Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügye az elmúlt hetekben belpolitikai válsággá alakult. Ma már tudjuk, hogy a kormánykoalíció minimális személycserékkel megúszta a kettős gyilkosság okozta általános társadalmi felháborodást. Ennek okait külön elemzésben is tárgyalhatnánk, kiemelve az ellenzék hibáit és a Smer dezinformációs húzásait. 

 

A Kuciak-Kušnírová-gyilkosság kapcsán elég kevés információ került napvilágra. Ennek oka, hogy a politikusok szinte azonnal lecsaptak a témára, és próbálták a magukévá tenni – vagy azért, hogy elkerüljék a gyanút, vagy azért, hogy az ellenfélre tereljék a figyelmet. Ne feledjük, a Smer volt az első párt, amely egymillió eurós nyomravezetői díj teátrális bemutatásával megpróbált tőkét kovácsolni a tragikus esetből, később pedig a Most-Híd közreműködésével megkezdődött a közvélemény figyelmének módszeres elterelése a cseh médiának adott (dez)információk segítségével.

 

Ködösítések

 

 hirdetes_810x300  

Tibor Gašpar országos rendőr-főkapitányra hatalmas nyomás nehezedett, eleinte szinte napi rendszerességgel tartott sajtótájékoztatót. Az ügyről azonban új információkat nem tudtunk meg, csak mindig újabb verziók láttak napvilágot. És ahogy arra Daniel Lipšic, Kuciak és Kušnírová szüleinek jogi képviselője rámutatott, ennek egy célja volt, hogy a rengeteg lehetséges forgatókönyv között az emberek elvesszék a fonalat.

 

Példaként említhetnénk a két drogdílert, akikről a rendőr-főkapitány akkor számolt be, amikor már tudni lehetett, hogy nincs semmi közük a kivégzésszerű gyilkossághoz.

 

Kuciak-Kušnírová-gyilkosság: Daniel Lipšic szerint Gašpar szándékosan árasztotta el különféle verziókkal a nyilvánosságot

 

Összességében elmondható, hogy a kettős gyilkosság kapcsán megszólalt mindenki, akinek erre egyébként nem volt semmilyen hatásköre. Az ügyészség és a nyomozók ugyanis hallgatnak, a releváns információk zöme a családtagoktól származik.

 

Az indíték

 

Jozef Štátek, a Korrupcióellenes Ügynökség egykori igazgatója az Aktuality.sk-n ma közzétett cikkében sorra veszi a legvalószínűbb forgatókönyveket.

 

„A kettősgyilkosság legfőbb indítéka Ján Kuciak újságírói munkája. Mivel nincs semmi arra utaló nyom, hogy személyes vagy családi környezetet érintő, esetleg véletlenszerű indítékról lenne szó, ezeket a lehetőségeket szinte 100 százalékban kizárhatjuk.”

 

írja Štátek, akinek meggyőződése, hogy politikai gyilkosságról van szó, hiszen Ján Kuciak az állami rendszerben zajló súlyos visszaélésekkel foglalkozott cikkeiben. A nyomozás szempontjából így mindenki gyanúsított, aki témája volt Kuciak oknyomozó cikkeinek. Vagyis a rendőrségnek mindenki után nyomozást kell(ene) folytatnia.

 

Az a kevés, amit tudni lehet

 

Az Aktuality.sk összegyűjtötte azokat az alapinformációkat, amelyek jelenleg tudhatók a Kuciak-Kušnírová-gyilkosságról.

 

Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát feltehetően ugyanazzal a fegyverrel lőtték le, ami arra utal, hogy a házban egyetlen elkövető volt. A gyilkosság helyszínén számos lőszert találtak. (ezek az információk rendőrségi forrásokból származnak)

 

A konyhában a lámpákat felkapcsolva hagyták. Kušnírová édesanyja szerint lánya 19:50-kor beszélt Ján Kuciak nővérével – később kiderült, hogy nem telefonáltak, hanem chateltek. Szerda este 20:15-kor Kušnírová édesanyja megpróbálta felhívni lányát, aki nem vette a telefont. Fél órával később Ján Kuciakot próbálta hívni, aki szintén nem vette a telefont. A szülők elmondása szerint a gyermekeikre nem votl jellemző, hogy többszöri hívásra sem válaszolnak.

 

Ján Kuciak holttestét – az áldozat édesapja állítása szerint – a pincébe vezető lépcsőn találták meg. A pincében kazán is volt. Az apa először úgy vélte, hogy a gyilkosság reggel történhetett, amikor Kuciak munkába indulás előtt lement kisebb hőfokra állítani a gázkazánt. Kuciak apja szerint Martina holtteste a konyhában volt.

 

Martina édesanyjának állítása a telefonálásokról azonban cáfolja a fenti hipotézist. A szerda esti időpontot támasztja alá a töltőn hagyott autó-akkumulátor és az asztalon heverő három csésze – két kávés és egy teás –, amelyek a szemtanúk szerint részét képezték a két fiatal esti szokásainak (vagyis egyes kormánypárti politikusok állításával szemben nem azért volt három csésze, mert ismerték támadójukat és megvendégelték őt.)

 

Kušnírová édesanyja szerint lányának seb volt a koponyáján, mintha a gyilkos hátulról ütötte volna először fejbe, amitől komoly ütést kapott az orra is, valószínűleg eltört. Ez akár arra is utalhat, hogy a gyilkos eszméletlen állapotában végzett a fiatal nővel.

 

Kušnírová édesanyja azt is elmondta a sajtónak, hogy később megtudta, Ján Kuciak két lövést kapott, mindkétszer mellbe. Martinát állon lőtték, a golyó áthatolt az orron és a koponya felső részénél távozott. Ez arra utalhat, hogy a gyilkos lefogta őt, mikor meghúzta a ravaszt.

 

Pavla Holcová cseh oknyomozó újságíró, aki szintén rendőri védőőrizetet kért, mert együtt dolgozott Kuciakkal, azt állítja, hogy Jánnal szerda délután fél négy körül beszélt utoljára, és a fiatal újságíró azt mondta neki, hogy újabb összefüggést talált a Smer regionális politikusai és az olaszok között.

 

Ján Kuciak korábbi osztálytársa elmondta, hogy Ján autója nemrég elromlott, nem tudta begyújtani. A nagymácsédi ház postaládájában radírgumit talált, mintha valaki azt akarta volna neki jelezni, hogy kitörlik őt a világból a munkája miatt. A volt osztálytárs meggyőződése, hogy Jánt az olasz maffia végezte ki.

 

Martina legjobb barátnője szerint a fiatal nő csak „járulékos veszteség” volt, akivel a gyilkos nem számolt. Martina ugyanis többnyire Kelet-Szlovákiában dolgozott, mint archeológus, és csak a hétvégéken találkozott Jánnal. A gyilkosság hetében Martinának egy kutatáson kellett volna lennie, amit azonban a rossz idő miatt elhalasztottak, így úgy döntött, vőlegényével tölti a hetet.

 

Körkép.sk, Aktulity.sk

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!