Nyitókép: Körkép.sk/KPA

 

Mintegy hetvenen tüntettek november 30-án, szombaton Komáromban a Vág-híd tarthatatlan állapota miatt. A Bósza János által szervezett megmozduláson felszólalt a Szlovák Közútkezelő vezérigazgatója, Roman Žembera is. Valóban megnyugtató válaszokkal azonban ő sem szolgálhatott. Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedési miniszter egyéb teendőire hivatkozva nem fogadta el a meghívást a tüntetésre.

 

Ahogy arról korábban a Körkép.sk is beszámolt, idén tavasszal a közlekedési tárca alá tartozó Szlovák Közútkezelő (SSC) ötösről hatos fokozatúra minősítette le a komáromi Vág-híd állapotát, ami azonnali javítási munkálatokat tett szükségessé.

 

A helyzet azonban nem egyszerű. Egyes statikai felmérések szerint a 64 éves hídszerkezet teljes felújítást érdemelne, tekintve, hogy ma naponta 15 ezer autó halad rajta keresztül, az új komáromi Duna-híd pedig jelentős forgalomnövekedést hoz majd magával (a Vág-híd a város egyetlen északi kijárata).

 hirdetes_810x300  

 

 

Az SSC idén hozzálátott a híd tehermentesítéséhez. Forgalom- és súlykorlátozást vezetett be, felmarták az útfelület egy részét, hogy csökkentsék a szerkezetre nehezedő tömeget, most pedig azt tervezik, hogy alátámasztják a hidat. A munkálatok és korlátozások rengeteg kellemetlenséget okoztak az autósoknak, a tömegközlekedéssel ingázóknak és a városnak egyaránt. Nemrég petíció indult a Vág-híd teljes felújítása és két, szintén balesetveszélyes kereszteződés körforgalmasítása érdekében.

 

A Körkép.sk is ott volt a szombati tüntetésen, és már az elején teljesen világos volt számunkra, hogy a probléma lényege nem csak a Vág-híd állapota és a belőle fakadó kellemetlenségek. Sokkal nagyobb a gond amiatt, hogy az illetékesek nem adnak egyértelmű válaszokat és garanciákat arra a kérdésre, hogy a pótmegoldásként foganatosított javítások elegendőek-e a híd biztonságossá tételéhez.

 

„Nem egyik napról a másikra került hatos besorolásba”, „miért nem újítják fel rendesen”, „miért csak most kezdtek vele foglalkozni”. Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket hallottunk a tüntetők közt járva.

 

 

Bósza János, a tüntetés szervezője szerint a Vág-híd már most a hetes, legrosszabb állapotban van, de mivel egy nemzetközi, forgalmas útszakaszon fekszik, ezért az illetékesek nem ismerik be, hogy valójában 7-es besorolást érdemelne.

 

„A híd lezárása forgalmi káoszt teremtene a városban és a nemzetközi útszakaszon. Ez a valódi oka annak, hogy az illetékesek nem ismerik el, hogy a híd már régóta a hetes kategóriába tartozik, és hogy teljesen le kéne zárni. Inkább a mi járásunk lakóinak életét teszik kockára, mint másokét. Érsek Árpád szerint a hidat aládúcolják, majd 2020 tavaszán ismét átadják a kamionforgalomnak”

 

Bósza szerint jelen állapotában a híd aládúcolva sem lenne biztonságos, főleg, ha újra ráterelik a kamionforgalmat. Hangsúlyozta, hogy az aládúcolás a teljes felújítási munkálatokig elfogadható átmeneti megoldás lenne, az viszont nem, ha a híd állapota ellenére ismét megnyitják az utat a kamionforgalom előtt.

