A gépjárművel közlekedők elfelejthetik a politikusok által megígért újabb autópálya-szakaszokat. A gyorsforgalmi utak és autópályák építésére szánt költségvetés ugyanis a jelenlegi választási időszak végéig teljesen kimerült.

 

Az útépítésre szánt források elfogytak, a közlekedésügyi minisztérium pedig nem tudja, honnan szerezzen támogatást anélkül, hogy ne nehezítse meg még jobban az állam dolgát. Elképzelhető tehát, hogy jó ideig a 2020-ra tervezett új autópálya-szakaszok lesznek az utolsók Szlovákiában.

 

Mit építenek jelenleg?

 

 hirdetes_810x300  

Jelenleg nyolc autópálya-szakasz és a pozsonyi körgyűrű építése van folyamatban. A közeljövőben elindítják az eperjesi körgyűrű építését is. A közlekedésügyi minisztérium szerint ezen szakaszok építése miatt 2020-ig teljesen kiürültek az erre a célra szánt uniós források.

 

Karolína Ducká minisztériumi szóvivő szerint a további szakaszok építése attól függ, hogy sikerül-e további forrásokat találniuk a közúthálózat fejlesztésére. Az alábbi táblázat az építés alatt lévő autópálya-szakaszokat jelzi:

 

Kép: aktuality.sk

 

Eurómilliárdokra van szükség

 

Az egyes régiókban élők jó időre lemondhatnak azokról a politikai ígéretekről, amelyek gyorsforgalmi utat vagy autópályát ígértek. Ahhoz, hogy ezek az ígéretek teljesüljenek, a tárcának további milliárdokat kellene összegyűjtenie.

 

„Összesen 18 milliárd euró értékben terveztek autópályákat és gyorsforgalmi utakat. Ha nem számoljuk az uniós forrásokból elkezdett befejezetlen projekteket, ahol szintén hiányzik az önrész, vagy a PPP projekteket, amelyeket még hosszú éveken keresztül fizethetünk a kedvezményezetteknek.”

 

– foglalta össze az INEKO intézet elemzője, Ján Kovalčík.

 

Mivel az államnak nincs pénze a beruházásokra, Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter azt szeretné, ha módosítanák az adósságplafont. Ez azonban az ország még nagyobb eladósodottságához vezetne.

 

Túlméretezett eladósodottság 

 

Kovalčík egyetért az állami költségvetésből való finanszírozással, de kritizálta az adósságfék eltörlésére vonatkozó terveket. Szerinte az utóbbi évek megnövekedett állami bevételei lehetőséget biztosítanak a kormánynak, hogy nagyobb mértékben támogassa a legfontosabb prioritásokat, az államadósság csökkentése mellett is.

 

Az adósságplafon kitolásához  alkotmányos többségre, vagyis  az ellenzék támogatására is szüksége van a kormánynak. Tekintve, hogy a március óta eltelt időszak több vitatott törvényjavaslataiból a kormánykoalíció módszeresen kihagyta az ellenzéket, nehéz elképzelni, hogy konszenzus születne a kérdésben. Érsek egyébként azzal indokolta a plafon eltörlését vagy módosítását, hogy az államadósság növelése árán szerzett forrásokból vásárolnák fel például az R7-es alatti telkeket (szerk.megj. mint ismert, Bugár Béla is itt tett szert 500 ezer eurós haszonra a telekbizniszekből).

 

Az elemző azt javasolja, hogy az államnak magas értékkel rendelkező szakaszokat kellene építenie. Ez azt jelenti, hogy a leginkább megterhelt szakaszokkal kellene foglalkozni optimális költségek mellett. A közlekedésügyi minisztérium szerint ha sikerül pénzt szerezniük, akkor az R2-es Kassa – Felsőolcsvár, vagy a szintén R2-es Rozsnyó – Szádalmás gyorsforgalmi szakaszt kezdenék el építeni.

 

Kép: aktuality.sk

 

aktuality.sk
Nyitókép: webnoviny.sk

 

Kapcsolódó cikk:

 

Kimerült az autópályákra szánt keret. Fico és Bugár kitolnák az adósságplafont

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!