Nyitókép: extraplus.sk

 

 A SzK Nemzeti Tanácsa csütörtökön elfogadta a felsőoktatási törvény azon módosítását, amely lehetővé teszi a titulusok visszavonását.

 

A jogszabály meghatározza, hogy mikor, milyen feltételek mellett vonható vissza a titulus, és hogy ki hivatott erről dönteni.

 

 hirdetes_810x300  

A módosítás értelmében egy egyetem rektora érvénytelenné nyilváníthat egy államvizsgát, ha a szakdolgozatot vagy annak egy részét „bizonyíthatóan nem a hallgató írta”, vagy jogellenesen más személy szellemi tulajdonát használta fel.

 

A törvény 2021. január 1-jén lép életbe. Az államvizsga érvénytelenítését olyan személy esetében nem lehet kérni, aki a törvény életbe lépése előtt szerzett felsőfokú képesítést.

 

A rektort egy tanácsadó bizottság fogja segíteni

 

Az egyetem rektora egy tanácsadó bizottság javaslata alapján fog dönteni, a bizottság tagjait pedig ő maga nevezi ki és hívja vissza. A bizottság négy tagjának egyetemi professzornak vagy docensnek kell lennie, ebből legfeljebb ketten lehetnek az adott egyetem alkalmazottai. Ezenkívül a bizottság tagjait képezi két felsőfokú végzettségű jogász is, akik nem az iskola alkalmazottai, továbbá az egyetem egyik diákja, akit az akadémiai szenátus diákképviselete javasol.

 

Az eljárás kezdetétől a rektornak 150 nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy döntsön a titulus visszavonásáról. A bizottságnak 90 napon belül át kell adnia az álláspontját a rektornak, aki e nélkül az álláspont nélkül nem dönthet a titulus visszavonásáról. Amennyiben a rektor véleménye eltér a bizottságétól, azt meg kell indokolnia. Ha a rektor úgy ítéli meg, hogy nincs ok a titulus visszavonására, az eljárást leállíthatja.

 

A bizottság döntése ellen az eljárás résztvevője és a javaslat beterjesztője is fellebbezhet. A fellebbezésről a bizottságnak 60 napon belül kell döntenie.

 

A törvény értelmében a fizikai személy saját maga is lemondhat a titulusáról. Ezt egy hitelesített aláírással eltátott írásbeli jelentéssel hajthatja végre, amit annak az egyetemnek a rektorához címez, ahol a titulusát szerezte.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.