Egyre forróbb a talaj a miniszterelnök és a belügyminiszter, és velük együtt az egész kormánykoalíció talpa alatt. A Körkép.sk kedden is élőben követi az eseményeket, beszámolva olvasóinknak minden lényeges történésről.

 

Ján Kuciak meggyilkolásával kapcsolatos összes eddigi cikkünk itt olvasható.

 

18:40 – Megszólalt Vladimír Mečiar is, aki szerint a kormány átszervezésének szélesebb körűnek kellene lennie, de ez nem jelenti azt, hogy fel kellene bomlania a jelenlegi koalíciónak.

 

Mečiar szerint a jelenlegi politikai helyzetet az is befolyásolja, hogy a kormánynak már hosszú ideje nincs stratégiája.

 hirdetes_810x300  

 

A politikai felelősségvállalás nem azt jelenti, hogy bűncselekményt követett el, hanem az, hogy felelősséggel tartozol azért, ami eredményül kialakul. A kormány olyan helyzetbe került, hogy belső ellentétek feszítik szét, szemben áll az ellenzékkel, az elnökkel, mindez megoldásokat követel.

 

fogalmazott Szlovákia háromszoros miniszterelnöke. Mint mondta, nem tudja, hogy előrehozott választásokhoz vezet-e a kialakult helyzet, de szerinte a kormány átszervezésének széleskörűnek kell lennie – de ez nem jelenti azt, hogy buknia kell koalíciónak. Egyúttal kritizálta az ellenzéket:

 

„Nincs olyan része az ellenzéknek, amely képes lenne a Szlovák Köztársaság nemzeti megújhodását programjába emelni nemzeti, keresztény és szociális értékek mentén. Ha nem jön létre ilyen szubjektum, nincs, aki változást hozzon”

 

fogalmazott. Mečiar úgy véli, hogy a jelenlegi körülmények azért alakultak ki, mert a kormánynak nincs stratégiája. Szerinte a kormány a „sajtótájékoztatótól sajtótájékoztatóig” tartó rövidtávú tervezése nem hatékony.

 

„Hiányzik a stratégia. (…) Van elképzelés a szociálisan leggyengébb helyzetben lévők irányába, az alapbér emelésére, a legalacsonyabb nyugdíjakkal rendelkezők irányába, de nincs megoldás Szlovákia alapvető problémáira. Szlovákiában elnézték a dolgokat, és nincs, aki megoldásokkal álljon elő. A kormány ebben is adós maradt, ezért is került ebbe a helyzetbe”

 

18:18 – Az EP-képviselőkből álló delegáció, mely március 8-án és 9-én fog vizsgálódni Szlovákiában, szeretne ellátogatni Nagymácsédra is, ahol a tragédia történt, hogy Ján Kuciakék háza előtt leróhassák kegyeletüket.

 

17:59 – A pozsonyi Műszaki Egyetem (STÚ), a kassai Šafárik Egyetem és a kassai Jana Mojžišová egyetem is rektori szabadot ad a diákoknak pénteken délután, mint azt jelezték, szeretnék megadni a lehetőséget diákjaiknak és tanáraiknak, hogy szabadon dönthessenek arról, hogy csatlakoznak-e a polgári megmozdulásokhoz és az új kormány átszervezésére való felszólításhoz.

 

Mind a két egyetem támogatja ezzel a pénteki „Postavme sa za slušné Slovensko” (Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért!) megmozdulásokat. A megmozdulások szervezői a következő követeléseket fogalmazták meg:

 

Követeljük:

– Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának alapos és független kivizsgálását, nemzetközi nyomozócsoport bevonásával

– új, megbízható kormányt, amelynek nem tagjai olyan emberek, akik kapcsán korrupció és bűnszervezetekkel való kapcsolat gyanúja merül fel

 

A megmozdulásról bővebb információk (magyarul is) itt érhetők el.

