Nagy József, a Most-Híd párt európai parlamenti képviselője tegnapi közleményében bírálta a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezés kidolgozóját, az Európai Nemzetiségek Föderatív Unióját (FUEN), amiért az „több tagországban is belpolitikai eszközként használja és hagyja felhasználni” a kezdeményezést támogató aláírásgyűjtést.

 

Az MKP mai sajtónyilatkozatában a most-hidas európai parlamenti képviselőt bírálva kifejti,  Nagy József, aki korábban elszántan érvelt amellett, hogy az aláírásgyűjtéshez „bárki csatlakozhat és nem szükséges sem az MKP-hoz, sem a FUEN-hez csatlakozni, sem közvetítőkön keresztül támogatni…”, most úgy próbálja magyarázni pártja látványos tétlenségét, hogy „kizárt és hiteltelen is lenne, ha a párt /Híd/ egy versenytárs párt /MKP/ kampányába kapcsolódna bele…”.

 

 

 hirdetes_810x300  

 

MKP: Szándékos csúsztatás

 

Úgy tűnik Nagy József nem érzékeli az állításaiban rejlő súlyos ellentmondást, nevezetesen: ha az MKP-hoz való csatlakozás nélkül is bárki részt vehet a kampányban (ami igaz), akkor a Most-Híd nem utasíthatja el a csatlakozást arra hivatkozva, hogy általa szükségszerűen a „versenytárs /MKP/ kampányába kapcsolódna bele”. Ez paradoxon.

 

fogalmaz az MKP. A közlemény kitér arra is, hogy Nagy József szándékosan csúsztat a csatlakozó szervezetek helyzete kapcsán vagy kínosabb esetben, most sem sikerült „összerakni magában” bizonyos fogalmi különbségeket.

 

A valóság ezzel szemben az, hogy az MKP nem partnere a FUEN-nek, hanem TAGSZERVEZETE (a Most-Híd valamilyen okból soha nem kérte felvételét az európai kisebbségek e legfontosabb szervezetébe). Az MKP tagszervezetként maga is részt vett a kezdeményezés szövegének kidolgozásában és elfogadásában, illetve szintén tagszervezetként kötelessége aláírásokat gyűjteni.

 

szögezi lea  magyar párt, hozzátéve, hogy a FUEN felhívása továbbra is érvényes minden más társadalmi szervezet számára az önkéntes csatlakozásra, illetve az aláírásgyűjtésben együttműködő partnerség lehetőségére.

 

E szervezetek mind teljes értékűen járulnak hozzá a kezdeményezés sikeréhez. Természetesen az ügyben jól tájékozott Nagy József is tisztában volt és van azzal, hogy e szervezetekhez hasonlóan a Most-Híd teljes értékűen (az MKP-hoz való csatlakozás nélkül) kapcsolódhatott volna be az aláírásgyűjtésbe, ezt igazolják korábbi nyilatkozatai is.

 

Parázs vita alakult ki a Most-Híd és az MKP között a Minority SafePack kapcsán

 

A közlemény végén a magyar párt felszólítja Nagy Józsefet, hogy

 

ne csak a kevéssé látogatott facebook-oldalán szólítson fel a kezdeményezés on-line aláírására, hanem hasson saját pártjára, hogy az folytasson szabad szemmel is látható, tényleges és komolyan vehető kampányt, illetve pártja a saját lehetőségeihez képest arányosan költsön az aláírások számának növelésére (esetleg a megyei kampány alatt lejárató kiadványokra költött 100 000 euróval összevethető összegben).

 

Az MKP emlékezetett, hogy a Most-Híd igazságügyi minisztere tavaly nyáron a luxemburgi bíróságon megtámadta a Minority SafePack kezdeményezést. Kiemelte:

 

Az őszi megyei választások során bemutatott támadó, kétszínű hozzáállás ebben az esetben sem hozza meg az óhajtott eredményt, épp ellenkezőleg, a visszájára fordul. A Most-Híd többé „ne arra játsszon” támadásaival és értelmezhetetlen kifogásaival, hogy mindannyiunk közösségi ügye kicsinyes pártpolitikai céljai miatt elbukjon!

 

Legfőbb ideje, hogy végre úgy hasznosítsa felesleges energiáit, ahogy azt a szlovákiai magyarok, köztük saját választói is elvárják tőle!

 

fogalmaz a nyilatkozat.

 

Körkép.sk

Nyitókép: facebook/FUEN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!