A szlovák nyelvű sajtóban még csak ma jelent meg, hogy az MKP és Most-híd tárgyalóasztalhoz ülnek a lehetséges együttműködéssel kapcsolatban. A tegnapi események tovább bonyolítják a kormányalakítást, de Robert Ficonak még mindig egy egész hét áll rendelkezésére, hogy kitaláljon valamit, amivel ha a kormányt nem is alakít, de ellehetetlenítheti a jobboldalt.

A Trónok Harcát megszégyenítő, intrikákkal teli egy hét van mögöttünk.

 

Frissítve 14:09

 

Boris Kollár kijelentette, hogy ha létrejön jobboldali koalíció, akkor daniel Lipšicet szeretné látni a belügyminiszteri székben. Megjegyezte azt is, hogy szerinte az őt ábrázoló fényképek nyilvánosságra hozása mögött Marián Kočner és Tomáš Rajecký környezete áll, akik kapcsolatba hozhatók az egykori főügyésszel, Dobroslav Trnkával. „Félnek Daniel Lipšictől, ezért ki fogok állni amellett, hogy ő legyen a belügyminiszter“ – mondta Kollár.

 hirdetes_810x300  

 

Kollár elutasította Rajecký vádjait, miszeriont nem a barátnőjével, hanem a képen szereplő maffiózókkal volt Kubában. „Nem, Kubában nem velük voltam, hanem egy barátnőmmel. Két tanúm is van rá, akik alátámasztják az én verziómat“ – tette hozzá Kollár.

 

Igor Matovič úgy nyilatkozott, hogy lehetséges egy forgatókönyv, miszerint Robert Fico mégis kormányt tud majd alakítani. Jelekről beszélt, amelyek erre engednek következtetni. Szerinte ennek az ára, hogy nem Robert Fico, hanem valaki más lesz a kormányfő.

 

A Most-Híd Matovič megjegyzésére nyilatkozatban reagált, gyakorlatilag letorkollta, amiért megjegyzéseket tesz és ezzel gyengíti a jobboldalon zajló tárgyalási folyamatokat.

 

Frissítve: 10:45

 

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke újságírói kérdésre elmondta, hogy az ő pártjának is vannak programbeli elvárásai a koalíciós tárgyalásokkal kapcsolatban. Szerinte Richard Sulíknak nem lesz egyszerű egyben tartani ezt a sokszereplős koalíciót, és tudatosítani kell az ezzel járó felelősséget. Elmondása szerint még mindig a jobboldali koalíciót preferálja, és ha Sulík megbízást kap az elnöktől kormányalakításra, hivatalosan is tárgyalásokba kezdenek a koalícióról.

 

Az Aktuality.sk szerint Andrej Medvecký, az ĽSNS újdonsült képviselője visszaadta mandátumát. Az ellene folyó eljárás eleve kétségessé tette, hogy megtarthatta-e volna képviselői posztját.

 

A képviselők ma vehették át képviselői megbízólevelüket, a képen Marian Kotlebát láthatjuk az eseményt követően.

 

hINRxs5cRGL0HwdTt4hlpw.1280_aktuality_sk
Forrás: aktuality.sk

 

 

A HNonline szerint a szituáció még bonyolódhat, kérdésessé válhat az OľaNO-NOVA párt stabilitása. A valamikor KDH színeiben debütáló Daniel Lipšic állásfoglalására várnak a KDH bomlásával kapcsolatban, pontosabban, hogy szándékában áll-e visszatérni korábbi pártjához.

 

Ez történt tegnap:

 

  • Boris Kollár Richard Sulíkkal tárgyalt, aminek eredményeképpen bejelentette, hogy pártja, a Sme rodina mégis hajlandó a kormánykoalíció része lenni, de miniszteri pozíciókra nincs igénye. Kollár a választásokat követő napokban határozottan elutasította, hogy kormányra lépjen bárkivel, de egy jobboldali kormány „kívülről” támogatott volna.

 

  • Daniel Lipšic (OľaNO-NOVA) kijelentette, hogy az oligarchák mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne jöhessen létre egy jobbközé kormánykoalíció. Szerinte Boris Kollár megpróbálják lejáratni.

 

  • Kollárnak magyarázatot kellett adnia arról a fotóról, amelyen ismert maffiózók társaságában szerepel. A sajtónak úgy nyilatkozott „Ismerem ezeket az embereket, de nem vagyok maffiózó”.

 

  • A Sieť tegnapi elnökségi ülését követően bejelentette, hogy 8 feltétele van annak, hogy kormányra lépjen a jobbközép pártokkal. Procházka nem zárta ki, hogy Robert Ficoval találkozzon „nem formális” keretek között.

 

  • A bíróság elnapolta Andrej Medvecký, az ĽSNS egyik parlamentbe bejutó képviselőjének büntetőperét. Kotleba pártkatonáját rasszista indíttatásból elkövetett testisértéssel vádolják.

 

  • A Smernek nem volt kivel tárgyalnia csütörtökön az együttmáködésről. Egy hete maradt Ficonak, hogy kormányt alakítson.

 

Aktuality.sk, HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!