 

17:57 – Robert Fico kormányfő kész részt venni az Andrej Danko házelnök által javasolt hármas találkozón (Danko-Fico-Kiska) pénteken a Pozsonyi várban.

 

17:54 – Andrej Kiska államfő szerdán kezdi meg a tárgyalásokat a politikai pártokkal az országban fennálló helyzet stabilizálása érdekében, mivel Robert Fico több mint egy hét alatt nem volt rá képes, sőt inkább minden lépésével destabilizálja a társadalmat – reagált Fico kijelentéseire Roman Krpelan, az államfő szóvivője. A tárgyalásokra már az MKP is bejelentkezett – lásd lejjebb.

 

17:52 – A speciális ügyészség nem fog információkat kiadni a gyilkossági nyomozás ideje alatt. Erről Jana Tökölyová informálta a közvéleményt. (via sme.sk)

 

17:44 – Gabriela Matečná (SNS) mezőgazdasági miniszter feljelenti Lucia Ďuriš Nicholsonovát (SaS)

 

„Nicholsonová alelnökasszony hazugságai azt eredményezték, hogy az édesapám összeomlott. Én a munkámat hosszú ideje szakszerűen és tisztességesen végzem, és ha valakit hamisan megvádol, annak a hozzátartozói viselik azt a legnehezebben. Tegnap megcáfoltak Nicholsonová asszony hazugságait, és emberileg megkértem, hogy mint nő a nőtől kérjen bocsánatot. Nem történt meg és ma újra további hazugságokkal és inkompetens kijelentésekkel jött.”

 

nyilatkozta a miniszterasszony a poprádi kórházban, ahol édesapját kezelik. (via sme.sk)

 

17:35 – František Šebej (Most-Híd) a HNonline.sk-nak nyilatkozva elmondta, hogy Robert Fico Soros György esetleges beavatkozásáról szóló kijelentéseivel átlépett minden általa elfogadható határt. A Most-Híd politikusa szerint ezzel Fico kinyitotta Pandora szelencéjét. Bugár Béla pártjára hétfőn az országos közgyűlés ülése vár, ahol el kell dönteniük, hogy továbbra is a koalíció tagjai maradnak-e. Šebej a HNonline.sk-nak azt is elmondta, hogy a kormányfő kijelentései mindenképpen befolyásolják őt döntésében.

 

A Most-Híd politikusai már hétfőn, miután először húzta elő Fico a Soros-kártyát, jelezték, hogy a Smer kormányfője kijelentéseivel olyan útra lépett, mellyel ellehetetleníti a kormány újraszervezését, és annak széteséséhez vezet. Ennek ellenére Fico kedden újra megismételte vádjait. (via hnonline.sk)

 

17:29 – A Magyar Közösség Pártja is reagált Andrej Kiska vasárnapi beszédére, melyben szorgalmazta a pártokkal való párbeszédet a kialakult helyzet stabilizálása érdekében.

 

Az MKP kész a tárgyalásokra Andrej Kiska államfővel

 

17:20 – Morvay Péter, a Bél Mátyás Intézet igazgatója, a Most-Híd területi menedzser és online-kampány menedzsere is elítéli Robert Fico megnyilvánulásait. Facebook-posztjában a következőképpen fogalmaz:

 

EZ a legalja. Olyan fegyvereket bevetni, mint a „Sorosozás” nem csak elfogadhatatlan, hanem veszélyes is. A kommunikáció és politikai stratégia ezen formája csakis a társadalom polarizációjához vezet, és nem akarok egy Orbáni Magyarországhoz hasonló államot magunknak. Azt meg végképp nem tudom elképzelni, hogy a pártom egy ilyen mechanizmus részese akarna/tudna lenni, nem beszélve arról, hogy ez hülyeség a köbön.

