Nyitókép: körkép.sk/KZs

 

Kedden, november 17-én, a szabadságért és a demokráciáért vívott harc napján több ezren gyűltek össze Pozsonyban, hogy a Matovič-kormány és az általa elfogadott járványügyi intézkedések ellen tüntessenek – a kihirdetett veszélyhelyzet és a gyülekezési tilalom ellenére.

 

A tüntetések a délután folyamán több helyszínen zajlottak: a Hodža téren, az elnöki palotával szemben, a Kormányhivatal előtt és a Parlamentnél. Ahogy az helyszíni tudósítónk fotóin és videóin is láthatók, a tömeg a Szovjetunió és Szlovákia zászlaja alatt kezdtek el gyülekezni. A tüntetők a bársonyos forradalmat törvénytelen puccsnak titulálták, Csehszlovákia felbomlását pedig jogellenesnek nevezték.

 

A tüntetők között tudósítónk több magyarul beszélő emberrel is találkozott. A tüntetés a „maszkot le, fejet fel” szlogen skandálásával kezdődött, majd az állam- és kormányfőellenes, valamint Sulík-ellenes szlogeneket skandálásával folytatódott, ezenkívül a „hazaárulás” „genocídium”, „emberellenes bűncselekmények” kifejezéseket is hallani lehet a tömegben.

 

 hirdetes_810x300  

Naď: November 17. a tisztességes embereké, nem a fasisztáké, extrémistáké, kommunistáké és főleg nem a maffiáé

 

Ahogy azt a helyszíni felvételek is tanúsítják, az embereken alig lehetett látni szájmaszkot, bár a hatályos járványügyi intézkedések értelmében kötelező lenne annak viselése. Fel is vetődik a kérdés, hogy vajon mennyit ront majd ez a mai akció az egyébként jól teljesítő Pozsony járványügyi mutatóin.

 

15 óra körül a tüntetőkhöz fociultrák is csatlakoztak – többen már alkoholos befolyásoltság alatt. Vulgáris megnyilvánulásaikban a kormányfőt szidalmazták. Transzparenseken „Stop a diktátorkormánynak”, „tartsátok be a törvényeket, tartsátok be az Alkotmányt!” szlogenekkel találkozhattunk.

 

Kezdetét vette Pozsonyban a kormányellenes tüntetés (fotók)

 

A Kormányhivatal előtt kordont állítottak fel a rendőrök, hogy elválasszák a Szabadság-tértől. A fociultrák itt füstbombákat dobáltak és megpróbálták áttörni a kordont is. A helyszínen lovasrendőrök is járőröztek.

 

Az itt összegyűlt tömeg aztán csatlakozott az elnöki palota előtt tüntetőkhöz. A Grassalkovich palotánál rohamrendőrök álltak őrt, a forgalmat irányító rendőrök 16 óra után lezárták az áthaladó utcákat. Felcsendült a tüntetés alatt a szlovák himnusz és különféle bekiabálások – „Matovič a vírus” vagy „szabadságot, szabadságot”. Transzparenseken Adolf Hitlerhez hasonlították a kormányfőt, a kormányt pedig a fasisztákhoz, néhányan zsidócsillagot viseltek kabátjukon „nem tesztelt” felirattal.

 

Marian Kotleba arra buzdította a tömeget, hogy vonuljanak át a parlament elé, fotó: Körkép.sk/KZs

 

17 óra tájékán a Kormányhivatal előtt kénytelen volt beavatkozni a rendőrség könnygáz használatával. A demonstrálók különféle tárgyakkal támadtak rá a rendfenntartókra.

 

Az elnöki palota előtt több szónok is felszólalt, többek között az LSNS képviselői. Marian Kotleba felszólalásában a kormányt kritizálta. Többször is megismételte az „egységben az erő” jelszót. Szavai szerint egyik kollégáját, Andrej Medveckýt ok nélkül megverték és elvitték a rohamrendőrök. Kotleba felszólította a tömeget, hogy vonuljanak át a parlament elé, azonban 18 óra környékén a tömeg elkezdett feloszlani.

 

Fico a jelenlegi kormányt, a médiát és a járványügyi óvintézkedéseket kritizálta

 

Kassán és Besztercebányán is tüntettek

 

Pozsonyon kívül Kassán és Besztercebányán is zajlottak tüntetések. Az ország második legnagyobb városában körülbelül 1000 fő gyűlt össze. A felszólalók elutasították a maszkviselést és az országos tesztelést, állításuk szerint a járványügyi intézkedések sértik az emberi jogokat, az alkotmányt és a törvényeket. Többen a vírus komolyságát is firtatták. A 15 órakor kezdődő tiltakozó akció egy órával később már véget is ért.

 

Besztercebányán néhány százan gyűltek össze a Szlovák Nemzeti Felkelés terén, hogy ellentmondjanak Igor Matovičnak és kormánya intézkedéseinek. A körülbelül 20-perces rendezvény során felszólalt Marian Kotleba korábbi jobbkeze, Miroslav Belička vállalkozó, aki a veszélyhelyzet kihirdetését, a gyülekezési tilalmat és a kötelező maszkviselést ellenezte, de szidalmazta a sajtót és a gyógyszergyártókat is. Felszólalását tapssal „jutalmazták” a jelenlévők. A felszólalások után az összegyűlt tömeg elénekelte a szlovák himnuszt.

 

Privigyén néhány száz, Zsolnán néhány tucat ember gyűlt össze. A rendőrség egyik helyen sem avatkozott be, elmondásuk szerint a gyülekezések nem sértették meg a közrendet.

 

Igor Matovič: Fejeket fel

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.