A televíziós vitaműsorokban elhangzott állítások alapján Richard Sulíknak (SaS) lehet hinni a legjobban a szlovákiai politikusok közül. 2017 szeptembere és 2018 júniusa között 22 ellenőrizhető állításából egy volt csak hamis, amivel 95,45 százalékban mondott igazat. A felmérést a demagog.sk készítette.

 

Az MKP jelenlegi elnöke, Menyhárt József ugyan már második éve vezeti a pártot, de még egyszer sem szerepelt szlovák nyelvű televíziós vitaműsorban, így őt értékelni sem lehet. Legközelebb szeptember 14-én, a Körkép.sk és a Köz-Ért Polgári Kör által szervezett, és Csáky Pál, Berényi József és Menyhárt József által is már visszaigazolt „20 éves az MKP, hogyan tovább felvidéki magyarság“ – beszélgetésen lehet majd lemérni magyar nyelven állításainak a helyességét. Facebook-esemény itt.

 

 

 hirdetes_810x300  

A demagog.sk szerint a legtöbb hamis állítása (összesen 16) egyébként Marian Kotlebának (ĽSNS) volt.

 

A koalíciós pártelnökök szerint a legjobb eredményt Robert Fico(Smer-SD) érte el, akinek a kérdéses időszakban öt szóló fellépését értékelték. Igazat az ellenőrizhető állítások 78,65 százalékában mondott. Andrej Danko (SNS) esetében ez a mutató 62 százalék (50 konkrét állításból), míg a Most-Híd elnöke, Bugár Béla 47 állításából 18 volt hamis, ami 62,5 százalék. Arányaiban nézve tehát Bugár „hazudik“ a legtöbbet.

 

A többi pártelnökök közül a második legjobb helyezést Boris Kollár (Sme rodina) érte el 72,97 százalékos „igazmondással.“ Őt Igor Matovič követi 68,75 százalékkal. Peter Pellegrini esetében ez a mutató 79,17 százalék (24 állításból), míg Andrej Kiska államfő 10 állításából alig 6 volt csak helyes.

 

A demagóg.sk magyarázata szerint az ellenőrizhető állítások száma attól is függ, hányszor hívják meg a műsorba az adott politikust, illetve ő maga hányszor fogadja el a meghívást. A felmérés az O 5 minút 12, a V politike és a Sobotné dialógy műsorokat elemezte.

 

Olvasóink itt csemegézhetnek a politikusok mutatóiból.

 

Körkép.sk/topky.sk/demagog.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!