 

 

17:00 – Richard Sulík (SaS) visszautasította részvételét abban az EP képviselőkből álló delegációban, mely a napokban érkezik Szlovákiába az EU-s támogatásokkal való visszaélések miatt. Sulík azzal érvel, hogy nem szeretné, ha személye miatt bárki megkérdőjelezhetné a vizsgálat hitelességét.

 

16:42 – Ivan Mikloš egykori pénzügyminiszter is megszólalt a kormány jelenlegi helyzete kapcsán

 

Ivan Mikloš: Fico ugyanúgy végzi, mint Mečiar

 

16:34 – A múlt heti megemlékezések és felvonulások szervezői elutasítják Robert Fico kijelentéseit, miszerint külföldről manipulálták a meggyilkolt Ján Kuciak és menyasszonya emlékére történő megemlékezéseket

 

16:33 – Andrej Kiska szerdán 15:30-kor bízza meg hivatalosan Peter Pellegrinit a kulturális minisztérium átmenete vezetésével.

 

16:31 – Ma este, az STV2 Večera s Havranom c. esti műsorában Marek Vagovič, Adam Valček és Tibor Gašpar lesznek a vendégek.

 

 

16:22 – Igor Matovič: „Ma megtudtam, hogy a Most-Híd kerületi tanácsi ülésein fel vannak spannolva az emberek, az az általános vélemény, hogy maradjunk a kormányban, tartsunk ki”

 

Igor Matovič: A Most-Híd maradna a kormányban a szajré miatt

 

16:00 – A kormányfő már a felvonulásokba is belekötött. Szerinte a gyilkosság utáni felvonulásokat nagyon gyorsan előkészítették, úgy fogalmazott, hogy

 

„Az az érzésem, hogy vasárnapot követően, miután tudomást szereztünk a gyilkosságról, ami elkezdődött, azt nem csak nálunk készítették elő”

 

Fico megkérdőjelezte, hogy miként készülhettek el olyan gyorsan többek között az #AllForJan kitűzők. (via dennikn)

 

15:56 – A SIS (Szlovák Titkosszolgálat) is együttműködik a rendőrséggel Ján Kuciak és jegyese meggyilkolásának nyomozásában.

 

15:47Andrej Kiska államfő továbbra sem kívánja megválaszolni Robert Fico kérdéseit a Soros Györggyel folytatott találkozóval kapcsolatban. Ugyanakkor jelezte, hogy megkezdi a tárgyalásokat a helyzet stabilizálásáról, mivel Fico destabilizálja az egész társadalmat. (via dennikn)

 

15:33 – Nagytapolcsányban (Topoľčany) is csalódtak Ficoban. A kormányfő szülővárosában Ľubomír Smatan, a Český rozhlas újságírója szólította meg az utca embereit, hogy mondjanak véleményt Ficoról és a kialakult helyzetről.

 

„Csalódást okozott nekünk, úgy ahogy Mečiar is”

 

nyilatkozta egy hölgy. – (via dennikn)

 

15:11 – Andrej Danko házelnök munkamegbeszélésre hívja Robert Fico kormányfőt és Andrej Kiska államfőt, melyre pénteken kerülne sor a Pozsonyi várban.

 

„A legfőbb közjogi méltóságoknak kommunikálniuk kell egymással.”

 

Danko szerint egy ilyen megbeszélés fontos lenne a „politikai hangulatok megállítása” miatt, amelyek az ország destabilizációjára irányulnak. (via dennikn)

 

14:53 – Martin Borguľa, a Smer pozsonyi városi képviselője Pellegrini, Glváč és Raši (a Smer alelnökei) sajtótájékoztatója után facebook-bejegyzésében szólt vissza a pártvezetésnek: „Urak, ébredjenek már fel ebből az álomból!”

