Megbízhatatlan és kiszámíthatatlan jelzőkkel illették a Smer-SD és Most-Híd politikusai Andrej Dankot, az SNS elnökét. Az Aktuality.sk a két másik kormánypárt képviselőivel is beszélgetett. Abban mindannyian egyetértettek, hogy nehezen megmagyarázható az a hozzáállás, amit Danko Ján Richter munkaügyi miniszter ügyében választott. 

 

A nemzetiek több alkalommal is teljesen megváltoztatták véleményüket: először a Richterről szóló szavazás alatt akartak távozni az ülésteremből, majd lemondásra szólították fel őt, végül tartózkodtak.

 

A Smer számol az előrehozott választásokkal

 

 hirdetes_810x300  

Ezért is mondják a Smer-SD és Most-Híd képviselői, hogy így sokáig nem lehet kormányozni és csak idő kérdése egy újabb koalíciós válság. A szociáldemokraták szerint az egyik lehetséges út az előrehozott választások, az Aktuality.sk szerint egyre többet beszélnek erről a lehetőségről.

 

Robert Fico és Andrej Danko. Kép: aktuality.sk

 

A portál forrásai is igazolják ezt:

 

„Annak ellenére, hogy Ján Richtert nem hívták vissza, a Smer már régóta kiszámíthatatlannak tartja az SNS elnökét … A Smer ma azzal számol, hogy ez a kormány nem tölti ki hivatali idejét.”

 

Nehezen érthető fejlődés

 

Az SNS első alelnöke, Jaroslav Paška azt mondja, megérti a koalíciós partnerek fenntartásait, de ennek ellenére pártja eddigi hozzáállását és Andrej Danko lépéseit is védelmezi.

 

„Átláthatóan próbálunk cselekedni és mindenről tájékoztatjuk a közvéleményt. Va, amikor előfordul, hogy megegyezünk valamiben ami aztán nem teljesül, ilyenkor nyomás alá helyezzük a koalíciós partnereket, hogy vegyék komolyan javaslatainkat”

-magyarázta Paška. A nemzetiek alelnöke megjegyezte, hogy a nyilvánosság számára kevésbé érthetőnek tűnhetnek az események. Az SNS pillanatnyilag a koalíciós szerződés kiegészítésére koncentrál, amit a napokba alá is írhatnak, bár egyszer már elhalasztották.

 

„Elvárom, hogy amit a miniszterelnökkel megbeszéltünk, bekerüljön az egyezségbe. A koalíciós kapcsolatokon belül több dologban is előrelépés történt, jegyezte meg. Itt például Robert Fico csütörtöki látogatására gondolt, amikor az SNS képviselőivel tárgyalt Ján Richter sorsáról a szavazás előtt.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk
kép: topky.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!