Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

Az ország keleti határának védelmi megerősítése, illetve a NATO keleti szárnyának megerősítése a szövetséges erők által a saját érdekünk is – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő kedden az ukrajnai helyzettel kapcsolatban. Tájékoztatása szerint arról folytat megbeszéléseket Ukrajnával, hogy az országnak jelen pillanatban mire van szüksége. Az államfő egyben felszólított, hogy ne veszítsük el az ítélőképességünket, őrizzük meg a nyugalmunkat, és tegyünk különbséget a tények és a propaganda között.

 

„Oroszország követelései között vannak olyanok is, amelyek figyelmet érdemelnek, például az a javaslat, miszerint bizonyos fegyverrendszereket tiltsanak be Európában. Ezért van értelme annak, hogy folytassuk velük a párbeszédet. De Oroszország jogai közé nem tartozik, hogy mások sorsáról döntsön, függetlenül azok érdekeitől”

 

– mondta Čaputová, hozzátéve, hogy a jelenlegi helyzetben észszerű lépésekre és erős értékrendre van szükség.

 

 hirdetes_810x300  

Az államfő visszautasítja Oroszország azon követelését, mely szerint a NATO-n kívüli országok mondjanak le a szövetséghez való csatlakozási szándékukról, és egyes tagországok, köztük Szlovákia is, csak Oroszország beleegyezésével fogadjon el technikát és katonákat.

 

 „Magunk ellen cselekednék, ha bármely harmadik országnak, Oroszországnak vagy bárki másnak, engedélyeznénk megvétózni egy olyan kötelezettséget, amelyre Szlovákia biztonsága van felépítve”

 

– jelentette ki.

 

Čaputová szerint meg kell akadályozni, hogy visszatérjenek azok az idők, amikor a nagyhatalmak befolyási övezetekre osztották a kontinenst.

 

„A legrosszabban ebből mindig azok a nemzetek jöttek ki, mint amilyen a miénk is. Elvesztették a választási szabadságukat és a területük mások hatalmi érdekeinek csataterévé vált”

 

– konstatálta.

 

Véleménye szerint Szlovákia az Európai Uniónak és a NATO-nak köszönhetően jelenleg olyan szabadsággal rendelkezik a saját sorsa és az európai történések feletti döntéshozatalnál, mint még előtte soha.

 

A köztársasági elnök szerint Szlovákia nem szeretne konfliktust, ugyanakkor nem is hunyhat szemet a történések felett. Az államfő többek között egy esetleges menekültáradat veszélyére is figyelmeztetett.

 

„Nem engedhetjük meg, hogy határozatlan, gyenge láncszemként lépjünk fel a NATO keleti szárnyában. A mostani helyzetben elsősorban az egységet és az összetartást kell támogatnunk, illetve azt, hogy továbbra is készségesen hozzájáruljunk a kollektív biztonsághoz ”

 

– fűzte hozzá.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.