Nyitókép: FB Peter Pellegrini

 

December 31-én délelőtt Peter Pellegrini azzal a céllal, hogy Drezdában megnézzen egy opera-előadást, kormánygépet rendelt magának. Természetesen a költségeket esze ágában sem volt megfizetni.

 

Pellegrini ellenzéki politikusként folyamatosan a hivatallal való visszaélést („papalásizmus“) kritizálja, viszont kormányfőként egyáltalán nem zavarta, hogy az egynapos németországi kiruccanásához kormánygépet kellett rendelni.

 

Mindez 2019. december 31-én történt, amikor a belügyminisztérium légi alakulatához e-mail érkezett azzal a kéréssel, hogy Pellegrini kormányfőnek azonnal készítsék el a Fokker 100-as kormánygépet.

 

Délután 15.00 órakor a megtankolt gép útra készen állt a pozsonyi hangárban. Az öttagú személyzeten kívül Pellegrini és a három testőre szállt fel a gépre, hogy nem sokkal később Drezdában landoljanak. A gép nem tartózkodott sokáig Németországban, az akkori kormányfő másnap reggel kötelezettségei miatt visszarepült Pozsonyba.

 

A belügy nem tudja hova repült, csak annyit, hogy nem fizetett

 

Az államfő, a házelnök és a kormányfő repülőútjait nem a belügyminisztérium hagyja jóvá, hanem a belügyi tárca légi alakulata, amelyhez írásos kérelem érkezik a kormánygép megrendelésével kapcsolatban. A belügyi tárca ezért nem tudja Pellegrini németországi útjának pontos okát. Mivel a kormányfő utazott a gépen, ezért a megrendelő nem fizette meg a költségeket.

 

Akkor mégis miért repült a kormányfő hivatalos kíséret nélkül a kormánygéppel Németországba, melynek az óránkénti repülési költsége nagyjából 5 500 euró?

 

A Hlas párt hivatalos válasza szerint Peter Pellegrini szlovák kormányfőként a drezdai Semperoper Dresden operaház ünnepi koncertjén vett részt, és a szlovák származású Pavel Bršlík tenoristától kapott meghívást, aki maga is szerepelt az előadásban.

 

„Az utazásomra és a részvétemre az ünnepi koncerten úgy tekintek, mint az élvonalbeli szlovák kultúra külföldi támogatására és képviseletére“

 

– mondta Pellegrini

 

A Hlas egyúttal hozzátette, hogy amennyiben a hivatalos ellenőrző szervek arra a végeredményre jutnak, hogy ez a repülőút nem felelt meg a szolgálati út kritériumainak, Pellegrini hajlandó az összes költséget kifizetni.

 

Annak ellenére, hogy a Hlas párt alapítója nyilvánosan az egyszerűségét és a népiességet hirdeti, a magánéletben a luxust részesíti előnyben. A Denník N már 2019-ben felhívta a figyelmet arra, hogy a J&T portfóliójába tartozó cégtől egy luxuslakást vásárolt a Duna mellett. Még mindig nem világos, hogyan tudott megengedni a megtakarításaiból és a hitelből egy több mint 400 ezer eurós lakást.

 

Denník N/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.