Az önálló Szlovákia történetében soha nem látott tömegdemonstrációs hullám söpört végig az országon pénteken. A pesszimistább becslések szerint is legalább 100 ezer ember vonult utcára a kormány korrupciós ügyei ellen tiltakozva.

 

A két hete tartó belpolitikai válságot Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolása indította el, aki utolsó, később posztumusz megjelent cikkében Robert Fico kormányfőhöz közel álló személyeket kapcsolt össze az egyik legnagyobb olasz maffia, az ’ndragheta tagjaival.

 

Az elmúlt két hét

 

 hirdetes_810x300  

A gyilkosságot követő napokban beadta lemondását Marek Maďarič (Smer) kulturális miniszter, később a kialakult krízisre reagálva az ügy két főszereplője, Mária Trošková, a kormányfő főtanácsadója, és Viliam Jasaň, korábbi smeres képviselő, eddig a Biztonsági Tanács főtanácsadója átmenetileg lemondott hivataláról.

 

Mivel Robert Fico nem tudta megcáfolni a Ján Kuciak cikkében leírtakat, az ügy belpolitikai válsággá alakult. Az ellenzék és a sajtó a legkisebb koalíciós partnertől, a szlovák-magyar vegyespárttól, a Most-Hídtól várt lépéseket, ezzel Bugár Béláék hatalmas nyomás alá kerültek. Andrej Kiska a gyilkosságot követő héten, vasárnap pedig rendkívüli beszédében bejelentette, hogy két megoldást tud elképzelni a politikai válság rendezésére: a kormány átszervezését, vagy az előrehozott választásokat.

 

Robbert Fico kormányfő Kiska beszédére reagálva szinte azonnal külföldről irányított „államcsínyt” kezdett el emlegetni, annak ellenére, hogy Kiska a kettős gyilkosság nyomozása kapcsán teljes mértékben bizalmat szavazott a rendőrségnek.

 

Közel 60 ezren Pozsony utcáin, több ezren más nagyvárosokban. Ilyen volt a mai tüntetés – Képek

 

Soros György

 

A történések ezt követően felgyorsultak, Fico és a Smer Soros Györggyel való kapcsolata miatt bírálta Kiskát, majd azzal gyanúsították a pénteki tüntetések szervezőit, hogy Soros György civil szervezetei támogatják őket.

 

Pénteken aztán Szlovákiában példátlan nagyságú tömegmozdulásoknak lehettünk tanúi, csak Pozsonyban legalább 50 ezren vettek részt a tüntetésen, amelyek rendbontás nélkül zajlottak le, bár Robert Fico előzőleg bejelentette, hogy állami épületek elleni támadásokra számít a megmozdulások során.

 

Ján Kuciak utolsó cikke magyarul teljes terjedelmében itt olvasható. 

 

Bugár hazajött, három javaslattal ül a tárgyalóasztalhoz

 

Bugár Béla (Most-Híd) pártelnök és helyettes házelnök a tervezettnél hamarabb tért vissza Maldív-szigeteki kirándulásáról, és sajtóértesülések szerint már ma tárgyalóasztalhoz ülnek. Épp a Most-Híd az a koalíciós partner, amely a legtöbbet bírálta a Smert Soros György nevének felemlegetése miatt, és több vezető vegyespárti politikus jelezte, hogy nála „túlcsordult a pohár”. Közéjük tartoznak František Šebej parlamenti képviselő, a külügyi bizottság elnöke, Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter, Ravasz Ábel pártalelnök és romaügyi kormánybiztos, valamint Ondrejcsák Róbert védelmi államtitkár.

 

Bugár Béla az Aktuality.sk-nak telefonon keresztül nyilatkozva annyit mondott:

 

„Ne spekuláljunk, még nem tárgyaltam a Smerrel. Nekünk van három javaslatunk, meglátjuk, a partnereink hogyan reagálnak”

 

Az szinte biztos, hogy a Most-Híd egyik feltétele Robert Kaliňák (Smer) belügyminiszter visszahívása lesz. Sokan úgy tartják, hogy a belpolitikai válság nem is fajult volna eddig, ha Fico azonnal leváltja a belügyi tárcavezetőt.

 

Szégyelld magad, Béla!

 

A Smer elnöksége 

 

A Smeres pártvezetés élén Peter Pellegrini kormányfő-helyettessel igyekeznek a tárgyalás felé terelni a történések további menetét. Nyilvános szerepléseiken nyugalomra intettek mindenkit – a közvéleményt és a politikusokat egyaránt. Viktor Stromček (Smer) közlekedésügyi államtitkár szombaton azt nyilatkozta, hogy a hétvégén lezajlanak a szükséges tárgyalások a pártok vezetői között, az eredményről pedig informálni fogják a nyilvánosságot.

 

A Smer koronahercegéként számon tartott Peter Pellegrini a Szlovák Rádió Sobotné dialógy című műsorában nem ítélte el a pénteki tüntetéseket, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Soros György szerepéről szóló vita kezdeményezése jogos. A Most-Híddal kapcsolatban annyit mondott, hogy megértette a vegyespárt követelését, majd hozzátette:

 

„Az ország stabilitása nem lehet alárendelve egyetlen egyénnek sem, mert az ország stabilitása olyan prioritás, amely a személyes érdekektől előbbre való”

 

Itt tartunk most.

 

Körkép.sk

Nyitókép: fakt24.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!