Brüsszel ingyenes Interrail bérletekkel próbálja megfogni a fiatal választókat, de az unió egyes részein ez a lépés is túl kevésnek bizonyulhat, és túl későnjövőnek. Közép-Európában a fiatal választók az idősebb generációkhoz képest egyre inkább jobbra tolódnak a politikai spektrumon, ami sok esetben az Európai Unióból való kiábrándulás jele – írja a Politico.eu brüsszeli hírportál.

 

Magyarországon a szélsőjobboldali, euroszkeptikus Jobbik a második legerősebb párt a teljes népesség körében a kormányzó Fidesz mögött – de egy 2015-ös felmérés alapján a legnépszerűbb az egyetemisták körében.

 

Lengyelországban az ultrakonzervatív Jog és Igazságosság (nem éppen Brüsszellel szimpatizáló mozgalom) volt a legnépszerűbb az először szavazók körében tavaly – a pártra minden harmadik „újonc” választópolgár adta le a voksát.

 

 hirdetes_810x300  

Szlovákiában az idei választásokon az először urnákhoz járulók közel negyede választotta a Nyugat-ellenes, szélsőjobboldali csoportot, az ĽSNS-t, amelynek vezetője, Marián Kotleba többször is nyíltan kifejezte tiszteletét a második világháborús szlovák bábállam nácibarát rezsimje iránt.

 

Right-wing demonstrators light fireworks during a protest against migrants in Warsaw on September 12, 2015. Many of the nearly 5,000 opponents chanted anti-Islamic slogans, an AFP journalist reported. AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI (Photo credit should read JANEK SKARZYNSKI/AFP/Getty Images)
Lengyelországi migránsellenes tüntetés 2015 szeptemberében. 5000 embert mozgatott meg. Forrás: Politico.eu, Fotó: GettyImages

 

Bizalmatlanok a „standard” pártok iránt

 

Összehasonlítva más országok választóival, a közép-európai fiatalok nagyon szkeptikusak a hagyományos (standard) politikával szemben.

 

A magyar fialok 5, a lengyel fiatalok 6 és a szlovákiai fiatalok 9 százaléka véli úgy, hogy belépve egy pártba változást érhet el – ez nagyon kevés, az európai átlag 12 százalék.

 

A fiatalabb szavazók elidegenednek a politikától, és ezt meglovagolva a szélsőjobboldali pártok a változást hozó döntéshozók látszatát keltve vonzóak lehetnek a bizonytalanok számára.

 

Jobbikos migránsellenes tüntetés 2015 szeptemberében. Forrás: infovilag.hu
Jobbikos migránsellenes tüntetés 2015 szeptemberében. Forrás: infovilag.hu

 

A szlovákiai fiatalok harmada érzi úgy, kénytelen elhagyni az országot

 

Nem túl fényes képet festenek az Eurobarometer felmérései sem. Eszerint a szlovákiai fiatalok 32, a magyarországiak 24 és a lengyelországiak 16 százaléka úgy érzi, hogy tanulás vagy átképzés céljából kénytelen hazája elhagyása mellett dönteni, míg ugyanez az arány Németországban 1, az Egyesült Királyságban 8 és Franciaországban 12 százalék.

 

Nacionalizmus és a közösség érzése

 

„Azt ígérték, hogy az EU-tagság emelni fogja az életszínvonalat… De most még jobban lemaradtunk Ausztria mögött, mint korábban. (…) London jelenleg a második legnagyobb magyar város, és nincs más párt, amelyik ezt kezelni tudná”

 

Mondta egy Jobbik rendezvényen részt vevő fiatal, hozzátéve, hogy az Unió keserű csalódás volt, ami kiforgatta az országot erőforrásaiból és tehetségeiből.

 

Egy Politico által idézett fiatal történész szavai szerint a nacionalizmus megerősödése a fiatal szavazók körében a közösségi érzéssel függ össze.

 

„A fiatalok számára vonzóak az olyan szlogenek, amelyeknek valamilyen történelmi jelentőséget tulajdoníthatnak anélkül, hogy tudnák, mit is jelentenek ezek a történések, és hogy mennyire összetettek (…). Segíti az egyént, hogy közösséghez tartozónak érezze magát és egy rendkívül vonzó illetve egyszerű módja ezen érzés elérésének”

 

Ráadásul a szélsőjobboldali pártok többsége aktívan megmutatja magát, szórólapokkal, rendezvényekkel, maximálisan kihasználják az internet (és a szólásszabadság) által kínált lehetőséget, miközben a standard pártok pártpreferenciái folyamatosan süllyednek – nem csak itthon és Közép-Európában, de Nyugaton is.

 

Körkép.sk

Nyitókép: naseslovensko.net

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!