Egy hét telt el a vietnami állampolgár elrablásáról szóló ügy kirobbanása óta. A szlovákiai belpolitika a nyári uborkaszezon kellős közepén azóta szinte másról sem szól, mint Robert Kaliňák (Smer) korábbi belügyminiszter érintettségének vizsgálatáról.

 

A tét nem kisebb, mint az ország nemzetközi megítélésének teljes elvesztése. Amennyiben ugyanis a gyanú beigazolódik, akkor jobb esetben tájékozatlanságból, rosszabb esetben bűnrészesként, Szlovákia akkori belügyminisztere által a kormányzati repülőgépet felkínálva járult hozzá a Berlinben, a vietnami titkosszolgálat által elrabolt vietnami állampolgár hazahurcolásához.

 

A Most-Híd elnöke a pártrádiójának, ki is jelentette, hogy amennyiben a gyanú beigazolódik, nincs mit keresnie tovább ebben a kormányban. Bugár Béla ugyan hasonló nyilatkozatokat már korábban is tett, és általában mindig visszatáncolt, de azért érdemes megjegyeznünk ezeket a szavait.

 

 hirdetes_810x300  

Annál is inkább, mert immár államfőjelöltként is mondja mindezt, akitől nem mindegy, hogy a választópolgár mire számíthat: Végsőkig való asszisztálást a jelenlegi maffiakormányhoz, vagy lehetőséget egy tisztességesebb alternatíva létrehozásához.

 

A felvidéki magyarok számára ugyanúgy fontos tudni, hogy az a párt, akire szavazott, vagy szavazni készül, milyen álláspontot képvisel a kérdésben. Nem magánemberként valahol a közösségi médiában leírva, hanem sajtótájékoztató keretében, lehetőséget adva az esetleges kérdéseknek is. Pont úgy, ahogy a többi párt és az államigazgatási szervek teszik. Beleértve a kormányt, ellenzéket, államvédelmi szerveket, stb. Az otthon kényelméből megfogalmazott Fb-poszt, esetleges kiegészítő kérdések lehetősége nélkül egy parlamenti jelenlétért küzdő párttól ugyanis kevés.

 

Mivel az MKP ilyen értelemben az elmúlt egy hétben hallgatott, sajtótájékoztatót, brífinget, ahol kérdésekre, adott esetben akár a szlovák sajtó érdeklődésére szlovákul is válaszolhatott volna, hogy partnerei is tudják, mit is képvisel a kérdésben, nem hívott össze, a Körkép.sk a párt sajtóosztályához fordult kérdéseivel.

 

1. Mi az MKP álláspontja a vietnami emberrablásos ügyben? Hogy látja a párt az eddig nyilvánosságra került információkat? Mennyire érinti súlyosan Szlovákia nemzetközi megítélését ez a botrány?

 

2. A Smer koalíciós partnereinek helyében milyen következtetéseket vonna le a közös kormányzás tekintetében?

 

3. A magyar szavazatokért is kampányoló Most-Hidas államfőjelölt, Bugár Béla továbbra is asszisztál ehhez a nemzetközi botrányhoz. Samu István, az MKP OE tagja ez ügyben úgy fogalmazott, hogy Bugar Bélát mindez diszkvalifikálja az államfőválasztási küzdelmekben. Mi az MKP Országos Elnökének álláspontja a kérdésben?

 

Az alábbiakban Menyhárt József, Körkép.sk-nak adott válaszát közöljük úgy, ahogy azt mi is megkaptuk:

 

„Korábbi (augusztus 3-án közzétett) véleményem az ügyben nem változott: Szlovákia utóbbi 20 évének legnagyobb nemzetközi szégyene és botránya, ami most zajlik. Kísértetiesen hasonlít a 23 évvel ezelőtti emberrablásra, amikor az akkori szlovák államfő fiát állami szervek részvételével rabolták el és hurcolták külföldre.

 

Tragikus, de az előzményeket tekintve sajnos várható következménye mindez annak a Smer-érának, amelynek következtében a bűnüldöző szerveket a kormányzó elit a saját erkölcstelen és törvénytelen céljaira használja. Sajnálatos módon mindez jól illeszkedik abba sorba, amelyet „önmegverés” (Malina Hedvig), rendőri terror (DAC-szurkolók megveretése), továbbá „meg nem történt bűnesetek” (skutok sa nestal) fémjeleznek.

 

A vietnami férfi elrablása esetében a kormány számára rendkívül botrányos és veszélyes tényekre derült fény, elsősorban a német rendőrségnek köszönhetően. Egy normális országban ilyen helyzetben éppen a súlyos gyanúval illetett állami szerveknek állna érdekében, hogy saját szerepüket, vétlenségüket minél előbb és minél hitelesebben tisztázzák. Ehelyett megint azt látjuk, amit legutoljára a Kuciak-gyilkosság esetében: először a rendőrség teljes tétlen, majd miután kirobbant a botrány, társadalmi nyomásra látszatintézkedésket tesz, amelyekről egyértelmű, hogy a ködösítés és a valódi felelősség megállapításának a megakadályozása a célja. Elképesztően kínos, hogy úgy tesznek, mintha ez lényegében kizárólag németországi ügy lenne, és az illetékes szlovák szerveknek – elsősorban a belügyminiszternek – semmilyen számonkérhető felelőssége nincs.

 

Kaliňák exbelügymininszter szorult helyzetében még arra is képes, hogy önmagát egy végtelenül naiv, lényegében beszámíthatatlan vezetőnek állítsa be, aki az ordítóan gyanús körülmények ellenére is a „legjobbat feltételezi” partnereiről, ez esetben a vietnami delegációról. Nyilván Kaliňák a szó szerinti és átvitt értelemben is elég „régi motoros”, sajnos nagyon is ismerjük képességeit, épp ezért az ügy többi körülményére is tekintettel a legkevésbé valószínű az „átvert belügyminiszter”-verzió.

 

Szlovákia, mint állam az utóbbi hónapokban önmaga karikatúrájává vált. A bűnüldöző szervekbe vetett társadalmi bizalom már a Kuciak-gyilkosság előtt is Szlovákiában volt a legalacsonyabb az EU-n belül. Azóta ez még sokkal mélyebbre süllyedt. A társadalom nem tapasztalja, hogy a politikai hatalomnak lenne bármilyen szándéka is a helyzet javítására, ennek éppen  az ellenkezőjét érzékeli. Látható, hogy a hivatalban lévő miniszterek helyett volt miniszterek, a miniszterelnök helyett a volt miniszterelnök irányít, a kormányon belüli partnereivel együtt. A tényleges döntések a koalíciós tanácsban születnek, így egyértelmű, hogy ők együtt viselik a felelősséget mindazért, ami ma az országban történik.

 

A Most-Híd álláspontja az ügyben pont annyira álságos, mint a Kuciak-gyilkosság idején volt. A különbség csak annyi, hogy a választók, okulva az előző lavírozó, nagyot mondó, de tettekkel sosem igazolt kommunikációból, már nem dőlnek be a legújabb „nincs mit keresnünk egy vállalhatatlan koalícióban” típusú mondatoknak. A Most-Híd kommunikációs stratégiája: „boci szemekkel” bemagyarázni, hogy ők csak „kicsit terhesek”. A tények azonban magukért beszélnek: ami a társadalom számára már rég nem vállalható, az a Most-Híd számára mindmáig vállalható.”

 

Körkép.sk/KZS

Nyitókép: ujszo.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!