Nagy a csönd a Vajka és Keszölcés között közlekedő túlárazott dunai komp ügye körül, és nem csak a politikusok hallgattak el, a rendőrség sem hajlandó megindokolni, miért állították le a nyomozást. Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter több mint egy évvel ezelőtt – akkor még ellenzékiként – a smeres környezetvédelmi miniszter, Peter Žiga fejét követelte a túlárazott projektért.

 

A Vajka és Keszölcés között járó kompot a Ponton City vállalat működteti. Az amerikai garázscég (amelynek tulajdonosai közt olyan vállalat is akad, amely az első Fico-kormány emissziós botrányában volt érintett) egyedüli pályázóként nyerte el a Vízépítő Vállalat 2015 februárjában kiírt 25 milliós komp-tenderét – úgy, hogy már előre legyártotta a kompot.

 

Az ügyben a rendőrség is nyomozott, ám később a nyomozást leállították, mondván, hogy nem találtak törvénysértésre utaló jeleket. Miután a sajtó az információs törvény ellenére sem kapott választ a Belügyminisztériumtól arra a kérdésre, hogy a rendőrség pontosan miért állította le a nyomozást, Robert Kaliňák belügyminiszter januárban ígéretet tett arra, hogy nyilvánosságra hozzák az ügy leiratát úgy,

 

 hirdetes_810x300  

„hogy mint a Gorilla ügy esetében, itt is minél nyíltabban beszélhessenek [a nyomozók]. Hogy pontosan tudjuk, mit tett az ügyben a rendőrség, mit vizsgált, és mit miért erősített meg, utasított el, állított le és kit gyanúsított“

 

A belügyi tárcavezető ígérete ellenére a minisztérium továbbra sem ad információt a nyomozás részleteiről, arra hivatkozva, hogy a rendőrségi eljárás ilyen formában való lefolytatása „abszolút törvényes és indokolt volt“. Részleteket nem adnak ki, az információkérésnél pedig egy köztisztviselő ígérete, politikai súlya ellenére sem meghatározó.

 

Középen Ladislav Lázár, a komp-botrányban közvetlen szerepet játszó Vízépítő Vállalat igazgatója. Solymos László (Most-Híd) friss miniszterként még tavaly áprilisban váltotta le. Lázár több ellentmondásos nyilatkozatot is tett a komp szerződésével kapcsolatban: például, hogy a szerződés addig tart, míg az anyagi keret ki nem merül, valójában azonban a szerződés 180 hónapra köttetett. Forrás: Aktuality.sk

 

(Át)látható túlárazás

 

A komp-ügy egyik első kirobbantója a Most-Híd közlekedésügyi minisztere, Érsek Árpád volt. Akkor még ellenzékiként azt állította, hogy a kompot működtető Ponton City vállalat előre tudta, hogy megnyeri a működtetésre kiírt álami pályázatot – a drága kompot ugyanis rmég a tender kiírása előtt legyártatta.

 

Ráadásul a vállalatot a hatályos jogszabályok szerint ki kellett volna zárni a versenyből, mert nem teljesített néhány alapfeltételt – például a cég tevékenységi körében nem szerepelt a komp üzemeltetése.

 

Érsek akkor arról beszélt, hogy az ügy „egy remek biznisz volt a magánvállalatnak” és hogy „ez kétszeresen túlárazott” tender volt. Persze a Ponton City és a Vízépítő Vállalat azt állítja, a közbeszerzési eljárás átláthatóan zajlott le – annak ellenére, hogy csak egyetlen jelentkező volt.

 

Ez a hajó még nem ment el. A kompot üzemeltető Ponton City 5 évre kapta meg az államtól a működtetés jogát, 25 millió euróért. Forrás: Sme.sk

 

Mit lép a Most-Híd?

 

Érdekes lesz, hogyan lép az ügyben a Most-Híd. Mindhárom minisztere ugyanis érintett a témában. Érsek Árpád volt az, aki annak idején felvetette, Solymos László jelenlegi környezetvédelmi miniszter az, akinek joga van felbontani a Ponton Cityvel kötött előnytelen szerződést, Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter pedig azt nyilatkozta a minap, hogy a rendőrségnek részletesebb betekintést kéne adnia a nyomozásba, csak így növelheti a belé vetett bizalmat.

 

Érsek Árpád azonban azóta hallgat a témáról, lefoglalják saját minisztériumának botrányai (szoftver-ügy, autópályák, IC-járatok és vonatok, vasúti wifi, stb.).

 

Solymos még tavaly azt ígérte, hogy a környezetvédelmi minisztérium foglalkozni fog az üggyel, és valószínűleg újra kiírják a pályázatot, bár ezt még januárra ígérte, azóta sem történt meg.

 

A Smerből tényleg nem lehet kibukni

 

Az ellenzék a komp-ügy kirobbanása után Peter Žiga akkori környezetvédelmi miniszter leváltását követelte, ami persze nem történt meg. Közben lezajlottak a márciusi parlamenti választások, létrjött a Smer – SNS – Most-Híd – Sieť koalíció, az új kormányban pedig Peter Žiga többé már nem környezetvédelmi miniszter: megkapta a gazdasági tárcát.

 

Körkép.sk, DennikN.sk

Nyitókép: Sme

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!