Cikkünk írásakor még mindig nem tudható, hogy hat vagy hétpárti parlamentje lesz-e Szlovákiának. A balliberális PS/Spolu ugyanis pengeélen táncol. A szavazatok 99,88 százalékának összeszámolásánál 6,96 százalékon állnak, miközben a koalíció számára 7 százalék a bejutási küszöb.

 

Ez az első rossz hír az új kormány számára. Matovičék koalíciós partnere ugyanis a maffia-pozitív Boris Kollár, a SIS-pozitív Pčolinský, illetve Smer-pozitív Martin Borguľa alkotta Sme rodina lehet, akiket csak az SaS és a Za ľudí próbálhat majd féken tartani.

 

Hogy tetszett a Körkép.sk parlamenti választási közvetítése?

  • Ti voltatok a legjobbak a felvidéki magyar sajtóorgánumok közül (58%, 183 szavazat)
  • Más felvidéki magyar sajtóorgánumon követtem a választást (42%, 132 szavazat)

Szavazatok száma: 315

 hirdetes_810x300  
Betöltés ... Betöltés ...

 

„Drága menyasszony leszek“ – nyilatkozta jó előre Boris Kollár pártelnök, így kíváncsian várjuk, mennyire hagyja majd zsarolni magát rögtön az elejétől kezdve Igor Matovič.

 

Igor mindent vitt

 

Az OĽano azonban mindent vitt. Az előzetes várakozásokat messze túlszárnyalva 25 százalék feletti eredményt szereztek, Matovič pedig olyan kormányfő lehet, aki a magyarok érdekeit is felvállalja – biztosította a Körképet rögtön a választások éjszakáján.

 

Szlovákia választ! – Nagy átrendeződés jön – Percről percre a Körképen

 

A Smer 18,3, Kotlebáék 7,97 százaléka épp arra elég, hogy ne legyen elég semmire. Még ha a „drága menyasszony“ Sme rodinával is szövetkeznének, akkor sem lenne több, mint 72 mandátumuk. Így a kormányváltás borítékolható.

 

Nem szóltunk még a volt kormányfő pártjáról, a Za ľudí-ról, aki lemásolta a négy évvel ezelőtti Sieť mélyrepülését, és végül örülhetnek, hogy megcsípték a parlamenti küszöböt.

 

A magyarok kiestek

 

Nem sikerült azonban a politikai túlélés a magyar erőknek. Bugárék csúfos vereséget szenvedtek, a Mostnak a kampányra kifizetett közel egy millió eurót is saját zsebből fog kelleni előteremteniük.  Nem jött össze ugyanis számukra még az állami támogatást jelentő 3 százalék sem. Négy év kormányzás után azért persze ne sajnálnunk őket.

 

Az MKÖ-nek sikerült legalább a befektetett pénzt visszaszerezni, de ők sem jutottak a parlamentbe és a működésük is bizonytalan. Nem beszélve arról, hogy  30 év után először nem lesz magyar parlamenti képviselet a szlovák törvényhozásban.

 

Az est folyamán több helyütt hallottuk, hogy ennek így kellett lennie annak érdekében, hogy a Felvidéken szükséges totális politikai megtisztulás végre elindulhasson. „Ki kell ganézni ugyanis a disznóólat, de rendesen”.

 

Bugár lemond, Menyhárt bujkált

 

Bugár bejelentette lemondását (a politikából azonban nem akar távozni, azt mondta, marad segíteni), Őry csak felajánlotta, tudva, hogy OT-elnökeként lemondás után is ő az ügyvivő. A teljesen alkalmatlan Menyhárt József pedig szokásához híven inkább elbujdosott a normális újságírói kérdések elől. Maradt számára a csicskamédia.

 

Itt tartunk tehát, a 2020-as parlamenti választások másnapján, mely sok érdekes tanulsággal szolgált. Elég, ha csak a személyekre leadott karikákat nézzük. Mely azt mutatja, hogy Bárdos Gyula vált a legnépszerűbb felvidéki magyar politikussá, Bugár már csak a futottak még kategória, és törnek felfelé az Összefogás fiataljai. Az új hullám, akik közé néhány megmaradt MKP-s, illetve a lista harmadikként végzett Orosz Örs mellett Mózes Szabolcs, Cziprusz Zoltán, Furik Csaba, Nagy Dávid, Bauer Ildikó, Agócs Gergely, Papp Gergely Adrianna, vagy éppen Zachar Pál is sorolható.

 

Érdekes tavasz vár ránk, az biztos.

 

A végére pedig egy kérés olvasóink felé: Ha tetszik amit csinálunk, kérjük, támogassátok Ti is a Körképet!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 22 olvasónak tetszik ez a cikk.