Káoszt és bonyodalmakat okoz a kormány által bevezetett új rendszer, amely újraosztotta az ország készenléti ügyeleteit.  Több településen (városokban is) 70 kilométert kell utazniuk a betegeknek, hogy eljussanak a készenlétire. A legrosszabb körülmények Közép-Szlovákia déli járásaiban uralkodnak.

 

Nagykürtösön nincs gyermek-sürgősségi, így a szülők szükség esetén kénytelenek Rimaszombatra vagy Zólyomba utazni, ami 70 kilométeres távolságokat jelent. Losoncon nem csak a gyermeket, de felnőttek részére sem működik már készenléti ügyelet.

 

A felháborodott szülőknek azonban nem sok választása van. És nem csak azok panaszkodnak, akiknek kisgyermek mostanában szorult ellátásra. A többi szülő is aggódik, mert egy kisgyermeknél hamar előfordulhat egy-egy baleset, és többen már most aggódnak, hogyan jutnak majd el időben az orvoshoz.

 

 hirdetes_810x300  

Két gyerekkel, autó nélkül

 

Nem beszélve azokról, akik a Nagykürtösi járás másik, nyugati felében laknak, és emiatt értelemszerűen még többet kell autózniuk az orvosért.

 

„Autónk ugyan van, de nem tudom elképzelni, mi lesz, ha például egyik éjjel épp akkor kell elvinnem a gyereket orvoshoz, mikor a férjem nem tud velünk jönni. Mikor legutóbb voltam a készenlétin a gyerekünkkel, még Nagykürtösön, hát nem ment probléma nélkül. A lányunk hányingere volt az autóban. Nem tudtam, hogy megálljak, vagy sietősebbre fogjam a tempót”

 

idézte az egyik szülőt a Pravda szlovák napilap. A napilap egy másik szülő esetéről is beszámolt, akinek egy 4,5 éves fia, egy kétéves lánya van, és már útin van a harmadik gyerkőc is. Nagykürtösön laknak férjével, de nincs autójuk.

 

Vasárnaptól változnak az orvosi ügyeletek – térkép

 

„Ez az új rendszer igazságtalan. Hiszen kisgyermekes családok itt is élnek. Miért nem lehet gyermek készenléti ügyelet minden járási városban?”

 

tette a fel az igencsak jogos kérdést. Az Egészségügyi Minisztérium hárítja a felelősséget. A tárca szóvivője szerint az előző megoldással is voltak problémák, a változást pedig elsősorban az orvosok követelték. Az orvosok ellenben a betegek pártjára álltak, és bírálják a minisztériumot, amiért az éles bevezetés helyett rendesen előkészíthette volna az új ügyeleti elosztást.

 

Az orvosok szerint jobban elő kellett volna készíteni a változást

 

Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a minisztériumnak meg kell oldania a káoszt, még mielőtt beköszönt az influenzaszezon. Szerintük kiegészítő készenléti ügyeletekkel meg el lehetne hárítani a problémákat.

 

Hol van a fő probléma? Az új rendszerben a minisztérium megversenyezette a ügyeletek szolgáltatóit, a győztesekkel aztán aláírták a szerződést, és csak ők működtethetik az ügyeletet. Csakhogy az orvosok nem mindig álltak kötélnek, és nem szerződtek le az új szolgáltatóval – aki monopolhelyzete miatt nem feltétlenül kínált olyan feltételeket, amelyekkel az orvosok is egyetértenek. Nagykürtösön hasonló helyzet alakult ki.

 

Máshol az okoz gondot, hogy a minisztérium eleve nem nevezte meg a verseny győztesét, így lényegében nincs kivel szerződniük az orvosoknak.

 

Nyitra megye néhány városa orvosi ügyelet nélkül maradhat július 1-jétől

 

Az egyik fő probléma az orvoshiány – de tudták előre

 

A minisztérium által bevezetett rendszer tehát ezer sebből vérzik. Úgy vezették ugyanis be, hogy teljesen figyelmen kívül hagytak kulcsfontosságú körülményeket, például az orvosok számát. A Prava által megszólított gyermekorvos, Milena Nosková például arra hívta fel a figyelmet, hogy Nagykürtösön nyolc gyermekorvos praktizál, de négy közülük nyugdíjaskorú.

 

„A múlt évben 400 órányi túlórát dolgoztunk le fejenként. Ahogy a betegeknek, nekünk is vannak fizikai korlátaink. Kimerültünk”

 

fogalmazott.

 

Losoncon sem gyermek- sem felnőtt ügyelet nem működik. Itt az ügyelet részére nem sikerült felszabadítani helyet. A szülők és a betegek a korábbi készenléti épületének ajtajáról illetve a facebookról értesültek a változásokról: vagyis baj esetén irány Rimaszombat vagy Besztercebánya.

 

Nagykürtösön és Losoncon kívül Poltár is hasonló problémákkal küzd, Nagyrőcén sincs gyermekügyelet, Gyetva, Korpona és Zsarnóca városok pedig felnőtt ügyelet nélkül maradtak.

 

A minisztérium természetes”tud a problémáról és intenzíven dolgozik a megoldáson”. Az érdekessége a dolognak, hogy a tárca tisztában volt vele, hogy épp Besztercebánya megyében a legnagyobb az orvoshiány.

 

pravda.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!