Nyitókép: TASR/Úrad vlády SR

 

Eduard Heger (OĽaNO) szlovák kormányfő Andrej Babiš cseh kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Szlovákiában május elején kezdhetik meg az oltást a Szputnyik V orosz vakcinával.

 

Egyúttal hozzátette, az oltásra csak azzal a feltétellel kerülhet sor, ha a vakcina jóváhagyásával kapcsolatos folyamatokat rendben találják, és Magyarország megerősíti az orosz vakcina alkalmasságát. Elmondása szerint a következő orosz vakcinaszállítmányt azután fogják megkapni, miután elkezdenek oltani a vakcinával.

 

 hirdetes_810x300  

Heger azzal indokolta az orosz vakcina Szlovákiba történő behozatalát, hogy a hazai népesség egy bizonyos százaléka az oroszon kívül más vakcinával nem hajlandó magát beoltatni.

 

A Szlovákia és a Szputnyik V-vakcina gyártója közötti szerződés közzétételével kapcsolatban a szlovák kormányfő azt mondta, egyáltalán nem áll szándékukban eltitkolni a szerződést. Elmondása szerint jogi elemzést készített ahhoz, hogy lehetséges-e a szerződés, vagy annak egy részének közzététele.

 

„A Szputnyikot azért hoztuk be a szlovák piacra, hogy a lehető legtöbb lakost beoltsuk, és elértjük a kollektív immunitást“

 

– közölte a szlovák kormányfő, hozzátéve, hogy a szolidaritás jeleként Szlovákia tízezer Moderna vakcinát adományoz Csehországnak.

 

Fotó: TASR/Úrad vlády SR

 

Andrej Babiš cseh kormányfő nagyra értékelte Szlovákia szolidaritását. Kiemelte, hogy Heger első külföldi útja Prágába vezetett, amellyel betartotta az eddigi hagyományokat. Babiš azt is elmondta, hogy a szlovák és a cseh kormány első, közös ülésére szeptemberben kerülhet sor.

 

A cseh kormányfő tájékoztatása szerint az ország erős oltási kampányra készül. Mint mondta, Csehország 300 ezer adag vakcinára kapott ajánlatot az orosz gyártótól, de egyelőre az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyására várnak. Babiš számítása szerint június végéig Csehország lakosságának 65%-a megkaphatja a védőoltást.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!