Nyitókép forrása: topky.sk

 

A Kulturális Minisztérium a Matica Slovenská támogatásának visszafogását fontolgatja.

 

A magyarellenességéről is jól ismert, történelmi múltú szlovák kulturális szervezetnek azonban lehetővé tennék, hogy szponzorok útján pótolja az állami támogatás elmaradását a szponzori támogatásokról szóló törvényen keresztül.

 

Natália Milanová (OĽANO) ezzel a bejelentéssel reagált Boris Kollár (Sme rodina) házelnök kijelentésére, miszerint a Matica finanszírozása „szegényes”. Kollár csütörtökön látogatott el a szervezet túrócszentmártoni központjába, ahol többek között arról beszélt, hogy a Matica „modern nemzeti intézmény, amely fontos szerepet vállal a 21. században”.

 hirdetes_810x300  

 

Ezzel az egyébként szociális beállítottságú Sme rodina elkezdett teret foglalni a magát lejárató SNS és a pártszakadás szélén álló Smer térfelén.

 

A TASR hírügynökség pénteken Milanová kultuszminisztert idézve azt írta, hogy a kulturális tárca jelenleg a Matica finanszírozásának csökkentését tervezi, egyúttal azonban készítik elő a szponzoringról szóló törvény megváltoztatását, ami majd lehetőséget ad a szervezetnek olyan támogatókat szerezni, akik majd „megértőbbek lesznek jelenlegi működésével és irányultságával”.

 

A kormányprogramban is szerepel, hogy a kormány átértékeli a Matica slovenská rendszerszintű finanszírozását.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.