Miroslav Beblavý ma délután bejelentette, hogy lemond a Sieť alelnöki posztjáról. A párt elnökét ért vád, miszerint soron kívüli tárgyalt a Smerrel, ugyanis igaznak bizonyult. Beblavý nem csak a tárgyalás tényével, de a párt hétfői elnökségi ülésén elhangzottakkal is indokolta lépését.

 

A Sieť másik alelnöke, Andrej Hrnčiar csalódottságának adott hangot, amiért Beblavý a sajtón keresztül adta tudtukra döntését. Állítása szerint meglepték kollégája indokai, hiszen „épp Radoslav Procházka volt az,  aki elutasította a Smer-SD-vel való koalícióralépést.“ – niylatkozta a TASR-nek.

 

Beblavý lépésére Procházka a következőképp reagált az újságíróknak: „A Sieť nem egy cspat veréb, aki szétreppennek az első lövésre. (…) Azok, akik gyors sikerben és előnyszerzésben reménykedtek, csalódottak, de a Sieť  magja azok az emberek voltak és maradnak, akik hosszú és jó történetté formálják”.

 

 hirdetes_810x300  

A Sieť elnöke ma nem formális tárgyalásokat folytatott a koalícióról Richard Sulíkkal, az SaS elnökével, a választások kettes számú befutójával, a jobboldal potenciális vezérével. A találkozót követő sajtótájékoztatón az újságírókat azonban jobban érdekelte Procházka és a Smer között zajló egyeztetés tartalma.

 

Procházka végül elárulta, hogy találkozott a jelenlegi Smer-es belügyminiszterrel, Robert Kaliňákkal: „Egy nem formális találkozóról volt szó, amihez nincs szükségem a párt jóváhagyására, mert nem formálisan bárkivel találkozhatok“ – nyilatkozta a pártelnök. Két nappal korábban Procházka elhatárolódott a Smertől, Andrej Kiska köztársasági elnökkel folytatott beszélgetése után ezt a sajtónak egyértelműen kijelentette.

 

05787ab32435b8387b8c0740e1bfc260hnonline_sk
Forrás: HNonline.sk

 

Procházkáról végül a Nový Čas rántotta le a leplet, a napilapnak ugyanis sikerült lefotóznia őt és Andrej Hrnčiart, amint a Kormányhivatal épületénél tartózkodnak, nem sokkal később pedig Robert Ficot sikerült lencsevégre kapni, mikor távozott.

 

Sok a gyenge láncszem

 

Tegnap az esti órákban a Sme napilap hozta nyilvánosságra, hogy egy ismeretlen által a szerkesztőségükbe eljuttatott dokumentumok arról tanúskodnak, hogy közvetlenül a rendszerváltás után Boris Kollárt megfigyelte a titkosszolgálat, amiért összefüggésbe hozható az alvilággal. Boris ma tagadta a vádakat, és a sajtótájékoztatóján azt nyilatkozta, hogy nem csak személye ellen irányuló támadásról van szó, hanem képviselőket akarnak megvesztegetni, hogy ne jöhessen létre a jobboldali koalíció.

 

Gyenge lábakon áll Sulík csapata

 

A fentiek értelmében a hatból két párt gyakorlatilag támadhatóvá vált, és meggyengült. Mivel Boris Kollár alapvetően nem akart a koalíció tagja lenni, így Sulík 5+1 párti koalíciójának csak 76 mandátuma van, ami épp hogy csak elég a többséghez. Ez egy gyenge lábakon álló koalíciót jelent, amihez Bugár Béla, a Most-Híd elnöke nem biztos, hogy hozzájárul, mivel nyilatkozataiban csak stabil kormány megalakítását látja elképzelhetőnek.

 

A dolgot tovább bonyolítja, hogy valójában nem nyolc, hanem legalább kilenc pártról beszélhetünk, mert az OľaNO-NOVA koalíciójában végeredményben nem egy, hanem két képviselői csoport van. Bugár Béla pártja sem teljesen egyhangú, tekintettel arra, hogy 11 bejutó képviselőjéből 7 magyar nemzetiségű, 4 szlovák.

 

Az előrehozott választások veszélyesek lehetnek

 

Bugár Béla a választásokat követően nyíltan kijelentette, hogy valószínűnek tartja az előrehozott választásokat. Hogy mégis leült tárgyalni Sulíkékkal a jobboldali, nagyon sok párti koalícióról, annak lehetséges oka, hogy nem csak ő, de az összes párt tart Marian Kotleba megerősödésétől. Egy előrehozott választásokból szerintük az profitál, aki másodszor is jól tudja mozgósítani a választóit, márpedig ez a radikális pártokra igaz leginkább.

 

Másik szempont, hogy az előrehozott választásokat sem lehet megszervezni úgy, hogy létrejöjjön az új kormány még Szlovákia soros EU-s elnöksége előtt. Így már nem csak belpolitikai problémák kerülnek előtérbe, hanem külpolitikai kihívások is.

 

Fico-nál a labda

 

Robert Ficonak 10 napja van arra, hogy kormányt alakítson. Mivel erre jelen helyzetben nem sok esélye van, ezért a szakértők arra számítanak, hogy a rendelkezésére bocsátott időt teljes egészében kihasználja. Ezzel időt adna a jobboldal szétforgácsolódásának, ha Richard Sulíknak nem sikerülne mégis elejét venni a mai eseményekhez hasonló botlásoknak. A problémáját azonban a Smer ezzel még nem oldja meg, mert az SNS mellé legalább két kisebb pártra még szüksége van a kormányalakításhoz. Hamarosan újra Bugár Béláé és Procházkáé lehet a főszerep?

 

Robert Fico jelenleg elutasítja Marian Kotleba pártjával az együttműködést.

 

Körkép.sk, HNonline.sk, Aktuality.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!