Nyitókép forrása: hnonlnie.sk

 

Pénteken délután Marek Krajčí egészségügyi miniszter és Igor Matovič kormányfő új információkat közöltek az európai és szlovákiai járványhelyzettel kapcsolatban. Krajčí azzal a bejelentéssel kezdte, hogy hosszú idő után most először mondhatnak végre jó híreket.

 

A nemzetközi kitekintésben elmondta, hogy Csehországban továbbra is súlyos, de már nem a legrosszabb a járványhelyzet, Európa legfertőzöttebb országa immáron Belgium.

 

A szomszédos országok tekintetében azonban továbbra is a cseheknél jut százezer főre a legtöbb beteg (lásd a táblázatot lejjebb), Szlovákia Magyarország előtt a negyedik helyen szerepel a listán.

 

 hirdetes_810x300  
Forrás: Youtube.com/HN

 

Az adatok szerint Szlovákia már nem követi a csehországi helyzetet, a grafikonja nem exponanciális növekedést mutatnak, inkább csak lineárisat (szemben például Ausztriával).

 

Krajči az alábbi grafikonon mutatta be, hogyan csökkent az emberek mobilitása az intézkedések hatására, amely nagyban hozzájárult a járvány visszaszorulásához. A reprodukciós ráta is csökkent 1-1-1,3 között mozog (korábban 1,3-1,5 között volt).

 

A pozitívan teszteltek aránya az összes teszteltből az elmúlt héten 19,4 százalékról 13,9 százalékra csökkent. A fertőzöttek száma az elmúlt héten 7 százalékkal csökkent. Ez utóbbi nem csak azért hír, mert negatív a szám értéke, hanem azért is, mert egy héttel korábban még 48 százalékos növekedés volt tapasztalható.

 

Forrás: Youtube.com/HN

 

A legérintettebb járások továbbra is északon vannak, a Rózsahegyi, Báni és Kisszebeni járásokban a csehországihoz mérhető a helyzet.

 

Krajčí szerint a helyzet kielégítő a kórházakban, országos átlagban a koronavírusos betegnek elkülönített kapacitások 52 százalékban telítettek. Ugyanakkor a nővérek 13, az orvosok 10 százaléka van betegállományban. A kapacitások elsősorban északon kezdenek megtelni, a minisztérium a déli kórházakba próbálja átszállíttatni a betegeket a zsúfolt északi járásokból.

 

A koronavírushoz köthető halálesetek száma 317, további 121 elhunyt ugyan koronavírus-fertőzött volt, de nem a vírus volt a halál elsődleges oka.

 

Krajčí szerint a kórházi kapacitások elegendőek, és szerinte elegendőek is lesznek a járvány második hullámának végéig. Rossz hír azonban, hogy a megfertőződő egészségügyi dolgozók száma növekedőben van.

 

 

Igor Matovič kormányfő szerint az országos teszteléssel sikerült elkerülni a csehországi forgatókönyvet. Elmondása szerint azt a nyomást, ami ma Csehországban van a szlovákiai egészségügy nem bírta volna el. Az országos tesztelés főpróbájának helyszínein (Námesztói, Alsókubini, Bártfai és Turdossini járások), ahol már két környi antigéntesztelés lezajlott, jobban állnak járványügy tekintetében az országos átlagnál.

 

Matovič szerint országos tesztelés nélkül a napi új fertőzöttek kéthetes átlaga négyezer felett járna, nem 2400-nál, ahogy most. Az antigén tesztelés fél országot érintő második körétől azt reméli, hogy a fertőzöttek számának emelkedése csökkenésbe vált át.

 

A kormányfő megerősítette, hogy az első kört elmulasztó polgárok is elmehetnek a második tesztelésre, és ez nem minősül majd a kijárási tilalom megszegésének.

 

Fontos változás: Az is részt vehet az országos tesztelés második fordulóján, aki az elsőn nem volt

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.