Nyitókép: reprofoto: RTVS

 

Már az első kormányzati pozíciók és személyi kérdések is felmerültek a választásokat követő első politikai vitaműsorban a közmédiában.

 

Míg a Smer és az ĽSNS lényegében beletörődött abba, hogy az elkövetkező négy évet az ellenzéki padsorokban töltik, az OĽaNO – Sme rodina – SaS- Za ľudí négyes már a kormányalakítási tárgyalásokra készül.

 

Matovič lehet a miniszterelnök, Boris Kollár a parlament elnöke, Richard Sulík pénzügyminiszter. Legalábbis erre vonatkozó utalások hangzottak el részükről az élő tévéműsorban. Az OĽaNO elnöke ebben kijelentette, hogy szeretné majd megnézni, hogy van-e példa ilyen eredményre Európában, hogy egy párt, mely novemberben még 5 százalékon állt, február végén 25 százalékos eredményt szerezzen.

 hirdetes_810x300  

 

Kép: reprofoto: RTVS

 

„A demokrácia ünnepe volt a szombati választás” – jelentette ki Matovič, aki szerint eredményükhöz nagyban hozzájárult, hogy tematizálni tudták mindazt, ami az embereket foglalkoztatja. Ennek köszönhetően 300 ezerrel többen jöttek el választani, mint 4 éve.

 

Sulík: Gratulálok Matovičnak, pokoli menetet ment

 

Sulík szerint a választások egyik üzenete számukra, hogy az SaS a parlamentbe való.

 

„Ha abból indulunk ki, hogy egyes jóslások szerint be sem kellett volna jutnunk, az eredmény elégséges. Ha abból indulunk ki, hogy egy éve még ennek a kétszerese volt, nem elégséges”

 

– hangsúlyozta.

 

Veronika Remišová (Za ľudí) azt emelte ki, hogy konstruktív, racionális négy évben érdekeltek, és hogy amit megígérünk, azt be is tartsák. Ugyanakkor elismerte, hogy a kampányban negatív hatással voltak az Andrej Kiskára közzétett terhelő videók, melyek hatását ki fogják értékelni.

 

Kép: reprofoto: RTVS

 

Matovič szerint az emberek értékelték, hogy tíz éven keresztül őszintén harcoltak a korrupció ellen, amihez a remek választási listájuk is hozzájárult, nem beszélve Canne-i videójukról.

 

Richard Sulík kiemelte, hogy tapasztalataiknak köszönhetően az SaS frakciója lehet a legstabilabb csoportosulás.

 

„Négy gazdasági tárca van, a pénzügyi, a gazdasági, a közlekedésügyi és a mezőgazdasági, melyekből az egyikre, ha van rá mód, akkor a pénzügyire igényt tartanánk, de ezeket a dolgokat egymás között kell megbeszélnünk, nem a televízió képernyőin keresztül“

 

-mondta Sulík.

 

Boris Kollár azt hangsúlyozta, hogy a Sme rodina tényleg meghozta a változást.

 

„Mégpedig abban, hogy mi nem fogunk kabátot fordítani, mi nem áruljuk el, nem verjük át a választóinkat. 100 százalékig biztosak lehetnek abban, hogy amit egyszer megigéztem nekik, azt be is tartjuk. Ha ez nem sikerül, inkább nem leszek olyan kormányban. Személy szerint nem akarok miniszter lenni. Maradnék a parlamentben”

 

– sorolta Kollár, egyben jelezve, hogy nem tartanak igényt a pénzügyminiszteri posztra.

 

Kép: reprofoto: RTVS

 

Matovič elmondta azt is, hogy szeretnének alkotmányos többséggel kormányozni, hogy valódi változásokat végezhessenek el.

 

„A bírók átvilágításához pl. alkotmányos többség kell”

 

– hozta fel példaként.

 

Sulík biztos abban, hogy erős, stabil kormány lesz, mivel tanultak a hibákból, és ha az elején jó egyezséget kötnek, azt négy évig be is fogják tartani.

 

Kép: reprofoto: RTVS

 

A Sme rodina és az OĽaNO megegyeztek abban, hogy kulturális etikai kérdésekben nem engedik, hogy megosszák őket.

 

Igor Matovič egyenesen úgy fogalmazott, hogy Szlovákia történetének eddigi legjobb kormányára törekszenek, ahol a gazdagok helyett a szegényeket, az egészségesek helyett a betegeket, az erősek helyett a gyengéket fogják védelmezni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.