- vagy hatpártinak is. (…) a kormányt optimális esetben két vagy három politikai pártból kéne megalakítani”- mondta. Hozzátette, hogy ezeknek „standard pártoknak” kéne lenniük, ami biztosítaná, hogy az új kormány 4 évig kibírja. „A kormány olyan pártokból álljon, amelyeknek van múltjuk, programjuk és tagságuk”. Később hozzátette: „A Smer soha senkivel nem zárta ki az együttműködést.”

 

A Smer alelnöke egyértelműen kijelentette, hogy a Smer nem számol az SaS-szel és az OĽaNO-NOVA-val való együttműködéssel, de a többi párttal elképzelhetőnek tartja a kormányalakítást.

 

Webnoviny.sk

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!