Nyitókép forrása: HNonline.sk

 

„Köszönöm” – ezzel kezdte Igor Matovič kormányfő hétfő délutáni sajtótájékoztatóját, amelyen bejelentette az országos tesztelés végleges eredményeit.  Ezek szerint több mint 3,6 millió polgár vett részt az országos tesztelésen, közülük 38 ezren bizonyultak pozitívnak, ami az összes tesztelt személy 1 százaléka.

 

Matovič ismét köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a művelet lebonyolításában, külön kiemelte az önkormányzatok munkáját. Elmondta, nagy meglepetésre jóval többen vettek részt, mint ahogy ő korábban tippelte. A pontos számok a következők:

 

3 625 332 tesztelt személy

38359 víruspozitív, fertőző személy

1,06 százalék a fertőzőek aránya

 

A kormányfő elmondta, hogy a legpontosabb tesztekkel, a PCR tesztekkel naponta két-három ezer fertőzött embert sikerülhet azonosítani, míg az antigéntesztekkel a kétnapos országos tesztelés keretében ez a szám 38 ezer. Elmondása szerint az antigén teszt gyors, és a vírussal leginkább fertőzöttek kiszűrésére rendkívül alkalmas.

 hirdetes_810x300  

 

Hangsúlyozta, hogy mivel a reprodukciós ráta 1,3 körül mozog, ez a 38 ezer ember másik 50 ezret fertőzhetett volna meg, ha nem azonosítják őket az antigén tesztekkel.

 

A kormányfő járások szerinti eredményeket is mutatott, ezek szerint a legérintettebb járások északon vannak, illetve a Nyitra feletti régióban.

 

Forrás: Youtube.com

 

Az országos tesztelés főpróbájának helyszínein (Bártfai, Námesztói, Turdossini és Alskubini járás) a mostani eredmények alapján 56 százalékkal csökkent egy hét alatt a regisztrált fertőzöttek száma – állítja Matovič.

 

A kormányfő ismételten felszólította a lakosságot, hogy a negatívan teszteltek továbbra is tartsák be a maszkviselési és higiéniai szabályokat, a pozitívan teszteltek pedig maradéktalanul tegyenek eleget a karanténkötelezettségnek.

 

Naď két új adatot közölt

 

„Ennek a projektnek volt értelme. Könnyű volt? Nem. De mi fontosabb az emberek életénél?”

 

fogalmazott Jaroslav Naď védelmi miniszter. Két újabb adatot is közölt:

 

A bő 3,6 millió tesztelt  főből 2,65 millióan szombaton, vasárnap 0,97 millióan vettek részt a szűrésen.

A potenciális résztvevők száma 3,55-3,8 millió körül lehetett.

 

Krajčí az egészségügyi rendszer sérülékenységéről

 

„A világjárvány első hullám időszakában Szlovákiában kevesebben haltak meg, mint az azt megelőző év azonos időszakában (nem csak a COVID-tól, hanem általában – a szerk megj.). De nemrég érkezett egy információ, miszerint Európa más országaiban negyedével emelkedett az elhunytak száma a második hullán idején. Ez azt jelenti, hogy a világjárvány már nem csak azokat sújtja, akiket a SARS-CoV-2 ágynak dönt, hanem minden olyan beteget, akiknek betegsége miatt egészségügyi ellátásra van szüksége”

 

mondta Marek Krajčí egészségügyi miniszter, a koronavírus „másodlagos” halálozási adataira utalva. Ezek olyan haláleseteket takarnak, amelyeket nem a koronavírus okoz, hanem azért következnek be, mert a járvány miatt nincs elég orvos, műszer, gyógyszer, hiányt szenved az ellátás, stb.

 

A miniszter szintén köszönetet mondott az országos tesztelés minden szervezőjének és résztvevőjének.

 

Matovič: egy százalék nem kevés

 

„Egy százalék nagyon sok, azt tükrözik, hogy miközben a PCR által azonosított napi 2000 fertőzött hatalmas nyomást jelent az egészségügy számára, Szlovákiában minden negyvenedik-ötvenedik ember fertőzött”

 

zárta a sajtótájékoztatót Matovič.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.