Amikor ez a cikk íródott, még nem lehetett tudni, volt-e valamilyen belpolitikai botrányt oldó, tényfeltáró, megoldást ajánló, lényeges bejelentés a három legfelső közjogi méltóság valamelyike (Kiska köztársasági elnök, Danko házelnök, Fico miniszterelnök) részéről vasárnap este a közszolgálati televízióban.

 

Csak bizakodhatunk, hogy az általuk kért vasárnap esti műsorváltoztatásnak lesz kézzel fogható eredménye a válságkezelésben, a kialakult politikai helyzetért felelős vétkesek felelősségre vonásában, a beismerő következtetések levonásában, és nem csupán ígéretekben, frázisokban fog elsikkadni a méltóságok médiaszereplése.

 

Viszont bármit is fognak mondani, az az egy biztos, hogy a Most-Híd a héten elszalasztotta azt a tálcán kínált lehetőségét, hogy kulcsfigurája legyen a szlovák belpolitikai válság kezelésének, és maradék, immár béka feneke alá süllyedt politikai tisztességüket megőrizendő kilépjenek a kormánykoalícióból. Kikényszerítve ezzel a lépéssel a kormány lemondását, a parlamentre meg az előrehozott választások kiírását. Erősen kétlem, hogy ebben a mai politikai helyzetben helyükre lépne bárki is az ellenzék oldaláról, kisegítve Ficot a túlélésében. Politikai hulla lenne, mint ahogy tétovázása miatt könnyen azzá válhat a vegyespárt is!

 

 hirdetes_810x300  

A jelenlegi feszült szlovákiai belpolitikai helyzettel kapcsolatban a Körkép.sk megkérdezi olvasóit, hogy szerintük a Most-Híd maradjon-e a szlovák kormányban?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

 

A vegyespárt alibista módon mérlegel és kivár

 

Állítólag a Most-Híd március 12-én délután fog dönteni a párt koalíciós sorsáról. Későn! A párt szóvivője szerint Bugár Béla „a jövő héten tervezett szabadságát tölti külföldön”!

 

Válságkezelés mesterfokon: Bugár Béla “tervezett szabadságát tölti külföldön”

 

„Mi elmegyünk az egyes régiókba, ugyanis hallani akarjuk a tagok véleményét“ – mondta Sólymos László, a párt környezetvédelmi minisztere a SITA-nak.

 

Járják majd az országot 12-éig, és sunyin, alibista módon kikérik majd a kiválasztott választóik véleményét. Elsősorban a vályúnál lévőket szólítják meg valahogy így: akarsz-e továbbra is a járási hivatal elnöke maradni, akarsz-e továbbra is ebben a jól jövedelmező igazgatótanácsában illetve felügyelőtanácsban maradni, vagy lépjünk ki a kormányból? A válasz elég kézenfekvő!

 

Sokan a vegyespárt magyarjainak szemére vetik most, hogy a belpolitikai botrány kirobbanása óta egyelőre csak a szlovákjai hagyták el a süllyedő hajót – Bugár Béla pártelnök főtanácsadója, Tomáš Meravý megszakította kapcsolatát a Most-Híddal, Igor Janckulík parlamenti képviselő pedig bejelentette távozását a párt frakciójából. A magyarok közül eddig még senki se állt fel a történtek után, és ez egyáltalán nem vet túl jó fényt a felvidéki magyarokra!

 

De hova is mennének? Miért szakítanának a pártjukkal, amikor más pártban esélyük sincs a politikai karrierre? A vegyespárt harcedzett szlovák politikusai távozásuk után nyitott kapukat döngethetnek még a politikai piacra bizakodva és eséllyel lépő új szlovák pártoknál, amelyek akár örömmel is fogadják az eseményekre gyorsan és határozottan reagálókat, akik ráadásul nem is újoncok a politikában.

 

De a vegyespárt magyarjait ki fogadja be a szakítást követően? Az MKP, amit egykoron elhagytak? Nos, kötve hiszem! Esetleg szégyenszemre kuncsoroghatnak gyorsan a magyar állampolgárságért, hogy szerencsét próbáljanak a sokat szidott anyaország valamelyik ellenzéki pártjánál, a hozzájuk közel álló DK-hoz, MSZP- hez vagy az LMP-hez esetleg… A Jobbik kétlem, hogy teret adnak nekik, annyira azért még nem néppártosodott!

 

Elnök úr! Március 12-én döntenek? Két héttel az események után? Kivárják, hogyan alakulnak a történések? Nem vall ez túl nagy politikai óvatoskodásra és határozatlanságra az Önök részéről! Mit gondol, ki fog hinni ezek után a vegyespártnak és annak a Bugár Bélának, aki még a hírek szerint köztársaságielnök-jelöléssel is kacérkodik?

 

Száraz Dénes

Nyitókép: aktuality.sk

 

Game over, Kali! – Kuciak-gyilkosság, 7.nap (percről-percre a Körképen)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!