Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Folytatódik a kormányválság, többnyire azonban a sajtón és a Facebookon keresztüli üzengetés jellemzi. Richard Sulík (SaS) továbbra is Igor Matovič (OĽANO) kormányfő alkalmatlanságát hangsúlyozza, és a kormány átalakítását szorgalmazza, amellyel a minimum elvárása Marek Krajčí egészségügyi miniszter távozása. Közben az egy OĽANO frakciót erősítő képviselői is bírálni kezdte a kormányfő.

 

Igor Matovič csütörtökön egy Facebook-posztban közvetve belengette az orosz vakcina szerződésének felmondását, amire nem sokkal később Richard Sulík azzal válaszolt, hogy Matovič továbbra sem tud felnőni a kormányfői szerephez. Míg két napja a Szputnyik V vakcina, tegnap pedig a vakcina megvásárlásának módját jelölte meg a liberális pártelnök a kormányválság okának, ma már Matovič kormányzási stílusa a fő problémája. Főleg azután, hogy az orosz gyártó végül csak kérvényezte

 

Az elég nyilvánvaló, hogy a külpolitikai irányultság miatti felfordulás nem túl meggyőző indok a kormánykoalíció egységének veszélyeztetésére, így a taktikai változtatás logikus lépés volt a liberálisok részéről. Ennek részeként Sulík csütörtökön az Expres Rádióban már úgy fogalmazott:

 

 hirdetes_810x300  

„Ideje, hogy Igor Matovič fontolóra vegye a lemondást. Kormányzási módszere már mindenkinek problémát okoz. Nem képes hatékony végrehajtásra, csak károkat okoz minden oldalnak. (…) Ha ez így megy tovább, hamarosan megint a Smer és a Hlas fog kormányt alakítani”

 

Az SaS már nem csak Čaputovában és a Za ľudíban talált szövetségesre. Csütörtökön délelőtt erős kritikát fogalmazott meg a kormányfővel szemben Ján Krošlák, aki nem hiszi, hogy az OĽANO mind az 53 képviselője elégedett lenne Matovič kormányzásával. „Az OĽANO képes lenne valaki mást ajánlani, nem csak Igor Matovič van a világon” – fogalmazott.

 

A Za ľudí házelnök-helyettese, Juraj Šeliga is a kormány átalakítása mellett foglalt állást, egyúttal felajánlotta, hogy ha „valaki úgy érzi, hogy a kormány önreflexióját a parlament vezetésénél kell kezdeni, az ő pozíciója rendelkezésre áll”.

 

Árulkodó előzmények

 

A kormányválság szerdán robbant ki, azt követően, hogy az SaS és a Za ľudí először az orosz vakcina megvétele, majd kassai reptéren tartott sajtótájékoztató okán támadta a kormányfőt. Bár Richard Sulík szerint helyes lépés volt megvásárolni az orosz vakcinát, az, hogy Igor Matovič külön sajtótájékoztatót tartott miatta, szerinte problémát jelentett Szlovákia külpolitikai irányultságát illetően.

 

Ivan Korčok külügyminiszter sem nagyon tudott meggyőző érveket felsorakoztatni. Ő a Szputnyikot a hibrid hadviselés eszközének nevezte, és az európai vakcinázási programból való kilépésről beszél. A hibrid hadviselést azonban rajta kívül egyetlen nyugati politikus sem vetette fel, Szlovákia pedig nem lépett ki a vakcinázási programból. Az SaS álláspontja akkor vált végképp ellentmondásossá, amikor az Európai Bizottság szóvivője elismerte, hogy teljesen rendben van, ha a tagállamok az EU-n kívülről is megpróbálnak vakcinát vásárolni. Ráadásul, Ausztria és Dánia hasonló lépésre készül.

 

Az SaS azonban maga mögött tudja jelenleg a Za ľudít és a balliberális PS által anno indított Zuzana Čaputová államfőt is, nem beszélve a mediális túlsúlyról. Jelenleg már nem a vakcinát, hanem Igor Matovič kormányzási stílusát firtatják. A szlovák kormányválság nem egyedi Európában. Néhány hete Olaszországban robbant ki a politikai krízis, azzal a különbséggel, hogy ott a szereplők nem rejtették véka alá, hogy az EU újjáépítési alapjából érkező milliárdok elosztásán különböztek össze. A tagállamoknak hamarosan véglegesíteniük kell azokat a terveket, amelyek megvalósítására a forrásokat elköltenék. Szlovákiában az eredeti tervek szerint közel 2 milliárd jutna az SaS minisztériumainak összesen. Az egészségügyi tárca – amelyre nemrég Richard Sulík is igényt támasztott – 1,5 milliárd eurót kezelne.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.