Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Míg a Váhostav-botrányból is jól ismert Juraj Široký oligarcha a Smer egyik főtámogatója, addig Czucz Istvánt a Most-Híd mecénásaként és szürke eminenciásaként tartják számon. Az Aktuality.sk hétfői cikkében a Smer és a Most-Híd oligarcháinak összefonódásairól ír, sőt, Mario Hoffmann nevének említésével a J&T befektetőcsoport is képbe kerül – ők szintén a Smert támogatják.

 

„Az átláthatatlannak tűnő kapcsolati háló közös nevezője a Tedak nevű cég, és annak tulajdonosa, Ján Genčík” – írja az Aktuality.sk. Genčík neve csak azért került be még korábban a köztudatba, mert a szlovák sajtó értesülései szerint 20 ezer euróval támogatta Bugár Béla pártját, sőt, további 300 ezer euró kölcsönt is adott a Most-Hídnak.

 

És ezzel még nincs vége. A szlovák hírportál információi szerint Genčík 540 ezer euró kölcsönt adott a Parcus nevű vállalatnak, ahol Bugár neve résztulajdonosként szerepel. Másik 200 ezer euró Genčík a Parcus részvényeibe fektetett – ennek következtében Bugár tulajdonrésze a korábbi 50 százalékról 26 százalékra csökkent. A Parcus vállalat tulajdonában van az a nagyszarvai kastély, ahol Bugár luxus nyugdíjas otthona működik.

 hirdetes_810x300  

 

Ki pénzeli valójában Bugár nagyszarvai kastélyát? A szálak a Most oligarchájához vezetnek

 

Nagy kölcsönök, ismert arcoktól

 

Genčík cégeinél egyéb érdekességekről is beszámolt a sajtó. Az ő érdekeltségébe tartozik Szlovákia legnagyobb cserepes és vágottvirág importáló vállalata, amely saját szállítmányozó és értékesítő hálózattal rendelkezik. A Curel nevű vállalatának forgalma 400 ezer euróval csökkent 2017-ben, ennek ellenére nyeresége ötszörösére nőtt – cca. 700 ezer euróra. A legérdekesebb háttere mégis a Tedak vállalatnak van.

 

Genčík 2011 októberéig szerepelt a Tedakban, amely érdekes hitelezőkkel rendelkezett ez idő alatt. Összesen 4,6 millió eurós kölcsönt kapott oligarchákhoz köthető cégektől. A Czucz nevéhez fűződő egyik ciprusi offshore vállalat, a Dreamcatcher 790 ezer euró kölcsönt nyújtott a Tedaknak. Ráadásul, a Tedak elérhetősége megegyezik a CZ Slovakia elérhetőségével, amely mögött szintén Czucz áll.

 

A Tedak több mint egymillió euró kölcsönre tett szert a Širokýhoz tartozó Druhá Strategická vállalattól is. További 1,13 millió euró kölcsön a Finasisttől érkezett, amely mögött megint csak Široký áll. A legnagyobb tétel, 1,68 millió euró a Sunnyhilltől származik. Egy azonos nevű cég, a Sunnyhill Investments a SIPT nemzetközi speciális csapata adatai szerint a multimilliomos Hoffmannhoz tartozik. A Sunnyhill pedig karibi szigetek (Turks és Caicos) politikusainak korábbi korrupciós botrányához is kapcsolódik. A Sunnyhill néhány cégtulajdonon keresztül pedig egy egykori IS-ügynök vállalatához köthető.

 

Tehát csak a Tedak cég hátterének megvizsgálásával a sajtó sikeresen kötötte össze Bugár Bélát és a mögötte álló pénzembereket a Smer mögött álló oligarchákkal, és karibi politikusokat korrumpáló nagyvállalkozókkal. A Czucz Istvánról, a Trend gazdasági hetilap nyomán korábban közölt írásunkat az alábbi linken olvashatja:

 

Ki áll Bugár pártja mögött? A Most-Híd szürke eminenciásáról jelent meg oknyomozó-riport

A témával kapcsolatban figyelmükbe ajánljuk 10 évvel ezelőtti írásunkat is.

 

Smeres és Új Szós kapcsolat Bugár pártjának támogatói között?

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.