Az Országos Hidrometeorológiai Intézet négy járásra a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi riasztást rendelt el ma este 8 óráig a várható bő csapadék és a folyók szintjének jelentős megemelkedése miatt. Az érintett járások a Rimaszombati, a Nagyrőcei, a Rozsnyói és Kassa környéke bizonyos területei. A legveszélyeztetettebb területek az Olsava, Bódva és Ronyva folyók árterei.

 

Kassa polgármestere a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelte el tegnap késő délután a hosszantartó csapadékos időjárás miatt. Három városrészben több terület víz alá került.

 

kosice_3-892d7a635665d5d3f9b373bfb2382c36f4b7209b_teraz_sk
A Ronyva folyó tegnap. Forrás: TASR

 

Tegnap délután a Rimaszombati járásban még másodfokú riasztás volt, de hivatalos információk szerint sem a lakosság, sem anyagi értékek veszélyeztetettsége nem állt fenn. A járás déli felében mára várják a komolyabb árvízi aktivitást.

 hirdetes_810x300  

 

A Losonci járásban az esőzések után jelentősen megemelkedett a folyók szintje, de a járási hivatal krízisközpontja szerint egyelőre nem fenyegeti árvíz a térséget. Ez a helyzet azonban változhat a járáson keresztülhaladó folyók gyűjtőterületére és a hegyekbe lehulló csapadék mértékétől függően.

 

arviz_11_02_2016
Az Országos Hidrometeorológiai Intézet járásokra kiadott árvízvédelmi fokozatai. Ha kitart a csapadékos időjárás, komolyabb árvízi aktivitásra is fel kell készülni. Forrás: SHMÚ

 

Az időjárás nem könnyíti a körülményeket. A tartós esőzések mellett a hegyvidékeken több helyen havazik, ami jelentősen megnehezíti a közlekedést. A jánoshegyi (Kremnické Bane) hágót lezárták a hó miatt. A dóvali (Donovaly) és vernári (Vernár) hágókon csak a személygépkocsi forgalom megengedett.

 

prvigye_aktuality_sk_mJj43A6T2fOFLCPz-XU4w-Povod-ov-situ-cia-v-Prievidzi-10-febru-ra-2016
A Handlovka folyó Privigyén tegnap délután. Forrás: Aktuality.sk

 

Privigyén (Prievidza) és Nyitrabányán (Handlová) a Handlovka folyó lépett ki valamelyest a medréből tegnap délután. Azóta a helyzet normalizálódott, de a hatóságok folyamatosan figyelik a Nyitra és Handlovka folyókat a következő napokban.

 

TASR, TA3

Nyitókép: Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!