Nincs egyetértés a koalíciós partnerek között a nyugdíjkorhatár befagyasztásával kapcsolatban. A Most-Híd szerint a nyugdíjkorhatár kérdése nem tartozik az alkotmánytörvények közé. A Smer és az SNS azonban nem tágít, akár a vegyespárt nélkül is hajlandóak azt a parlament következő ülésén szavazásra bocsátani.

 

Ráadásul egyszerre szavaztatnának róla a minimálbér emelésével, így Bugár Béláék kezét eléggé megkötnék. A parlamentben a javaslatról június 12-én kezdődik a vita.

 

A Smer 64 évben határozná meg nyugdíjkorhatár felső határát. A tervezet tartalmaz olyan részt is, ami támogatná az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat. Egyúttal a családosoknak lehetővé tennék a nyugdíjkorhatár maximumának „arányos csökkentését”.

 

 hirdetes_810x300  

A Smer a férfiaknak 65 éves korhatárt írt volna elő, ám az SNS ezzel nem tudott egyet érteni, és a hölgyekével azonos 64 évet javasolt számukra. „Egyet kellett értenem ezzel a javaslattal” – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Robert Fico smeres pártelnök és parlamenti képviselő.

 

Hogy a legalább egy gyermeket felnevelő nők mennyivel mehetnek majd korában nyugdíjba, azzal a júniusban beterjesztendő alkotmánytövény-javaslat még nem foglalkozik, arról a pártok külön fognak tárgyalni. Általánosságban annyit ír elő majd a tervezet, hogy korábban élhetnek a nyugdíj lehetőségével, mint a férfiak.

 

Nem ért egyet a Most-Híd

 

A Most-Híd azonban már több fórumon is jelezte, nem támogatja a nyugdíjkorhatár alkotmánytörvénnyel való befagyasztását. Helyette saját javaslattal álltak elő, amely csupán annyit változtatna a jelenlegi rendszeren, hogy a nyugdíj előtt állók legalább öt évvel a korhatár elérése előtt tudni fogják, pontosan mikor érik azt el.

 

Jelenleg ugyanis évente 76 nappal tolódik ki a nyugdíjkorhatár egy minden évben megújított rendelet értelmében, amely az átlagéletkor növekedésével párhuzamosan tolja ki a nyugdíjba vonulás idejét. A Most-Híd javaslata szerint 5 évvel a nyugdíj előtt már tudhatnánk a konkrét időpontot, amikor legkorábban élhetünk a nyugdíjazás lehetőségével.

 

Tetszik, nem tetszik

 

Az ellenzék sem egységes ebben a kérdésben. A Sme rodina támogatja a Smeres javaslatot. Boris Kollár és pártja elképzelése szerint a gyermektelen nők 64, az egy gyermeket felnevelők 63,5, a két gyermeket felnevelők 63 és a három vagy több gyermeket felnevelő nők 62,5 évesen mehetnének nyugdíjba.

 

Az OĽaNO szintén jelezte, hogy hajlandó támogatni a kormányjavaslatot, azzal a kiegészítéssel, hogy a nők a maximális nyugdíjkorhatárnál annyi évvel mehessenek korábban nyugdíjba, ahány gyermekük legalább a középiskolát befejezte.

 

Az SaS ellenben nem támogatja a smeres javaslatot, még kiegészítésekkel sem. A liberálisokhoz csatlakozott Miroslav Beblavý és Jozef Mihál frakción kívüli parlamenti képviselő is. Az SaS „tiszta populizmusnak” tartja Fico és az SNS közös tervezetét. Sulíkék szerint a koalíciónak nem is szabadna tárgyalni ebben a kérdésben, mert a nyugdíjkorhatár befagyasztása nem szerepel a kormányprogramban. Beblavý azzal érvel, hogy Fico a mostani tervezettel „ellopja a mai fiatalok és a középgeneráció nyugdíját“.

 

Idén a nyugdíjkorhatár egészen pontosan 62 év 139 nap. Ha minden maradna a jelenlegi formában, és az eddigiekhez hasonlóan évente 76 nappal növelnék a nyugdíjkorhatárt, a tervezett 64 éves plafont valamikor 2026-ban érnénk el.

 

Webnoviny.sk, Körkép.sk

Nyitókép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!