Nyitókép: Topky.sk

 

Andrej Danko (SNS) szlovák házelnök felszólította a parlament alkotmányjogi bizottságának elnökét, Róbert Mádejt, hogy egészen addig tárgyaljon a bizottság Robert Fico jelölhetőségéről, amíg egyértelmű döntésre nem jutnak, legyen az akár pozitív akár negatív. Ezzel Danko visszahárította a Fico alkotmánybírói jelölhetőségének kapcsán hozandó döntést a bizottságra.

 

„Minden jelöltnek joga van arra, hogy részt vegyen a meghallgatáson, az illető bizottság pedig köteles döntést hozni, hogy teljesíti-e vagy sem a feltételeket”

 

fogalmazott Tomáš Kostelník, Danko szóvivője.

 

 hirdetes_810x300  

Az SNS elnöke egyúttal nem mulasztotta el bírálni a Most-Híd alkotmánybíró-jelöltjét, Peter Kresákot, amiért az alkotmányjogi bizottságban nem szavazott a Robert Ficot érintő kérdésben.

 

„Amíg Peter Kresák a bizottság tagja, nincs helye alibista álláspontnak a részéről, álláspontjával ugyanis patthelyzetet idézett elő a bizottságban. Tudnia kellett ugyanis, hogy nem véletlenül van a testületnek páratlan tagszáma, nem beszélve arról, hogy ha átláthatóan akart eljárni, akkor Kresáknak fel kellett volna adnia funkcióját a bizottságban”

 

állt Danko nyilatkozatában. Szerinte, amíg a bizottság nem hoz egyértelmű döntést, nem lehet szavazásra bocsátani a jelölteket a parlamentben.

 

Kresáknak nem gond

 

Kresák erre reagálva a sajtónak azt nyilatkozta, hogy számára nem jelent problémát lemondani bizottságbeli tagságáról. A TASR-nek úgy nyilatkozott, hogy a bizottsági ülés elején lemond bizottságbeli tagságáról.

 

Az Alkotmányjogi Bizottság hat igen, hat nem és egy tartózkodás mellett nem tudott döntést hozni arról, hogy Robert Fico (Smer) exkormányfő és alkotmánybíró-jelölt teljesíti-e a törvényi feltételeket ahhoz, hogy a legmagasabb szintű bírói testület tagjává váljon. A jelölteknek ugyanis legalább 15 év ügyvédi praxist kell felmutatniuk, Fico azonban 14 hónappal nem tud elszámolni.

 

A meghallgatásán bírósági határozatokat ígért a szükséges praxis felmutatásának igazolásául, helyette azonban újságkivágásokat küldött el a bizottságnak, amely ezután szavazott, hogy elfogadja-e azt, vagy sem. Kresák tartózkodásával valóban patthelyzet alakult ki. A bizottság ezért Andrej Danko házelnökre bízta a döntést, hogy Fico neve ott lehet-e a jelöltlistán, amelyről a parlament szavaz majd, vagy sem.

 

Róbert Mádej, a bizottság elnöke szerint ha Ficot leveszik a jelöltek listájáról, akkor veszélyes precedens teremtődhet, és megkérdőjeleződhet az alkotmánybírók választásának kimenetele is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!