Nyitókép: tasr

 

Zuzana Čaputová szlovák államfő bár nem szeretné, úgy gondolja, elképzelhető, hogy ügyvivő kormány álljon fel, vagy hogy előrehozott választásokra kerüljön sor február 29-e után. Az államfő mindezt a TASR-nek nyilatkozva mondta el.

 

Čaputová azt reméli, hogy nem kerül sor ilyesmire, mivel a kormánynak szerinte azokból a pártokból kellene összeállnia, akik a legsikeresebbek voltak a választásokon.

 

„Abban az esetben, ha az együttműködni kész pártok semmilyen kombinációban sem szereznének többséget a parlamentben, úgy legitim fontolóra venni az ügyvivő kormányt vagy az előrehozott választásokat”

 

 hirdetes_810x300  

pontosított az államfő, aki hangsúlyozta, hogy elsőként azzal a személlyel ül tárgyalóasztalhoz a kormányalakítás miatt, aki a választásokon győzedelmeskedő párt vezetője.

 

„Ez a szavazók tiszteletben tartása”

 

tette hozzá.

 

Amennyiben a győztes párt nem lenne képes biztosítani a többséget a parlamentben, úgy az államfő tárgyalásba kezd a választásokon második, esetleg harmadik helyen végző párttal.

 

„”Két fontos aspektus van jelen, egyrészt a sikeresség a választásokon, de az is, hogy jelen van-e a szükséges támogatottság a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsában”

 

húzta alá a köztársasági elnök, aki bízik abban, hogy a következő kormányfővel sikerül majd korrekt és pragmatikus együttműködést kialakítania.

 

„Fontos, hogy az együttműködés során, ha [a kormányfő] nem azonos értékrendű velem, akkor eltekintsünk bizonyos dolgokról alkotott eltérő véleményünktől, és arra figyeljünk, mire van szüksége Szlovákiának”

 

konstatálta az államfő, aki szerint az egyes politikai pártoknak a közvélemény bizalmáért kellene hogy versenyezzenek a választásokon. Čaputová kiemelte, hogy a pártoknak minőségi megoldásokat kellene kínálniuk a választók gondjaira, és a kevésbé populáris intézkedéseket is fel kellene vállalniuk, ha az az ország hosszútávú fejlődéséhez szükséges.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.