Nyitókép: sme.sk

 

A parlament ugyan 90 igen szavazattal elfogadta az ENSZ migrációs paktumáról szóló elutasító határozatot, ám koránt sem biztos, hogy ezzel Szlovákia nem csatlakozik a dokumentumhoz Marrakeshben. A Smer és a Most-Híd nyilatkozataiból sem derül ki, hogy a kormánykoalíció támogatja, vagy sem Szlovákia részvételét a marrakeshi konferencián, amelynek záródokumentuma a migrációs paktum, vagyis a jelenléttel gyakorlatilag Szlovákia csatlakozik a dokumentumhoz.

 

Robert Fico exkormányfő és smeres pártelnök Robert Kaliňák ex-belügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatót, ahol hangsúlyozta, hogy számára az a lényeg, hogy a parlament alkotmányos többséggel elutasítóan nyilatkozott a migrációs egyezményről. Ám azokra az újságírói kérdésekre, amelyek Szlovákia esetleges részvételét firtatták a marrakeshi konferencián, kitérő választ adott.

 

Bár Fico jelezte, hogy pártja szempontjából az a cél, hogy Szlovákia ne csatlakozzon az ENSZ kezdeményezéséhez, de egyúttal az is, hogy Miroslav Lajčák külügyminiszter a helyén maradjon. Arra a kérdésre, hogy ez nem zárja-e ki egymást, szintúgy kitérően válaszolt. Mint mondta, most a kormány feladata állást foglalni, és a végső döntést meghozni, de hogy ez pontosan mit jelent, nem árulta el.

 hirdetes_810x300  

 

Kaliňák: Nincs semmi ok arra, hogy Lajčák lemondjon

 

Még semmi sem biztos

 

Nem véletlenül. Az elnökválasztás kapcsán végzett felmérések szerint Lajčák nagy népszerűségnek örvend a lakosság körében – legalábbis a többi jelölthöz képest – és a Smernek komoly presztízsveszteséget okozna elvesztése. Márpedig, ha a kormány megakadályozná, hogy a külügyminiszter ott legyen Marrakeshben, több mint valószínű, hogy Lajčák benyújtja lemondását.

 

Bugár Béla (Most-Híd) mai sajtótájékoztatója csak növeli a gyanút, hogy a migrációs paktum kapcsán csak az SNS álláspontja igazán elutasító. Bugár Béla elmondása szerint a parlamenti határozatnak csak azzal a részével értettek egyet, amely gyakorlatilag Miroslav Lajčák jogi hatástanulmányából vett át elemeket. Bugár azzal érvelt, hogy a tanulmány szerint Szlovákiának semmilyen politikai kötelezettsége nem keletkezik a paktumhoz való csatlakozásból, sőt, szerinte Szlovákiának képviseltetnie kellene magát, hogy a zárónyilatkozat mellé csatolják az esetleges kifogásokat, amelyekre így később lehet hivatkozni.

 

Ezzel ellentmond Robert Fico kijelentése, aki szerint a migrációs paktum veszélyes, mert bár nincs benne jogi kötelezettségvállalás, a nagy országok felhasználhatják hivatkozási alapul, hogy akaratukat ráerőltessék más országokra.

 

Bugár szerint viszont, ha senki sem képviselteti magát Marrakeshben Szlovákia részéről, akkor „Szlovákia egész külpolitikája megkérdőjeleződik”, ez pedig ellentétes a kormányprogrammal. Bugár attól tart, hogy Lajčák távozásával kétségbe vonódik Szlovákia külpolitikai irányvonala és az ezzel kapcsolatban korábban elfogadott két stratégiai dokumentum. Példaként épp a kercsi inidenst hozta fel, ahol szerinte a szlovák kormány álláspontja túlságosan puha, mert „Oroszország egyértelműen agresszorként lépett fel”.

 

Bugár: Ha Lajčák lemondana, az nagyot rontana Szlovákia hitelén

 

Pellegrini „okos döntést” akar hozni

 

Közben Peter Pellegrini (Smer) kormányfő csütörtök délután a Kohézió barátai nevű csoport pozsonyi találkozója után a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy

 

Szlovákia migrációval kapcsolatos álláspontja nem változott, a kormány sohasem fogja elfogadni a marrakeshi egyezményt. Hozzátette azonban, hogy jövő szerdán dönt a kormány arról, hogy Szlovákia részt vesz-e a marrakeshi konferencián.

 

„Ígérem, olyan okos döntést hoz a kormány, hogy ezzel (álláspontunkkal) kapcsolatban senkinek nem maradnak kétségei”

 

 

idézte Pellegrini szavait az MTI.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!