14.08 Szlovákia büszke lehet eddigi eredményeire a koronavírus-járvány kezelése terén, ugyanakkor a kockázatok könnyen súlyos második hullámot hozhatnak, ha engedünk az eddigi szigoron – ez volt a kormányfő és az ország vezető virológusai mai sajtótájékoztatójának fő üzenete.

 

„Ne rontsuk el, ezt a nevet adtuk a mai sajtótájékoztatónknak. Fegyelmezettséggel, korlátozásokkal és óriási gazdasági veszteségekkel elértük a jelenlegi kedvező helyzetet. Európa élén állunk a koronavírussal szembeni küzdelemben. Nagyon sokan örömmel cserélnének velünk, ami az uniós csúcson a miniszterelnökök részéről is elhangzott“

 

– fogalmazott Igor Matovič kormányfő.

 

Vladimír Krčméry epidemiológus szerint a szlovákiai trend úgy néz, ki nagyon pozitív. Ugyanakkor hatalmas a kockázat, ha megelégszünk önmagunkkal.

 hirdetes_810x300  

 

„Továbbra is érvényes, hogy valamit valamiért. Az első kockázat a határokon levő rezsim. Szingapúr példáján is látjuk, hogy a probléma importálódik azokból az országokból, ahol sokkal rosszabb a helyzet a fertőzések és a halálozások terén.”

 

– hangsúlyozta.

Krčméry kiemelt, hogy sok ország most kezdi csak hordani a maszkokat, amikor romlott a helyzet. Továbbra is arra kérte az ország lakosságát, hogy ne szégyelljék a maszkhordást.

 

„Aki ennek használatát könnyíteni akarná, azt nagy kockázatnak értékelném. Ha ez bekövetkezik, nem csodálkozhatunk majd, ha rosszabbodik a helyzet. Sok külföldi országban negatív következményei voltak a túl korai könnyítésnek”

 

– tette hozzá.

 

Andrea Kalavská, az előző kormány egészségügyi minisztere szerint a jelenlegi jó számokat önmagunknak köszönhetjük és a kormány megfelelő lépéseinek.

 

„Jó idő van, ez nem azt jelenti, hogy letesszük a maszkokat és elkezdjük látogatni egymást. Ha fegyelmezettek maradunk, folytatódhat a gazdaság megnyitása. Ha nem leszünk fegyelmezettek, rosszabbodhat a helyzet. Ne járjunk feleslegesen üzletekbe, ne utazzunk, ha nem szükséges. Minden intézkedés továbbra is érvényes, amiért cserébe azt kapjuk, hogy az üzletek lassan újra nyitnak és a gazdaság kilábalása is folytatódik”

 

– magyarázta a korábbi tárcavezető.

 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter azt emelte ki, hogy Szlovákia a világ egyik legbiztonságosabb országa. Egészségügyi intézményei készen állnak. A felelősségérzetért cserébe tovább nyithatunk a mindennapi életen.

 

„Továbbra is vannak vírusfertőzöttjeink. Ha minden intézkedést eltörölnénk, nálunk is Spanyolország, Olaszország következhetne be, akik felelőtlenül viselkedtek. Sokan, akik eddig megkérdőjelezték a maszkok használatának fontosságát“

 

– hangoztatta.

 

Igor Matovič épp azt mutatja, hogy milyen kicsire sikerült visszaszorítani a járványt. Kép: reprofoto (Fb-live)

 

„A járványt egy gombostű méretre kicsinyítettük, de ha lazítunk, újra növekedésnek indulhat”

 

– zárta Igor Matovič aki azt is elmondta, hogy az ingázókra vonatkozóan a tisztifőorvos fog ma bővebb tájékoztatással szolgálni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.