Nyitókép forrása: pluska.sk
Holnap minden jel szerint összeül a pandémia bizottság. A téma a covid-automata és a veszélyhelyzet, és vele a kijárási tilalom meghosszabbítása lesz. Nem lehet könnyű menetre számítani, a kormánykoalíción belül egymásnak ellentétes politikai érdekek is megjelentek, a feszültséget a korlátozó intézkedéseket vitató közhangulat táplálja.

 

Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter szerint minden idejekorán hozott enyhítés hazardírozás az egészségünkkel. Elmondása szerint a pandémiabizottságban konszenzust akar elérni a felmerülő döntések kapcsán, és el akarja kerülni a nem konstruktív vitákat, ezért szakértőket hívott el az ülésre.

 

Jelenleg a kórházban ápolt fertőzöttek száma nem csökken, hanem lassabb tempóban, de folyamatosan emelkedik. Krajčí szerint a szigorítások fenntartására van szükség.

 

A covid-automata kapcsán elmondta, hogy az három zónát határoz meg, és a legszigorúbb besorolásúban hét naponta kell tesztelést végezni.

 hirdetes_810x300  

 

A pandémiabizottság ülésén épp a tesztelések és a korlátozások meghosszabbítása miatt várható a legtöbb vita. Országos tesztelésekről a kormánypártok már nem is akarnak hallani, pedig a covid-automata, amint életbe lép, előírja a negatív tesztek feltételét. Tekintettel a járványhelyzet súlyosságára az ország minden járása fekete besorolásba kerülne – ez többek között azzal jár, hogy negatív teszt nélkül még munkába sem lehetne eljárni.

 

A helyzetet jól mutatja Veronika Remišová (Za ľudí) régiófejlesztési és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes reakciója, aki a sajtónak arról beszélt, hogy a covid-automata életbe léptetésével az egész ország területén le kéne állítani a gyárakat a kritikus infrastruktúrán kívül, amivel tönkre tennék az országot. Szavaiban több ellentmondás is volt.

 

Szerinte a covid-automatát nem a jelenlegi körülményekre szabták rá, mert decemberi elfogadásakor még nem volt itt a jóval fertőzőbb brit mutáció. Kvázi bevallotta, hogy csak azért bólintott rá akkor a covid-automatára, mert nem hitték, hogy súlyosbodni fog a járványhelyzet. Más szavakkal: nem azért hozott döntést, hogy kezelje a járványt, hanem mert remélte, hogy később nem kell népszerűtlen intézkedésekhez a nevét adnia.

 

Pedig, a covid-automata lényege, hogy automatikusan besorolja a régiókat a veszélyességi skálán, és azonnal intézkedéseket rójon ki rájuk,  gyorsabban, mint ahogy a normális döntéshozás azt lehetővé teszi. Remišová kvázi most azért nem ért vele egyet, mert az automata nem a politikai és gazdasági elvárásokhoz, hanem a járványhoz igazodik.

 

Véleményével azonban nincs egyedül. Jóval korábban már Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter is amellett érvelt, hogy enyhíteni kéne a covid-automata feltételein, amelyeket egyáltalán nem tart kőbe vésett szabályoknak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!