Tegnap délutánig a kormány bukásának lehetőségét szinte kizárták a lehetséges forgatókönyvből, ám szerdán az SNS frakcióvezetője, Tibor Bernaťák pártja nevében levélben szólította fel Robert Fico kormányfőt Ján Richter visszahívására.

 

„(…) Az SNS meggyőződése, hogy a kormánykoalíció nem játszhat tovább a közvélemény bizalmával, ezért azt kérjük Robert Fico kormányfőtől és pártelnöktől, hogy orvosolja a Munkaügyi Minisztérium élén lévő személyi problémát”

 

olvasható a levélben.

 

Van tehát négy lehetséges forgatókönyv a mai parlamenti ülés kimenetelére vonatkozóan, ebből egy végződik a kormány bukásával. Vegyük sorra.

 hirdetes_810x300  

 

Az SNS tartózkodik

 

A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a kormányzást nem veszélyeztetve az SNS képviselői tartózkodnak majd, mikor az ellenzék által kezdeményezett visszahívásról fognak szavazni a parlamentben.  A sikeres leváltáshoz 76 szavazatra van szükség, amivel az ellenzék nem rendelkezik.

 

Ez a megoldás azonban aligha hoz plusz pontokat az SNS-nek. A komoly és túljátszott előjáték után egy egyszerű tartózkodás aligha növelné a szlovák nemzetiek presztízsét. Pláne, hogy a smeres képviselők a hírek szerint kivonulnak majd a teremből.

 

Szabad döntés

 

A másik lehetőség, hogy Danko szabad kezet ad képviselőinek. Ezt a forgatókönyvet Anton Hrnko, a párt alelnöke sem tartja kizártnak, aki szerint mindenki szavazhat belátása szerint, de azért jobb lenne, ha közös álláspontot képviselnének.

 

Ebben az esetben aligha bukna a kormány, nem valószínű ugyanis, hogy elegen szavaznának át az ellenzékhez. Elég Bugár Béla és a Most-Híd példájára gondolnunk. Bugár az RTVS igazgatóválasztásán szintén szabad kezet adott képviselőinek, és végül a Smer-SNS tandem (igen, volt ilyen is) akarata érvényesült.

 

Richter bukik – a kormánnyal együtt

 

Bármilye meglepő, ez csak a második legvalószínűtlenebb forgatókönyv. Amennyiben az SNS az eddig vállalt álláspont mellett következetesen kitartana, és támogatná Richter leváltását, az a kormány bukását jelentené – igaz, ez sem száz százalékos.

 

Amennyiben az SNS-es képviselők az ellenzékkel szavaznak és Richtert visszahívják, az a kormánykoalíció végét jelentené a koalíciós szerződésbe foglaltak alapján is.

 

Fico megelőzi bajt

 

Robert Ficonak azt is megteheti, hogy kiveszi a döntés lehetőségét az SNS kezéből, és maga meneszti miniszterét – bár ezt az elmúlt napokban többször is kizárta. A Smerben mindenki úgy nyilatkozott, Richter élvezi bizalmukat. A Most-Híd sem kifogásolja különösebben a munkaügyi miniszter személyét.

 

Mindazonáltal a kormány bukásának lehetősége lehet, hogy – nagy meglepetésre – ezúttal a Smert kényszeríti visszavonulóra.

 

Körkép.sk, HNonline.sk

Nyitókép: Dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!