Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Robert Fico smeres pártelnök szlovák sajtóértesülések szerint felajánlotta pártja elnöki posztját Peter Pellegrininak. A hírt először a Plus Jeden Deň nevű napilap közölte. Ficonak egy feltétele van: Pellegrininek fenn kell tartani a kettejük tandemszerű együttműködését. Maga az érintett ezeket az információkat cáfolta. 

 

A lapnak Robert Kaliňák ex-belügyminiszter erősítette meg az ajánlatot, aki jelenleg is a Smer alelnöke.

 

Pellegrini és Fico között a versengés az elmúlt hetekben éleződött ki. Pellegrini nemrég kijelentette, hogy Ficonak a párt érdekében távoznia kellene. A párton belül az utódlási kérdések azután merültek fel, hogy a Smer a korábbi évek kormányzásai alatt felhalmozott botrányokra nem tudott megfelelő választ adni, az idei választásokat pedig tizennégy év után elvesztette. Pellegrini csaknem kétszer annyi szavazatot szerzett idén februárban, mint Fico.

 hirdetes_810x300  

 

Pellegrini döntött

 

Peter Pellegrini ma délelőtt 11 órakor tartott sajtótájékoztatóján azonban bejelentette, befejezi smeres pályafutását, és kilép a pártból. Elmondása szerint azért döntött így, mert hiányzik a pártból a jövőkép.

 

„Az utolsó választások eredménye volt a választók részéről az utolsó figyelmeztetés felénk, hogy valaminek változnia kell”

 

fogalmazott.

 

Kijelentette, hogy nem fogja soha letagadni, hogy húsz évet dolgozott a Smerben, amely szerinte „Szlovákia legsikeresebb projektje“ volt.

 

„A Smer márkája bármilyen sikeres is volt, az elmúlt időszakban elvesztette csillogását“

 

mondta, hozzátéve, hogy a társadalmi és mediális nyomás miatt a szimpatizánsok, pártstruktúrák elfordultak a Smertől.

 

Kijelentette, hogy lemond párttagságáról, pártalelnöki posztjáról, és „meghagyja a Smert alapítóatyjának”. Indoklásában kijelentette, „már nem tudja elképzelni a politikai együttműködést” a párt jelenlegi elnökével, Robert Ficoval.

 

11:33 – Pellegrini arról is beszélt, hogy a szlovákiai szociáldemokrácia jelenlegi formájában nem szalonképes a potenciális politikai szövetségesek számára, és nem tud alternatívát nyújtani a jelenlegi kormány helyett a választóknak. Kijelentette, hogy az elvégzett munka után nem érzi azt, hogy adósa lenne a pártnak.

 

Újságírói kérdésre elmondta, hogy ő is olvasta Fico ajánlatát a sajtóban, de hivatalosan nem kapott tőle ilyen ajánlatot, bár azt elismerte.

 

Tekintettel arra, hogy a kulisszák mögött már jó ideje arról beszélnek, hogy Pellegrini ki akar lépni a Smerből, a lépés várható volt, épp ezért Fico csak a sajtóban megszellőztetett „felajánlása“ épp Pellegrini bejelentése előtt nem sokkal, inkább tűnik politikai manipulációnak, hogy később azt mondhassa, ő megtette a szükséges kompromisszumokat, de Pellegrini nem élt a lehetőséggel.

 

FRISSÍTVE: 11:46 – Pellegrini újságírói kérdésre reagálva megerősítette, hogy saját pártot akar alapítani és nem egy már létezőt akar átvenni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.