 

„Ma a Smer elnökségének három képviselője többek között azt is kijelentette, hogy az elnökség teljes mértékben élvezi a párt tagságának támogatását. Uraim, ébredjenek már fel ebből az álomból! Önöknek fogalma sincs, mi játszódik le az egyszerű emberekben, az egyszerű smeres párttagok között. Térjenek vissza a földre, és kezdjék el hallgatni, mi a véleménye a Smer hétköznapi tagjainak. Naponta tucatjával távoznak a Smerből a tisztességes emberek, mert az elnökség már rég nem tartja tiszteletben az alulról jövő véleményeket. Önöknek nem számít, hogy a párttagok szégyellik nyíltan vállalni politikai hovatartozásukat? Hogy a ‘smeres’ kifejezés lassan, de biztosan szitokszóvá válik? Önök teljes mértékben elvesztették a kapcsolatot a realitással”

 

írta a facebookon.

 

 

14:46 – Robert Fico sajtótájékoztatója véget ért. Nem beszélt a nagykövetekkel folytatott megbeszéléséről, csak Andrej Kiska államfőt és az ellenzéket bírálta. Újat nem mondott: ismét Kiska és Soros György találkozójáról beszél. Szerinte ugyanis az államfő nem adott kielégítő választ a korábban feltett kérdésre (miről tárgyalt Kiska Sorossal, és miért nem volt senki jelen a szlovák külügyminisztérium munkatársai közül?). Kiska vasárnapi beszédét a kormányfő Szlovákia demokratikus értékei és a 2016-os legitim választások eredménye elleni támadásként értékelte. Kérdésekre most sem válaszolt. 

 

14:35 – Elkezdődött Robert Fico sajtótájékoztatója. Elvileg a nagykövetekkel folytatott találkozóról szól, egyelőre azonban csak Andrej Kiskát bírálta. 

 

Reprofotó – Denník N

 

14:14 – Robert Ficotól már távoztak az uniós és amerikai nagykövetek, akik munkaebéden vettek részt a kormányfővel Pozsonyban Robert Fico meghívására. Sajtótájékoztatót nem tartottak.

 

14:10 – Igor Matovič mai sajtótájékoztatóján bemutatott egy videofelvételt, amelyen vélhetően Róbert Krajmer NAKA-főnök belép a Kuciak-gyilkosság helyszínére. Matovič állítása szerint a felvételt azzal a megjegyzéssel kapták, hogy Krajmer a helyszínen ott volt és „komolyan beavatkozott a gyilkossági nyomozásba”. Korábban a sajtó kapott egy nyilatkozatot a rendőrségtől, amelyben „kijavították” Tibor Gašpar tegnapi kijelentését, miszerint Krajmer „nem volt sem az udvarban, sem a házban” a gyilkosság helyszínén.

 

13:15 – A rendőrség hivatalos közleménye szerint Róbert Krajmer, a NAKA korrupcióellenes egységének vezetője mégis ott volt a Kuciak-gyilkosság helyszínén múlt hétfőn. Ezzel a rendőrség hivatalos közleménye ellentmond Tibor Gašpar rendőrfőkapitány kijelentésének, aki korábban úgy nyilatkozott, Krajmer nem volt a helyszínen. Kérdés marad, hogy miért volt egy gyilkosság helyszínén (elvileg ugyanis nem tudhatták, hogy Kuciak milyen cikken dolgozott).

 

13:08 – Fico várhatóan csak Igor Matovič után tart csak sajtótájékoztatót. Matovič 13:40-kor áll kamerák elé. 

 

12:38 – Peter Pellegrini is New Yorkban volt akkor, mikor Kiska találkozott Soros Györggyel, tavaly szeptember 20-án. Elmondta, hogy ő nem bírálja Kiskát azért, hogy egyedül találkozott, hiszen ő maga is egy hivatalos munkajellegű ebédet töltött el Manhattan egy másik részén.

 

12:36 – Pellegrini felszólította a sajtót és az ellenzéket, hogy ne bírálják a rendőrséget, és „hagyják őket nyugodtan dolgozni”

 

12:33 – Pellegrini határozottan kizárta annak lehetőségét, hogy a Smer „támogasson egy olyan kormányt, amely az ĽSNS-szel fejezné be a választási időszakot”. 

