Miroslav Lajčák külügyminiszter hétfőn Federica Mogherinivel, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével Szlovákia soros elnökségéről az EBESZ-ben – amely január 1-jétől kezdődik – illetve az ENSZ globális migrációs paktumáról tárgyalt.

 

A szlovák diplomácia vezetője az európai tagállamok külügyminisztereinek tanácsülése előtt tárgyalt az EU főképviselőjével.

 

Lajčák elmondta, hogy a migrációs téma jelenleg nagy figyelmet kap Európában és Szlovákiában egyaránt, és emlékeztetett, hogy

 

 hirdetes_810x300  

„az EU aktív szerepet játszott a [migrációs paktum] szövegezésének kidolgozásában”.

 

A szlovák külügyér állítása szerint minden ország kifogását figyelembe vették a 34 oldalas dokumentum megírásánál. A paktumot az ENSZ 2017-ben fogadta el, abban az időben, mikor Lajčák az ENS közgyűlésének elnökeként tevékenykedett. A tagállamok az egyezményhez hivatalosan majd most decemberben csatlakoznak, amikor Marrakeshben, a kormányközi konferencián ünnepélyes keretek között aláírják azt.

 

Lajčák továbbra is azt hangsúlyozza, hogy a dokumentum egy országot sem kötelez semmire, a migráció kezelésében továbbra is megőrzik szuverenitásukat.

 

„Nem örülünk, hogy ez a téma a populisták, a nacionalisták és az idegengyűlölők témájává vált, akik ostobaságokat és hamis információkat terjesztenek a dokumentumról. Semmi másról nincs szó, csak arról, hogy saját népszerűségüket növeljék, csakhogy ezt kártékony módon teszik”

 

fogalmazott a külügyminiszter

 

Lajčák egyébként a legfrissebb felmérések szerint a legesélyesebb szlovák államfőjelölt jelölt lenne – ha vállalná a megmérettetést. A hétvégén a Markíza televízióban kitért az egyértelmű válaszadás elől, hogy szándékában áll-e indulni a jövő tavaszi elnökválasztáson.

 

„Nem tudom,mit válaszoljak erre. (…) Nem szívesen gondolkozok rajta. Nagyon erős impulzusokat kellene kapnom hozzá az emberektől, hogy valóban ezt  akarják.”

 

mondta, majd kifejtette, hogy családja miatt sem szívesen kerülne politikai célkeresztbe.

 

„Ha az iskolában szóba került a korrupció, mindenki a lányomra nézett”

 

mondta.

 

Az SNS után a Smer is elhatárolódna Lajčáktól, a Most-Híd támogatná a migrációs paktumot

 

Zavar a Smerben

 

Robert Fico, A Smer pártelnöke néhány hónapja még minden erejévelazon volt, hogy meggyőzze Lajčákot az indulásról. Mióta azonban a külügyminiszter makacsul kitart a migrációs paktum védelmében hozott érvei mellett, Fico vasárnap közzétett videóüzenetében elutasította a migrációs paktumot. A dolog várható volt, a Smer képviselői már egy ideje reagálni akartak a történésekre, mert a Sme rodina, az SaS de még az SNS is elhappolta előlük a témát.

 

A külügyi tárca reakciója Fico üzenetével kapcsolatban elég érdekes volt:

 

„Robert Fico, a smer elnökének kijelentése a migrációs paktummal kapcsolatban összhangban van a külügyminisztérium álláspontjával, aminek értelmében a Szlovák köztársaság érdekeinek védelmében a migráció kérdésében kifogásainkat közvetlenül a marrakeshi konferencián előadjuk és nemzeti álláspontunk részévé válik a konferencia hivatalos dokumentumainak”

 

idézte a Denník N Lajčák szóvivőjét, Boris Gandelt. Ám a nyilatkozatban két dolog feltűnően hiányzik: nincs benne a paktum aláírásának elutasítása, illetve elfelejti megemlíteni, hogy a marrakeshi konferencia a paktum aláírásának céljából kerül megrendezésre, így láthatóan a szlovák külügy továbbra is kitart az ENSZ egyezménye mellett. Látva az eseményeket nehéz tehát eldönteni, hogy a külügyminiszter, vagy Fico kijelentései számítanak partizánakciónak.

 

Az SNS szerint a parlamentnek el kell utasítania az ENSZ globális migrációs paktumát

 

Körkép.sk

Nyitókép: enca.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!