Nyitókép forrása: sme.sk

 

A Penta Befektetőcsoport csődbe vitte a Garammentén több mint hetven éve működő, garamszentkereszti Szlovák Nemzeti Felkelés Üzemet, amit még a Szovjetunióval közösen alapított 1951-en a csehszlovák kormány – derül ki a Hospodárske Noviny cikkéből.

 

Az alumíniumgyár a rendszerváltás előtti időkben a Szovjetunióra vonatkozó amerikai alumíniumembargó miatt a gyárnak Moszkva biztos keresletet biztosított. A rendszerváltás után azonban gazdaságosabb és környezetkímélőbb technológiák is elérhetővé váltak.

 

A Penta befektetőcsoport 2002—ben szerzett részesedést az üzemben, mára 98 százalékos tulajdonrésszel rendelkeznek. A Penta megjelenésével az üzem minden leányvállalatát eladták, leépítették. A gyár egy ideje már semmilyen tevékenységet nem végez. Az utolsó kenetet most adták fel azzal, hogy végfelszámolási eljárást indítottak a tulajdonosok.

 hirdetes_810x300  

 

A HN leszögezi, hogy a vállalat már a Penta előtt is súlyos pénzügyi gondokkal küzdött. A befektetőcsoport megjelenésekor már 74 millió eurónak megfelelő tartozása volt, ennek egy jelentős része lejárt tartozás volt. Ezen kívül 66 millió eurónyi bankhitel terhelte a céget.  Az iszaptározóról és az általa jelentett ökológiai kockázatról, valamint puszta fenntartásának és biztonságának költségeiről már nem is beszélve.

 

A garammenti üzem környezetszennyező technológiájára hivatkozva a Penta kiszervezte az alumíniumgyártást a Slovalvo nevű vállalatba. Ez ma 600 embernek ad munkát, a Penta mellett egy norvég cég a tulajdonosa 55,3 százalékban.

 

Az iszaptároló azonban továbbra is problémát és költségeket jelent. A Penta egyébként épp a környezetvédelmi kockázatot jelentő tároló revitalizációjának vállalása mellett kapott részesedést az SZNF üzemben. Eddig 53 millió eurót költöttek a tároló rendbetételére, de így is minden évben 1 millió eurónyi a költsége. Kérdés, hogy mi lesz a sorsa a tárolónak a végfelszámolási eljárás után.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.