Nyitókép: aktuality.sk

 

Mivel a járványügyi helyzet Szlovákiában is rosszabbodik, ezért a szakemberek szeptember 1-jétől új óvintézkedéseket vezettek be a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

 

Bővült a veszélyes országok listája

 

 hirdetes_810x300  

Szeptember 1-jétől a veszélyes országok közé felkerült Horvátország, Franciaország, Spanyolország, Hollandia, Belgium és Málta.

 

Azoknak a személyek, akik rizikós országból térnek haza, otthoni karanténba kell vonulniuk.

 

Azoknak a személyeknek, akik Szlovákiába való belépésük előtt 14 nappal az EU valamelyik veszélyes országában jártak, addig kell otthoni karanténban maradniuk, amíg nem kapták meg a negatív tesztjüket.

 

A rendelkezés szerint a tesztet legkésőbb az idegen országból való hazatérés utáni ötödik napon kell elvégeztetni. Azok a személyek, akiknél nem jelentkeznek a koronavírus tünetei, tíz nap után, a teszt abszolválása nélkül hagyhatják el az otthoni karantént.

 

Azok a személyek, akik Szlovákiába való belépésük előtt 14 nappal olyan veszélyes országban tartózkodtak, amelyik nem EU-s tagország, negatív teszt nélkül nem hagyhatják el az otthoni karantént.

 

Az Ukrajnából Szlovákia területére érkező személyeknek még a határ átlépése előtt egy nyomtatványt kell kitölteniük a határ átlépésének dátumával. A határt csak ennek a nyomtatványnak a leellenőrzése után léphetik át.

 

A tömegrendezvényekre vonatkozó korlátozások

 

Szeptember 1-jétől tilos az 1 000 fő feletti kinti tömeg- és sportrendezvények megrendezése. A benti rendezvények megtartása csak 500 fő alatt engedélyezett. A kinti és benti tömegrendezvényeken is kötelező szájmaszkot viselni.

 

A rendelkezés alól azok a tömegrendezvények kapnak kivételt, ahol a rendezvény kezdete előtt az összes résztvevő negatív tesztet mutat fel (nem gyorstesztet!), ami nem lehet régebbi 12 óránál.

 

Mivel járványügyi szempontból az aquaparkok és a fürdők is veszélyesek, ezért ezeken a helyeken egyszerre maximum 1 000 fő tartózkodhat.

 

Maszkviselés az iskolában

 

Az iskolákban szeptember 2-tól szeptember 14-ig kötelező lesz a maszkviselés.

 

Ez a rendelkezés nem vonatkozik az alapiskolák alsó tagozatos diákjaira, a mentálisan sérült diákokra, valamint a hallássérültekre.

 

A szülőknek a gyermek iskolába való belépése előtt becsületbeli nyilatkozatot kell leadniuk arról, hogy a gyermekük egészséges.

 

Bővül a munkaadók feladata is

 

A rizikós országból érkező alkalmazottakat a munkaadójuk is ellenőrizni fogja. Az alkalmazottaknak, illetve az egyéni vállalkozóknak (SZČO) vagy negatív teszttel, vagy más irattal kell felmutatniuk azt, hogy abszolválták a kötelező otthoni karantént. Ezenkívül egy igazolást is fel kell mutatniuk a szlovák határ átlépéséről, ami nem lehet régebbi 10 napnál.

 

Amennyiben az alkalmazott nem tudja felmutatni a fentebb említett dolgokat, a munkaadó kötelessége, hogy mindezt jelentse az illetékes regionális közegészségügyi hivatalnál.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.