Az Aktuality.sk pénteken közölt cikkében adott hírt a Most-Híd vegyespárt nyitrai kampányrendezvényéről. A párt elnöke, Bugár Béla megpróbálta meggyőzni az összegyűlteket, hogy a migránsok valójában nem jelentenek problémát.

 

A cikk írója szerint Bugár a bevándorlókkal kapcsolatban számokkal próbálta meggyőzni a potenciális választókat, miszerint Szlovákia megalakulása óta 58 ezer ember kért menekültstátuszt, 650 kapta meg, és 180 maradt itt. „A valódi problémák mások, nem a migránsok”, mondja a pártelnök, de nem aratott osztatlan sikert véleményével.

 

Skatulyába zárva

 

 hirdetes_810x300  

A Most-Híd kétségbeesett igyekezete, hogy a migránsválságról a belpolitikai kérdésekre terelje a figyelmet a választások előtt, nem túl sikeres, vagy nem tesznek meg mindent azért, hogy sikeres legyen. A felmérések szerint Bugár Béla pártja függ leginkább a pártelnök népszerűségétől, amit a tavaly októberben kiteljesedő migránsválság óta a számokban is nyomon lehet követni. 2015 tavaszától több mint 1 százalékpontot vesztett egyes felmérések szerint népszerűségéből.

 

Bugár Béla az elsők között volt, aki elítélte Magyarországot, amiért kerítést épített déli határainál a bevándorlók megfékezésére. Mint később kiderült, a magyar példa követendővé vált, de ő a bevándorlásbarát szerepkörből azóta sem tudott kitörni. Nem egyszer kiállt a kvótarendszer, mint lehetséges megoldás mellett, és igyekszik elkerülni a konfrontációt nem csak a kormánnyal, de a Merkel-féle migrációs politikával is.

 

A párt programjában egyébként nem esik szó részleteiben a bevándorlás-politikáról, de szerepel benne az, hogy a párt támogatná Ukrajna, Moldova és Grúzia EU-s és NATO-s csatlakozását. Ennek bevándorlás-politikai vonatkozásait a program nem részletezi.

 

A Most-Híd tavaly decemberben a Smer-rel együtt szavazott a vitatott alkotmánymódosítás ügyében, ezzel több ellenzéki párt ellenszenvét is kivívta. Ez volt az első féleértelmezhetetlen jele annak, hogy létrejöhet a választások után egy Smer – Most-Híd koalíció. Látva az ellenállást, amit a Smer-rel való együttszavazás kiváltott, a kormánypárt terroristaellenes csomagját már Bugárék nem szavazták meg. A védelmi kiadások növelése ettől függetlenül benne van a Bugár vezette párt választási programjában (a GDP 1,6 %-ára való növelése, ami cca. 1,2 milliárd eurót tesz ki).

 

 

aktuality.sk, körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!