 

12.12 – A Smer alelnökei nyugalomra intenek

 

Peter Pellegrini, Martin Glváč és Richard Raši déli sajtótájékoztatójukon felszólította az ellenzéket, hogy hagyják nyugodtan dolgozni a rendőrséget. Pellegrini szerint jövő hétfőig van idejük a kormánykoalíción belül a helyzet megoldására. Addig nyugalomra int mindenkit.

 

Kép: reprofoto: .tyzden.sk

 

„Ne bíráskodjanak” – kérte az újságírókat Pellegrini.

 

12.09 – Fico 13.00 órakor sajtótájékotatót tart.

 

12.05 – SaS: Akár már nyár előtt előrehozott választások lehetnek

 

Richard Sulík, az SaS elnöke azt mondta, szerdáig adnak haladékot Ficonak, hogy leváltsa Robert Kaliňákot. Ha ezt nem teszi meg, megkezdik az aláírásgyűjtést Robert Fico kormányfő visszahívására. Ha bukik a miniszterelnök, bukik a kormány is. Ezesetben a hatáskörök Andrej Kiska államfőre hárulnak.

 

11.42 – Igor Matovič, Veronika Remišová: Ez az ország szét van rohadva a pincétől a padlásig

 

Kép: reprofoto: teraz.sk

 

Az OĽaNO felszólította az SNS-t, hogy a jelenlegi belpolitikai helyzeten állítsa le az 1,2 milliárd eurós védelmi minisztériumi tendert.

 

„Nehogy az legyen, hogy a gyilkosokat elfogják, miközben valakik megkötik Szlovákia történetének legnagyobb bizniszét” – mondta Igor Matovič.

 

„Ez az ország szét van rohadva a pincétől a padlásig” – fogalmazott Matovič, aki délután kettőre olyan bizonyíték közzétételét igéri, mely végleg lebuktatja Tibor Gašpar országos rendőrfőnököt.

 

11.29 – Fico már az előrehozott választásokra játszik. Kotlebával szövetkezhet.

 

A DenníkN által megszólított kommentátorok szerint Fico már csak a hatalom megtartására öszpontosít. A legvalószínűbb forgatókönyv szerintük, hogy Vladimír Mečiar 1994-es példájához hasonlóan előrehozott választások esetén Marian Kotlebával szövetkezhet annak érdekében, hogy újra parlamenti többséget szerezzenek. Via: DenníkN

 

 

11.13 – Vadala először nyilatkozott a sajtónak

 

Az ország jelenleg talán legtöbbet ragozott embere a Korzár napilapnak nyilatkozott.

 

Antonino Vadala a Korzárnak: Ártatlan vagyok

10.42 – Robert Kaliňák a parlament védelmi bizottságának meghallgatásán

 

Kaliňák cáfolta, hogy a rendőrség lehallgatta volna Ján Kuciakot. Elmondta, hogy a nyomozók már több mint 100 szemtanút hallgattak ki és az ügyön a szlovák rendőrség történetének eddigi legnagyobb csapata dolgozik.

 

10.04 – Aktuality.sk: A rendőrség tudott az olasz hatóságoktól Vadala maffia-ügyeiről

 

 

Robert Kaliňák nem mondott igazat, amikor azt mondta, hogy a szlovák rendőrségnek nem voltak ismeretei arról, hogy Antonino Vadala az olasz maffia tagja lehet. Az olasz maffiaellenes hatóság azonban már 2013-ban tájékoztatta a szlovák rendőrséget Vadala ügyeiről és maffiakapcsolatáról.

 

Mária Trošková ennek ellenére Fico titkárnője lett, Viliam Jasaňt pedig az állambiztonsági tanács titkárává választották. Via: Aktuality.

 

Kaliňák állításait a vasárnapi O 5 minút 12 műsorában tehát az olaszok cáfolták.

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!