Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

 

Szlovákiában a múlt héthez képest gyorsabban javul a járványügyi helyzet. A kórházakban kevesebb mint 400 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 34-en szorulnak lélegeztetőgép segítségére. A kórházak naponta mintegy 25 új beteget vesznek el, miközben 50-et engednek haza – derült ki Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján. A friss adatokról Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) vezetője számolt be.

 

Mišík azt is elmondta, hogy a következő hét folyamán elérjük az egymillió fős határt, akik már teljes beoltottságot élveznek majd. Jelenleg mintegy 882 ezer fő kapta meg a koronavírus elleni oltás mindkét adagját Szlovákiában. Legalább az első adag vakcinát eddig 1,7 millió fő adatta be, ami a 16 éven felüli lakosság 38 százalékának felel meg. A 70 év felettiek 65 százalékát már sikerült beoltani.

 

Az ún. váróteremben körülbelül 100-ezren regisztráltak és várnak oltási időpontra. Ebből a szempontból az ország észak-nyugati részén a legnagyobb az érdeklődés. A miniszter egyelőre nem látja indokoltnak, hogy pénzügyi juttatással motiválják az embereket az oltásra. Az oltás iránti érdeklődés hiányával kapcsolatban Lengvarský miniszter úgy vélekedett, hogy ha az emberek nem érdeklődnek a vakcina után, úgy a vakcinának kell „házhoz” menni. Felmerült, hogy a közeljövőben lehetővé teszik az oltást az általános orvosoknál, vagy tömegesen a nagyobb cégeknél.

 

 hirdetes_810x300  

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy a Szputnyik V-re egyelőre körülbelül 3000-en regisztráltak, egyúttal megerősítette, hogy a már leszállított 200 ezer vakcinát kifizette Szlovákia az oroszoknak.

 

„Ha többen fognak bejelentkezni rá, akkor többeket fogunk beoltani vele”

 

mondta a miniszter azzal, hogy ha záros határidőn belül nem használná fel Szlovákia az összes raktáron lévő Szputnyik V vakcinát, úgy eladhatják más érdeklődő országnak. Egyelőre az még kérdéses, hogy közel a lejárati időhöz lenne-e érdeklődő a vakcina iránt más országból. A miniszter megerősítette, hogy „esélytelen”, hogy a 60 év felettiek számára engedélyezze a Szputnyikot, így az eredeti tervek szerint, a 18-60 közötti korosztály jelentkezhet csak be rá.

 

A Szputnyikra való regisztrációt június 1-jén nyitották meg a nyilvánosság előtt. A közzétett információk szerint Pozsonyban, Nagymihályon, Érsekújvárban, Homonnán, Bajmócon, Pöstyénben és Zsolnán lehet élni az orosz vakcinával való oltás lehetőségével. Az első személyt június 7-én olthatják be.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.