A magukat „standard pártoknak” valló kormánypártok és az előző választási időszakban elkövetett hiányosságok meghozták eredményüket. A fiatalok legalább egy harmada szimpatizál Kotleba ĽSNS-ével, és maga a párt vezetője is igen nagy népszerűségnek örvend a 40 év alattiak körében (30 százalék). Ez derül ki az IVO (Inštitútu pre verejné otázky – Társadalmi Kérdések Intézete) kutatásából.

 

Marián Velšic, az IVO elemzője szerint a 40 év alatti választásra jogosult szlovák állampolgárok körében Kotleba pártja 23,5 százalékos támogatottságot élvez, és ezt még képesek lehetnek növelni.

 

A szeptemberben végzett közvélemény-kutatás során 1803, 40 év alatti választópolgárt kérdeztek meg arról, hogy kire szavaztak idén márciusban, és kire szavaztak volna, ha szeptemberben lettek volna választások.

 

 hirdetes_810x300  
Forrás: ivo.sk
Forrás: ivo.sk

 

A fiatalabbak vannak kitéve leginkább az interneten terjedő stimulusoknak. Több mint 84 százalékuknak volt már tapasztalata gyűlölet indíttatású magatartással az interneten. Bár 64 százalékuk a gyűlöletkeltő állapotkijelzéseket, megjegyzéseket, bejegyzéseket és videókat társadalmi problémáknak tekinti, 76 százalékuk passzívan viszonyul az ilyen indulatokat keltő bejegyzésekhez.

 

„A legtöbben (33 százalék) azok közül, akik nem aktívan lépnek fel az internetes gyűlöletkeltő megnyilvánulások ellen, azért gyakorolnak passzivitást, mert ezeket a megnyilvánulásokat a véleménynyilvánítás szabadságaként fogják fel. További 28 százalék azért nem tesz semmit, mert szerintük nincs jelentőségük a kétes bejegyzéseknek, és 15 százalék pedig azért nem foglalkozik vele, mert nem érdekli”

 

Foglalta össze Velšic.

 

Az érdeklődés iránya is érdekesen alakul. A nagy figyelmet kapó külpolitikai témákról (migránsválság, EU, stb.) egyértelműen állást foglaló pártok és politikusok népszerűsége nem véletlen: a 40 év alattiak 73 százaléka a külpolitikai témákban böngész leginkább az interneten. Érdekes módon 70 százalékuk rendszeresen figyeli a környezetvédelemmel kapcsolatos híreket.

 

Forrás: ivo.sk
Milyen tematikában érdeklődnek az egyes pártok szimpatizánsai az interneten? Forrás: ivo.sk

 

A harmadik helyen a migránsválság áll, 64 százalékkal. A belpolitikának illetve a szlovákiai pártok hazai tevékenységének témájában a fiatal internetezők 60 százaléka böngészik a világhálón. 59 százalékuk foglalkozik a korrupcióval és átláthatósággal.

 

Az IVO jelentéséből rendkívül jól látszik, hogy az egyes pártok szavazóinak milyen érdeklődési területe van. A SMER választóinak nagy része például a külpolitika, az emberi jogok és az alternatív egyházak kategóriában böngésznek leginkább a felmérés szerint. Az SaS-nél a külpolitika mellett már megjelenik a migráció, a belpolitika és a korrupció témaköre is.

 

A Most-Híd és az MKP választói minden témakörben átlagos mértékben informálódnak.

 

Forrás: ivo.sk
Kit választottak márciusban, és kit karikáztak volna szeptemberben a 40 év alattiak, Forrás: ivo.sk

 

Az IVO kutatása kitért a pártpreferenciák erősödésére is a 40 év alattiak körében. A kutatás eredménye szerint az radikális jobboldal (Kotlebáék) és a liberálisok (Sulíkék) fej fej mellett haladnak. Míg márciusban mindkét párt 18,1 százalékos népszerűségnek örülhetett, addig szeptemberben már 23,5 illetve 23,4 százalékosra erősödtek.

 

A SMER 2,1 százalékpontot veszített fiatalabb szavazóbázisából. Az SNS ellenben 6,3 százalékról 10,4 százalékra izmosodott. A magát polgári pártként definiáló Most-Híd népszerűsége a 40 év alattiak körében mindössze 3,8 százalék volt, ez szeptemberre 2,5 százalékra csökkent. Az MKP támogatottsága a vizsgált hónapokban nem változott (1,6 százalék).

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: topky.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!