Az első Fico-kormány 2010-ben fogadta el azt a vagyoneredetről szóló törvényt, amit maga a miniszterelnök azzal indokolt, hogy a szlovák társadalmat hosszú ideje sérti és demoralizálja a tény, hogy az illetékes szervek képtelenek fellépni azok ellen, akik vagyonukat tisztességtelen úton szerezték.

 

Az említett törvény igencsak foghíjas. Jaromír Čižnár főügyész még májusban jelezte, hogy cseh mintára kellene módosítani azt, mert könnyen megkerülhető.

 

„Ma az eset a bíróságra kerül, és megállapítják, hogy az érintett személy szétosztotta a vagyonát. A bíróság az eljárást később leállítja, mivel a vagyon értéke már nem éri el a törvény által megszabott nagyságot”

 

Mondta Čižnár.

 hirdetes_810x300  

 

Most mégis Robert Fico főbérlője, Ladislav Bašternák faraghat rá leginkább a vagyoneredetről szóló törvényre. Bašternák idén nyáron azt vallotta a rendőrségnek, hogy Marián Kočner Five Stars Residence nevű luxusépületében megvásárolt hét lakásért 12 millió eurót fizetett ki készpénzben.

 

A Pénzügyi Főigazgatóság Bűnügyi Hivatala azt gyanította, hogy az ügylet fiktív volt, és az összeget Bašternák csak azért tüntette fel, hogy annak alapján áfát igényeljen vissza – mintegy 2 millió eurót, amit aztán az állam 2012-ben ki is fizetett neki.

 

kauza-basternak_topky
Bašternák cégei többnyire veszteséggel, adótartozással tűntek el a süllyesztőkben, ő Bugattival jár és milliós villában lakik. Forrás: Topky.sk

 

A DennikN értesülései szerint a Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA) Bašternák bevételeinek átvizsgálása után él a törvény adta lehetőségeivel, miszerint „a pénzügyi rendészet beadványban javasolja az ügyésznek az eljárás megindítását amiatt, hogy a vagyon (ez esetben a 12 millió euró – a szerk. megj.) értéke legalább a minimálbér 1500-szorosával volt nagyobb, mint a [könyveléssel] alátámasztott bevétel.”

 

Az említett különbség 675 ezer eurót jelent. Ha az ügyész megalapozottnak találja a beadványt, bírósághoz fordulhat, ami pedig dönthet úgy, hogy ha Bašternák képtelen igazolni vagyona eredetét, azt kisajátítja az állam.

 

A szépséghibája ennek az eshetőségnek, hogy ilyen döntést Szlovákiában bíróság még nem hozott meg. A törvény elfogadása óta egyetlen eset került a taláros testület elé. Egy szintén áfacsalással vádolt férfiről azt állította az ügyészség, hogy nem tud elszámolni vagyonának eredetével. Kiderült, hogy a gyanúsított fél vagyonát a feleségének adta, így pedig a nála lévő vagyon értéke nem érte el azt a határt, ami felett már igazolni kell az eredetét.

 

jtdpewztqwl_5uu17e_qyw-1280-protest-proti-robertovi-kali-kovi_aktuality
Bašternákot egyszer megállítoták a rendőrök, és meg akarták büntetni, mire ő felhívott valakit, aki felhívott valakit, majd a rendőrök azt az utasítást kapták közvetett felettesüktől, hogy engedjék el, mert „a mi emberünk”. A hivatalos álláspont szerint a vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy egyszerű félreértés történt… Forrás: Aktuality.sk

 

Bašternákon ez a trükk már nem segít, elkövetett egy hibát: maga mondta, hogy ő egyedül fizetett ki készpénzben 12 milliót, így a vizsgálat akár azzal a megállapítással is zárulhat, hogy a vállalkozó nem tehetett volna szert ekkora vagyonra. Ez nagy lökést adna az áfacsalási nyomozásnak is.

 

„Adódik azonban a kérdés, hogy a rendőrség miért nem tette meg ezeket a lépéseket már 2013-ban”, írja a DennikN.

 

A vállalkozó kétes ügyei után 2013-ban már indult nyomozás, ám leállították. Csak azért nyitották meg újra, mert a sajtó kínos kérdéseket tett fel a hatóságok akkori eljárásával kapcsolatban. Azóta a Bašternák-ügy Szlovákia egyik legnagyobb korrupciós és áfacsalási botrányává nőtte ki magát, amiért az ellenzék Robert Kaliňák belügyminiszter és Robert Fico kormányfő lemondását követeli.

 

Az elmúlt évben egyébként az adórendőrség 14 esetben vizsgálódott vagyoneredet miatt, közülük három került tovább az ügyészséghez.

 

Körkép.sk, DennikN.sk

Nyitókép: DennikN.sk

 

Kapcsolódó cikkek: 

 

Egy viskóba költözött a Bonaparte-t felépítő cég, miután a NAKA bűnvádi eljárást indított ellene

 

Rendkívüli ülés: Matovičék 12 milliót borítottak ki a plénum elé (videó)

 

Bašternáknak 16 millió eurót fizetett vissza az állam

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!