Nyitókép forrása: Aktuality.sk

 

Peter Pellegrini nyíltan bejelentkezett a Smer vezetői posztjára, és nyilatkozatainak sorai között még a korábbiaknál is világosabban ismerhető fel a Ficonak szánt üzenet, hogy ideje nyugdíjba vonulni.

 

A választási kudarc után a várakozásoktól eltérően nem indult gyors változás a Smerben, helyette azt láthattuk, hogy a Ficonál 200 ezer preferenciaszavazattal többet kapó Pellegrini a háttérbe vonult, Robert Fico pedig megpróbálja eljátszani a harsány ellenzéki politikust, de valahogy idegen tőle az új szerep.

 

Pellegrini elcsendesedéséért cserébe megkapta a Smer támogatását a parlament alelnöki posztjának megszerzése kapcsán. A múlt héten aztán váratlan bejelentést tett a TASR-nek nyilatkozva:

 hirdetes_810x300  

 

„Ha a Smer befolyásos és megbecsült párt akar maradni az országban, és terítékre kerül a párt vezetésének kérdése, én biztosan azok között leszek, akik új arculatot akarnak majd adni a pártnak”

 

mondta. Később aztán konkrétabban is fogalmazott:

 

„Nekünk új időkhöz kell alkalmazkodnunk, a választási eredménnyel pedig foglalkoznunk kell. A párt nem elégedhet meg azzal, hogy a vártnál jobban szerepeltük a párt vezetőjének és a listavezetőnek valamilyen kombinációja miatt. Ez csak hamis elégedettség érzetet ad”

 

A TASR-nek nyilatkozva hogy „jó döntésnek” nevezte, hogy Fico aktívan nem vett részt a kampányban. A választások után Fico épp ezzel hárította a választási eredmény kapcsán feltett kérdéseket is.

 

„Én azt mondom, jó, hogy [Fico] nem vállalt intenzíven szerepet a kampányban, mert épp ennek volt köszönhető, hogy a Smer olyan eredményt ért el, amilyet végül sikerült elérni”

 

mondta.

 

Hangsúlyozta, hogy ha a Smer nem megy át jelentős változásokon, akkor rosszabb eredményeket fog elérni a soron következő választásokon. Generációs változást sürgetett, „és a múlt feldolgozását” emlegette az interjúban.

 

„Az olyan demokratikus pártok, mint a miénk, képesek személyi változásokon átmenni, és túl kell tudniuk élni a pártelnök cseréjét is”

 

fogalmazott.

 

Hogy Pellegrini szavait nem szabad félvállról venni, azt a Denník N saját forrásaira hivatkozva is megerősítette. A szlovák balliberális lap információi szerint Pellegrini kész nyílt konfrontációra Ficoval szemben. Az sem kizárt, hogy ha Pellegrini kudarcot vall, akkor kilép a Smerből és saját pártot alapít.

 

És valószínűleg többeket vinne magával a pártból. Matúš Šutaj Eštok smeres parlamenti képviselő például hétfőn nyilatkozta azt, hogy a Smernek nem szabadna félnie a jövőjét érintő kérdésektől, és hogy több esélyt kellene kapniuk a párton belül a fiataloknak.

 

Akárhogy is lesz, nagy csatának lehetünk majd szemtanúi. Robert Ficonak 2018-as bukását követően első dolga az volt, hogy a Smer 35 tagú elnökségét 15 főre szűkítette, és jelenleg is az ő szövetségesei vannak többségben a testületben (pl. Robert Kaliňák vagy Martin Glváč az ismertebbek közül). Pellegrini oldalán olyan nevek sorakozhatnak fel, mint Denisa Saková, Richard Raši és Peter Žiga.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.