A harminc év alatti szavazók voksaira nagyrészt két párt számíthat, a Smer és a Sieť, ketten összesen a fiatalok szavazatainak 45 százalékát zsebelnék be.

 

A Smer a nyugdíjasok pártja, Robert Ficora a fiatalok nem szavaznak, legalábbis többen vélekednek így a közösségi hálókon. A számok alátámasztják, hogy a nyugdíjasok nagy része valóban a Smer-re szavaz, de mi a helyzet a fiatalokkal?

 

A Focus ügynökség leutolsó 4 felmérése szerint a 30 év alatti fiatalok 22,8 %-a el sem menne szavazni, további 17,2 % pedig még nem döntött arról, akar-e voksolni. Az urnákhoz járuló 30 év alattiak körülbelül egy negyede szavazna a Smer-re, tehát nem mondható, hogy a fiatalok eleve elutasítanák Fico pártját. Ugyanakkor támogatottsága messze nem olyan mértékű, mint az idősebb korosztály között.

 

 hirdetes_810x300  
fiatalok
Így szavaznának a fiatalok. Forrás: aktuality.sk

 

A fiatal generáció között viszonylag nagy népszerűségnek örvend a Radoslav Procházka nevével fémjelzett Sieť a maga 21 %-os támogatottságával.

 

Új arcok, új lehetőségek

 

A Sieť a legfiatalosabb pártnak számít a jelöltek átlagéletkora alapján, ami 38,88 év. A Smer ezzel szemben 49,89 éves átlagéletkorral a 23 induló pártból csupán a 21-ik. Ha a lista első 30 jelöltjét nézzük, láthatjuk, hogy a Smer az idősebb generációra épít jelöltjeivek (átlagéletkoruk 51,1 év). A befutó jelöltek között a Sieť is az idősebbek közül válogatott, az ő életkoruk 42,6 év, de még így is nagyobb arányban számol fiatalabb jelöltjeivel az élbolyban.

 

A pártok 150-es listáján szereplő jelöltek átlagéletkora, forrás: körkép.sk
A pártok 150-es listáján szereplő jelöltek átlagéletkora, forrás: körkép.sk

 

A Most-Híd vagy az MKP listája fiatalabb?

 

Hasonlóképpen az MKP, akinek az első 30 jelöltjének átlagéletkora csupán picivel magasabb a Sieť-nél (43 év), miközben a teljes lista átlagéletkora 45,52 év, ezzel a párt a számokkal is igazolja azt a kijelentését, hogy megújult és a fiatalokra épít.

 

A Most – Híd ezzel szemben 45-ös átlagéletkorú listát állított össze, míg az első 30 helyen az idősebb politikus generáció képviselteti magát (átlag 47,3 év).

 

A közvéleménykutató-intézetek eredményeinek átlagából kiindulva látható, hogy a fiatalok körében a Sieť, az OĽaNO-NOVA és az SaS is népszerűbb. Hogy milyen eredmény születik március 5-én, az a részvételen és a választók korösszetételén fog múlni.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!