Szlovákiában az elmúlt öt évben meggyengült a demokrácia, és ma már egyetlen politikai párt sem járul hozzá a demokratikus fejlődéshez, sőt, egyesek kifejezetten rontanak a körülményeken – derül ki az INEKO társadalomkutató intézet legfrissebb felméréséből.

 

Az INEKO 81 neves szakértőt kérdezett meg a civil szférából arról, hogyan látja a hazai demokrácia alakulását. A válaszadók 43,2 százaléka szerint mérsékelt, 21 százaléka szerint jelentősebb és 6,2 százaléka szerint súlyos gyengülés tapasztalható a demokratikus berendezkedésben. Mindössze 13,6 százalék szerint történt előrelépés.

 

A válaszadók úgy látják, hogy a „népuralom“ érvényesülése terén elmaradunk a csehektől és az osztrákoktól, de megelőzzük Lengyelországot és Magyarországot. Az utóbbi két országban inkább rossznak, illetve nagyon rossznak ítélték meg a demokrácia állapotát.

 

 hirdetes_810x300  

Hasonló eredményt mutat egyébként a The Economist Intelligence Unit által összeállított 2015-ös rangsor is.

 

Ami rontott és ami javított a helyzeten

 

A demokrácia helyzetének romlásának okaként a szakértők azt jelölték meg, hogy a kormányzathoz köthető ügyek kivizsgálatlanul vagy következmények nélkül maradnak, legyen szó akár a Bašternák-ügyről, a Gorilláról, vagy a számtalan korrupciós ügyről, amelyek miatt nem ítéltek el soha senkit (Szlovákiában a politika magasabb szintjén soha senkit nem ítéltek el korrupció miatt).

 

Hasonlóan károsnak tartják Kotleba megjelenését a nagypolitikában, a főügyész megválasztásának körülményeit, vagy az alkotmánybírók megválasztását a kormány részéről.

 

forrás: ineko.sk
forrás: ineko.sk

 

Pozitívumként értékelték azonban Andrej Kiska elnöki tevékenységét, a Dennik N szlovák napilap működését, hogy nem választották meg Štefan Harabint az alkotmánybíróság elnökének.

 

Ők járulnak hozzá a demokráciához legkevésbé

 

Andrej Kiska köztársasági elnök és a rendszerszintű változásokkal és a politikai hatalom átláthatóságával foglalkozó civil szervezetek járultak hozzá az emúlt öt évben leginkább a demokrácia hazai fejlődéséhez.

 

Az érem másik oldala – nem meglepő, mégis szívenütő módon –, hogy legkevésbé a parlament és a főügyészség bizonyult hasznosnak a demokrácia építésében.

 

A politikai pártok közül is akadnak, amelyek kifejezetten veszélyesek a demokráciára nézve. Az INEKO felmérése szerint ilyen párt a Kotleba-ĽSNS és a Boris Kollár-féle Sme rodina, de hasonlóan kártékony az SNS vagy a Smer-SD.

 

forrás: ineko.sk
forrás: ineko.sk

 

Valamiféle hozzádott értéket képvisel az INEKO szerint a KDH, az SaS, az Oľano-NOVA és a Most-Híd, bár ez utóbbi koalícióra lépett a Smerrel és az SNS-szel, lehetővé téve a III. Fico-kormány megalakulását.

 

Érdekes, hogy az egyes pártok vezetőinek megítélése más, mint az egész párt megítélése. Például az SaS vagy az Oľano-NOVA vezetője kevésbé járul hozzá a demokratikus fejlődéshez (a felmérés szerint) mint maga a két párt. A KDH-nál pedig fordítva: a vezető nagyobb hatást fejt ki, mint a párt maga. Ugyanez a helyzet Andrej Dankoval és az SNS-szel is, Danko ugyanis önmagában „nagyobb hatást gyakorol“ (vagyis nagyobb kárt okoz), mint pártja.

 

Mi a megoldás?

 

A válaszadók szeirnt a populizmust, a „hazug“ vagy irreális ígéretek médián keresztüli terjesztését és a demokratikus alternatíva hiányát a politikai pártok között jelölték meg a legfőbb problémaként.

 

Ami jelentősen segítene a helyzeten, az a Gorilla- és a Bašternák-ügy tisztességes kivizsgálása, a politikusok és  a köztisztviselők részletes vagyonbevallásának nyilvánossá tétele lenne, de szükség van a rendőrség, az ügyészség és a bíróság függetlenségének biztosítására is.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: tvnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!