Nyitókép forrása: etrend.sk

 

A tavaszi szünet környékén több járásban is megnyíltak az iskolák, most a gyerekek között terjed a koronavírus. Egyelőre nem látványosan, de eléggé ahhoz, hogy a szakértők – akik eleve nem tartották jó ötletnek az iskolák megnyitását – a gyerekek létszámának minimumra csökkentését sürgetik. A dolog érdekessége, hogy sok fekete járásban is megnyíltak az óvodák és iskolák, mivel a minisztérium korábbi kijelentéseivel ellenétben nem tilos, hanem csak nem ajánlott a jelenléti oktatás elindítása.

 

A jelenlegi rendelkezések szerint csak a kritikus infrastruktúrában dolgozók és azon szülők gyermekei járhatnak óvodába/iskolába, akik nem tudják megoldani a home office-t. Csakhogy nincs semmilyen iránymutatás vagy lista arra vonatkozóan, kik tartoznak ebbe a kategóriába, az iskolák fenntartói, igazgatói így saját hatáskörben döntenek lehetőségeiktől függően.

 

A Szlovákiában már uralkodóvá vált brit mutációról azonban érdemes tudni, hogy épp a gyerekek közötti terjedésre „szakosodott”. Nagy-Britanniában alakult ki akkor, amikor szinte mindent lezártak, kivéve az iskolákat. A vírus a gyerekek között kezdett szétterjedni, és ma már a világ nagy részén kiszorítja a koronavírus régebbi változatait.

 

 hirdetes_810x300  
Több száz gyerek fertőződött meg az iskolákban

 

A Közegészségügyi Hivatalra hivatkozva a Hospodárske noviny azt közölte, 150 óvodáskorú és 300 iskolás gyerek megfertőződéséről lehet tudni hivatalosan. Az óvodások fele és az iskolások több mint fele az oktatási intézményekben fertőződött meg. Bár messze nem olyan súlyos tünetek mellett, de a brit mutációt már a gyerekek szervezete is megérzi, és komolyabb tüneteket nélkül meg is ússzák, akkor is fertőznek.

 

Megoldást – a politikai populista kijelentések ellenére – a tesztelések jelentenének. A gyerekek gargarizálós vagy az orrból (nem mélyről) vett mintára alkalmas tesztkészletek azonban még nem érkeztek meg. Az SaS-es oktatási minisztérium pedig hallgatag a témában.

 

Az iskolák megnyitásának elodázását az egészségügyi minisztérium és a kormányfő szorgalmazta leginkább. Persze nem saját előrálátsuk miatt, hanem a szakértők felszólítására. A gyerekek az iskolában órákon keresztül együtt vannak, egy légtérben, csoportban. Együtt játszanak, képtelenség megtiltani nekik, hogy megérintsék egymást, még kevésbé, hogy ne nyúljanak a szájukhoz, szemükhöz. Végül liberális nyomásra az iskolák megnyitását februárban lehetővé tették.

 

Nem tartott azonban sokáig, és kiderült, hogy a fekete járásokra vonatkozó tiltás nem is tiltás, csak ajánlás. Így több fenntartó, tartva az emberek elégedetlenkedésétől, megnyitotta az iskolákat. A Közegészségügyi Minisztérium azzal magyarázza a hivatalos tiltás elmaradását, hogy arra a kormány semmilyen határozatot nem fogadott el, anélkül pedig nem hozhat meg ilyen döntést.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.