 

 

A tüntetésen jelen volt, sőt, a résztvevők kérdéseire is válaszolt az SSC vezérigazgatója, Roman Žembera. Elmondta, hogy a Közútkezelő két statikai felmérést is készített a hídról. Kifejtette, hogy az SSC évente kétszer, tavasszal és ősszel „vizuálisan“ felméri Szlovákia összes hídjának az állapotát, és az idei tavaszi ellenőrzésen döntöttek úgy, hogy a komáromi Vág-híd komolyabb beavatkozást igényel.

 

 

Azt is elmondta, hogy tudomása szerint új hatástanulmány van készülőben, amely a Vág-híd teljes felújítását vagy egy teljesen új híd megépítését mérlegeli. Részleteket azonban nem tudott erről mondani.

 

Garanciákat, konkrét ígéreteket nem tett, a híd jövőbeli állapotáért és biztonságáért felelős személyt vagy személyeket nem nevezett meg. A tüntetők kérdésére, hogy mit tud garantálni, csak annyit mondott, hogy „én csak azt garantálhatom, amit a statikusok mondtak“, majd hozzátette, hogy a felelős az, aki a híd állapotfelmérésének okiratára rátette az aláírását.

 

 

Arra a kérdésre, hogy 64 év után miért az utolsó (utáni) pillanatban kezdtek foglalkozni a Vág-híddal, azt válaszolta, hogy a hidakat 100 éves élettartamra tervezik, nem tudhatták, hogy nem fog ennyit kibírni (mint fentebb írtuk, ma naponta 15 ezer autó megy át a hídon). A megoldásokra, elkerülő utakra vonatkozó kérdésekre sem tudott konkrétumokkal szolgálni. „Előkészítési fázisban van“, vagy „nem tudom önnek megmondani, de dolgoznak rajta“. Az pedig már csak hab a tortán, hogy Žembera elmondása szerint Szlovákiában több olyan állapotban lévő híd is van, mint a komáromi. Elsőként egy másik déli várost említett példaként, Füleket.

 

Vagyis, valahol, valaki, egy ismeretlen, név nélküli szakember megteszi amit tud, már amennyiben a politikai érdeke úgy kívánja és nem kerül túl sokba.

 

Még számunkra is megdöbbentő volt az SSC igazgatójának egyik válasza. Az egyik komáromi lakos a margóra megjegyezte, hogy szerinte a híd nem bírja ki a terhelést. Mire Žembera: No, reméljük, hogy azért kibírja.

 

 

A híd évtizedek óta elhanyagolt állapotának nincs felelőse, mint ahogy az elvégzett, kétséges minőségű felújítási munkálatoknak sem. Az illetékesek vagy nem jelennek meg Komáromban, vagy a ranglétrán alacsonyabb szintű statikusokra hárítják a felelősséget, miközben megnyugtató választ nem tudnak adni, vagy nem mernek.

 

Žembera grillezése után a tüntetők az előre meghirdetettek szerint (a rendőrség felügyelete mellett) lezárták a városból a hídra vezető út külső sávját, majd oda-vissza átsétáltak a gyalogosátkelőn.

 

 

Bár Komárom polgármestere, Keszegh Béla és a Vág-híd teljes felújításáért aláírásgyűjtésbe kezdő Rozbroy Éva (Gólya Polgári Társulás), vagy épp a petíciós bizottság tagjai (Orosz Örs, Ipóth Szilárd, Domin István) nem voltak ott a tüntetésen, korábbi nyilatkozataikból kitűnik, hogy a Vág-híd kapcsán viszonylag hasonló állásponton vannak, mint a szombati tüntetés résztvevői.

 

Bósza István, és a megjelent tüntetők egyúttal további demonstrációkat helyeztek kilátásba amennyiben nem történik érdemi változás az ügyben.

 

Képgalériánk a cikk végén látható. Az előzményekről bővebben alábbi cikkünkben olvashatnak:

 

Káoszba fulladt a Vág-híd felújítása, petíció indult a helyzet megoldásáért

 

Komjáthy Lóránt, Komjáthy Petőcz Andrea

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.