Nyitókép forrása: cas.sk

 

Szlovákia a szeizmológiailag mérsékelten aktív területek közé tartozik. Évente nagyjából 80 földmozgást érzékelnek az országban, a többségük gyenge vagy csak szeizmográffal mutatható ki – közölte a TASR-hírügynökséggel a Szlovák Tudományos Akadémia szeizmológiai részlegének vezetője, Kristián Csicsay.

 

Az Akadémia ezen részlege üzemelteti a Nemzeti Szeizmológiai Állomások Hálózatát is (NSSS), amely állandóan méri a földmozgások aktivitását az országban, de a mérések pontosabb bemutatása érdekében magyarországi, cseh, lengyel és osztrák adatokat is felhasználnak.

 

Csicsay szerint a földrengések gyakoribb észlelése hátterében az áll, hogy több ország is jelentős modernizációt hajtott végre a szeizmológiai állomások hálózatán, növelték a műszerek érzékenységét a földmozgások észlelésének képességét is. Szlovákiában ez a folyamat 2001 és 2004 között zajlott le.

 

 hirdetes_810x300  

Összehasonlításképp: Szlovákiában 2000-ben még csak évente 14 földmozgást mutattak ki, tíz évvel később már évi nyolcvanat. 2019-ben 127 földrengésre került sor, ám az erősebb (Richter-skála szerint 2-esnél nagyobb) földmozgások gyakorisága nem nőtt.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!