Robert Kaliňák átvert minket” – jelentette ki Miroslav Beblavý frakción kívüli parlamenti képviselő, aki szerint a belügyminiszter több milliós kárt okozott az adófizetőknek, és a pozsonyi Ügyfélközpontnál elkövetett törvénysértései miatt a Belügyminisztériumra kirótt 260 ezer eurós bírságot Kaliňáknak és nem a minisztériumnak kellene kifizetni.

 

„Ahogy a kleptomániáson, úgy Kaliňákon sincs segítség, és ennél a beruházásnál sok pénz veszett oda, miközben törvénysértett”

 

fogalmazott Beblavý.

 

Kaliňák-féle csűrcsavarósdi

 hirdetes_300x300  

 

Az ügy középpontjában a belügyminiszter ESO nevű programja áll, ami a sorozatosan korrupciós botrányokba keveredő Kaliňák miniszterségének legnagyobb projektje lehetett volna. Ennek részeként Pozsonyban egy hatalmas ügyfélközpontot hozott volna létre.

 

2015 februárjában a belügyi tárca bérleti szerződést kötött a Vienna Invest nevű vállalattal az öreg Ikeaként emlegetett épületre. A bérleti díj nagysága csillagászati 73 086 euró volt. Nem sokkal ezután, ugyanazon év árpilisában a belügy megrendelte az épület felújítását ugyanattól a vállalattól versenyeztetés nélkül 5,2 millió értékben.

 

Ezt követően júniusban a felújításra hivatkozva megemelték a havi bérleti díjat 110 855 euróra. 2015 decemberében adásvételi szerződés keretében a Belügyminisztérium megvásárolta az öreg Ikea épületét, amiért az addig lefizetett bérleti díjon túl további 2,3 millió euró kiegészítéssel és a Pozsony központjában lévő Járási Hivatal épületével fizetett, ez utóbbinak értékét 4,84 millióra becsülik.

 

„Ezt a folyamatot [Kaliňák] személyesen felügyelte. Már az elejétől fogva tisztában volt vele, hogy az egyetlen lehetősége az állami tulajdonnal való törvénytelen sáfárkodás eltitkolása”

 

mondta Beblavý. Hozzátette, hogy ő maga háromszor kért ki az ügyről információt az infótörvényre hivatkozva, mindháromszor válaszra sem méltatták.

 

Eltitkolt szerződések

 

Robert Kaliňák a Trend gazdasági hetilapnak nemrég úgy nyilatkozott az ügyben, hogy az ügyfélközpont épülete összességében 12,75 millió euróba kerül az államnak, és az adásvétel lezárulásával látni lehet majd, hogy nem kerül ennél többe.

 

„Akkor majd kiderül, hogy hazudtam-e, vagy sem, tévedtem vagy félrevezettem-e vagy sem, (…) és ha mégis, akkor jogosan követelhetik a fejemet”

 

mondta a belügyminiszter a lapnak.

 

Majd meglátjuk, hogy hazudott-e, és aztán követelhetjük a fejét. Követelni egy dolog, a kérdés az, van-e rá bármilyen hatással… Fotó: Teraz.sk

 

Beblavý szerint azonban a miniszter elfelejtette számításaiban megemlíteni, hogy a 12,75 millió eurón túl, a 2015 decemberében végzett felújítási munkálatokból a Vienna Invest további 517 ezer eurót vághatott zsebre, úgy, hogy ez a megbízás sem került megversenyeztetésre. Ráadásul a belügyminiszter a felújításról szóló megbízást négy hónapig rejtegette, és törvényt sértve csak a választások másnapján, 2016. március 7-én tette azt közzé.

 

„Már csak ez alapján – a miniszter szavaival élve – a fejét követelhetnénk”

 

jelentette ki az ellenzéki politikus. A legsúlyosabb probléma Beblavý szerint az, hogy a miniszter csak „az ujjából szopta ki” a 12,75 milliós összeget, miközben többszörösen megszegte a közbeszerzési eljárásról szóló törvényt.

 

„Nem lehet csak úgy megkerülni a versenyt azzal, hogy először bérbe veszek valamit, amit a törvény szerint közbeszerzés nélkül is megtehet, majd versenyeztetés nélkül sokmilliós átépítési munkával bízza meg a tulajdonost azzal az indoklással, hogy az ő telkén van. Ha ezt elfogadnánk, akkor a Nemzeti Autópálya Társaságnak sem kéne tendereket kiírni az autópályákra, elég lenne, ha a Váhostav bérbe adná a telkeket, és utána automatikusan ő kapná a megbízást”

 

fogalmazott Beblavý, aki úgy becsüli, Kaliňák akár 2 millió euróval is megrövidíthette az adófizetőket különös módon csűrt-csavart projektjével.

 

A belügyminiszter törvénysértését egyébként a számvevőszék is megvizsgálta, és a versenyeztetés elmaradása miatt 260 ezer eurós bírságot rótt ki a belügyi tárcára. Ezt az összeget Beblavý szerint Kaliňáknak saját zsebből kellene kifizetnie.

 

Körkép.sk

Nyitókép: TA3.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!